Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Άρμα με κορδέλα δώρου

Άρμα με κορδέλα δώρου


 ΛΩΡΗ ΚΕΖΑ
Ας υποθέσουμε ότι ένας ανυποψίαστος περιπατητής περνά έξω από συνεργείο αυτοκινήτων. Τον σταματά λοιπόν το αφεντικό και του λέει: «έλα μέσα, θέλω να σου χαρίσω ένα αμάξι, αλλά κοίτα να δεις, θα το φέρνεις σε μένα για τις επισκευές. Θα σου πουλάω και τα ανταλλακτικά». Βλέπει λοιπόν ο περιπατητής μια σακαράκα. Χρειάζεται άραγε να κάνει προχωρημένους υπολογισμούς για να καταλάβει ότι το δώρο είναι υστερόβουλο, ότι δηλαδή πρόκειται για καθαρή κοροϊδία; Αν συνυπολογίσουμε ότι ο περιπατητής έχει ήδη αυτοκίνητο και επιπλέον είναι άφραγκος, είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα το συζητήσει. Σε μια τέτοια κατάσταση έχει περιέλθει ο νεοδιορισθείς υπουργός Άμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλος. Ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα κ. Ντάνιελ Μπένετ Σμιθ προτίθεται να παραχωρήσει δωρεάν 400 άρματα Abrams Μ1Α1. Πρόκειται για άρματα ελαφρώς μεταχειρισμένα_ για να μην γινόμαστε αχάριστοι. Δεν υπέστησαν καμιά ταλαιπωρία. Να, μέχρι εδώ πιο κάτω είχαν πάει, στον πόλεμο του Ιράκ, δηλαδή σιγά τη φθορά που υπέστησαν στην έρημο. Σχεδόν του κουτιού είναι.

 


Κανονικά δεν θα έπρεπε να ακούγεται τίποτε για τούτη την προσφορά.  Κανονικά ο νυν υπουργός αλλά και ο προκάτοχός του (που δεν απέκλεισε το δώρο) θα έπρεπε να ξεκαρδιστούν στα γέλια, δείχνοντας ότι το πέρασαν για αστειάκι. Εντούτοις κυκλοφορούν σενάρια και για να κυκλοφορούν σημαίνει ότι κάτι έχει ειπωθεί. Και μερικές λεπτομέρειες. Για την τυχόν μεταφορά των αρμάτων θα δαπανηθούν περί τα 50 εκατ. ευρώ. Θα χρειαστούν άλλα τόσα χρήματα για τα πυρομαχικά. Κι ακόμη δεν πιάσαμε τα ανταλλακτικά και το σέρβις. Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι υπάρχει ένας οικονομικός προγραμματισμός που θα ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο υπό τον γενικό τίτλο «Προϋπολογισμός 2012». Εκεί λοιπόν βλέπουμε έναν περιορισμό των δαπανών στην άμυνα, κατά 300 εκατ. ευρώ. Είναι δυνατόν να επιτευχθεί ο στόχος αν ταυτόχρονα αυξηθεί ο χρόνος της θητείας των κληρωτών και εισαχθούν τα 400 άρματα;

Και μια απορία γενικής φύσης. Αν περίσσευαν F-16 από τον πόλεμο στο Ιράκ, θα τα αποδεχόταν ως δώρο ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος; Είχαμε την εντύπωση ότι στο στρατό πρώτα χαράσσονται οι στρατηγικές, μετά καταγράφονται οι ανάγκες και στο τέλος γίνονται οι δαπάνες. Τα 400 άρματα πού ακριβώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν; Μερικά στο Έβρο, κάποια στα νησιά, κάμποσα στις παρελάσεις. Τα υπόλοιπα ποια χρησιμότητα θα μπορούσαν να έχουν παρεκτός από το κρατούν απασχολημένους τους φαντάρους, που θα έπρεπε να τα ξεσκονίζουν, να τα γυαλίζουν και να τα βγάζουν βόλτα μέσα στη μονάδα τους; Δεν θα αναφερθούμε καθόλου στη ιστορική συγκυρία. Το δώρο των αμερικανών θα ήταν ασύμφορο ακόμη κι αν περίσσευαν εκατοντάδες εκατομμύρια και δεν είχαμε τι να τα κάνουμε. Υπάρχει βέβαια η πιθανότητα να θέλει κάτι να δείξει ο κ. Αβραμόπουλος, μέσα από τους συμβολισμούς: εκτός από τα στρατιωτικά βλήματα υπάρχουν και τα πολιτικά βλήματα.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου