Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Η ευθύνη του "ανευθύνου άρχοντος"


Η ευθύνη του "ανευθύνου άρχοντος" 

Μάπετ σόου θύμιζε ο διάλογος του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρωθυπουργό μπροστά στις κάμερες. Μάθαμε ότι "η εβδομάδα αυτή είναι δύσκολη"! Και μετά οι δύο ανώτατοι πολιτειακοί παράγοντες είχαν συζήτηση για 90 ολόκληρα λεπτά.
Το Σύνταγμα προσδιορίζει τις αρμοδιότητες του Προέδρου. Με την πολιτική κρίση να κορυφώνεται, οι πολίτες θα περίμεναν κάποιο λόγο υποστήριξης του Συντάγματος, σε μια περίοδο μάλιστα που πυκνώνουν, ακόμη και δημοσίως, οι εισηγήσεις για παράκαμψη του λαϊκού παράγοντα και εκτροπή. Θα περιμέναμε κάποια έστω παραμυθία ή έμμεση αναγνώριση των δεινών που υφίσταται η κοινωνία, αλλά και των πολιτικών αδιεξόδων που επισωρεύονται.

 

Στην Ιταλία, όπου επίσης υπάρχει Προεδρευομένη Δημοκρατία, σε συνθήκες ηπιότερης κρίσης, ο πρόεδρος Ναπολιτάνο επέλεξε να στείλει το μήνυμά του. Εδώ; Ο ανώτατος άρχων αντιλαμβάνεται την ιδιότητα του "ανευθύνου άρχοντος" με ιδιάζοντα τρόπο. Αποφεύγει να αναλάβει τις ευθύνες του, παρ' ότι καθημερινά χιλιάδες πολίτες αγωνιούν και κατεβαίνουν σε κινητοποιήσεις επισημειώνοντας την ύπαρξη πολιτικού κενού.
Η σημειολογία έχει τη σημασία της. Μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, πριν συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έσπευσε να συναντηθεί με τους βαρώνους της ενημέρωσης. Δεν γνωρίζουμε αν τους απηύθυνε νουθεσίες...
Εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι οι μεγαλοεκδότες απεργάζονται σενάρια συγκυβέρνησης για την εφαρμογή του Μνημονίου, και μάλιστα χωρίς εκλογές. Δηλαδή επιδιώκουν διπλή απονομιμοποίηση. Επιδιώκουν να εφαρμοστεί με κάθε μέσο μια πολιτική που δεν έχει ψηφιστεί από τον λαό. Και επιχειρούν να φέρουν στο προσκήνιο πρόσωπα που δεν έχουν λάβει εντολή διακυβέρνησης. Κι όλα αυτά εν ονόματι της "σωτηρίας της πατρίδος"!
Το παζλ συμπληρώνεται, αλλά δεν ολοκληρώνεται, με την ανοιχτή παρέμβαση των μνημονιακών δελφίνων και υπουργών, οι οποίοι αναλαμβάνουν και "πρωθυπουργικά καθήκοντα" ασκώντας κριτική στους συναδέλφους τους για ελλιπή νομιμοφροσύνη προς την τρόικα.
Στις κινήσεις του παρασκηνίου, στη σημειολογία εκτροπής, στις μεθοδεύσεις του συστήματος του Μνημονίου ορθώνεται αντίπαλος ο λαός, με τις κινητοποιήσεις και την επίμονη διεκδίκηση για δημοκρατική λύση στα κυοφορούμενα αδιέξοδα. Αύριο και μεθαύριο η απεργιακή κινητοποίηση θα αποδειχθεί καταλύτης πολιτικών εξελίξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου