Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2011

Όταν οι «σταγόνες» ξεχειλίζουν

 

Όταν οι «σταγόνες» ξεχειλίζουν


Νίκος Γεωργιάδης
imageΜία σύναξη αποστράτων αξιωματικών, προ ημερών στου Γουδή, καταλήγει στην ίδρυση πολιτικού κόμματος. Η ανάλυση του περιεχομένου των ομιλιών των πρωτεργατών της κίνησης αποκαλύπτει πως τύποις και ουσία πρόκειται για συνονθύλευμα ακροδεξιών με έντονη διάθεση εκμετάλλευσης του πατριωτικού φρονήματος των αγανακτισμένων μικροαστών και με σαφή επιθυμία σύγκρισης της κίνησης αυτής με τον Στρατιωτικό Σύνδεσμο, η δραστηριότητα του οποίου κατάληξε στην έλευση του Ελευθέριου Βενιζέλου στα πράγματα, τότε στις αρχές του 20ού αιώνα. Ουδεμία σχέση βεβαίως έχει η ακροδεξιά εθνοσωτήριος φρασεολογία των σύγχρονων στελεχών του συνοικισμού Παπάγου της Αθήνας με δημοκρατικές διαδικασίες. Επιμένουν ωστόσο. Οι αρχηγοί των αποστράτων πρωτοστάτησαν στο γιουρούσι στο Υπουργείο Άμυνας πρo δύο μηνών με άλλοθι την «αγανάκτηση». Στο Σύνταγμα είχαν εμφανιστεί με τα γνωστά εθνικοπατριωτικά πλακάτ και με την προτροπή να οδηγηθούν οι πολιτικοί στου Γουδή. Ενδιαφέρον στοιχείο.

 

Τα μπουμπούκια της… «οργής»
Στη Θεσσαλονίκη, πυρήνας παραστρατιωτικών ενός συνδέσμου αποστράτων των Ειδικών Δυνάμεων πρωτοστατεί στη διαμόρφωση κλίματος εκτροπής κατά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Εκ του αποτελέσματος έγινε αντιληπτό πως το άγημα των παραστρατιωτικών, ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, συμμετέχοντες στην κίνηση «Άρδην», πυρήνες ακροδεξιών, χούλιγκανς του «Ηρακλή» και… «αγανακτισμένοι» συμμετείχαν αυθορμήτως στην έκρηξη ...κοινωνικής οργής. Επικεφαλής του αγήματος των Ευέλπιδων το οποίο θα παρήλαυνε στη Θεσσαλονίκη ήταν ο Παναγιώτης Φαραντάτος, τελειόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων και αρχηγός της τάξης του. Ήταν αυτός ο οποίος προσκάλεσε τους συμμαθητές του να παρελάσουν παρά την ακύρωση της εκδήλωσης και ο οποίος έδινε τον τόνο τραγουδώντας το πατριωτικό άσμα «Μακεδονία ξακουστή, του Αλεξάνδρου η κόρη…».

Τη 17η Νοεμβρίου
στο Αμφιθέατρο της Σχολής Ευελπίδων, μετά τη λήξη της εκδήλωσης και αφού απεχώρησαν οι αξιωματικοί, ο Φαραντάτος προσκαλεί συμμαθητές του να προσέλθουν με στρατιωτικό βηματισμό και να τραγουδήσουν όλοι μαζί τον ύμνο της Χούντας.

Το 1982 ο πατέρας του Φαραντάτου
πρωτοστατεί ως αρχηγός των τελειοφοίτων της Σχολής Δοκίμων στον άγριο ξυλοδαρμό και την ταπείνωση του Εύελπι Γιώργου Παπαϊορδανίδη. Τον διατάζει να κραυγάσει «κάτω ο κομμουνισμός». Ο εύελπις αρνείται διότι προέρχεται από αριστερή οικογένεια. Ο Φαραντάτος τον στέλνει στο νοσοκομείο τούμπανο στο ξύλο. Η στρατιωτική ηγεσία αποσιωπά το γεγονός. Ο Παπαϊορδανίδης εγκαταλείπει τη Σχολή. Ο Φαραντάτος (πατήρ) υπηρετεί σήμερα ως επικεφαλής  της 50ής Ταξιαρχίας στο Σουφλί. Προηγουμένως είχε υπηρετήσει στο γραφείο του υπουργού  Άμυνας Β. Μεϊμαράκη. Το αίμα νερό δεν γίνεται. Οι Φαραντάτοι είναι Κεφαλλονίτες και κατά παράδοση στρατιωτικοί. Στη Σχολή Ευελπίδων σπουδάζουν και οι δύο υιοί του Ταξίαρχου. Και οι δύο ανήκουν στην ομάδα ακροδεξιών η οποία ταπεινώνει και υβρίζει σπουδαστές που δεν ανήκουν στο δικό τους ιδεολογικό χώρο. Ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ στρατηγός Φράγκος τα γνώριζε όλα αυτά. Αποσιώπησε τα πάντα για να μην «αμαυρωθεί» ο στρατός και βεβαίως το δικό του όνομα. Ο στρατηγός Φράγκος, άρτι αποστρατευθείς, τρέφει πολιτικές φιλοδοξίες. Ο πολιτικός χώρος στον οποίο κινείται είναι προφανής.

Οι «πυρήνες»
Ο υπουργός Μάκης Βορίδης ως έφηβος οργάνωσε ομάδα ακροδεξιών στο Κολέγιο Αθηνών. Το σύστημα του Κολεγίου τον ανέχτηκε. Αργότερα προσχώρησε στην ακροδεξιά οργάνωση-κόμμα ΕΠΕΝ. Υπήρξε φόβος και τρόμος στα αμφιθέατρα ως διοργανωτής γιουρουσιών. Σήμερα, λόγω συγκυρίας, υπουργεύει ελέω Παπανδρέου, Σαμαρά και Παπούλια.
Η αλλαγή στάσης και η συμβολή Σαμαρά στο σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Παπαδήμο, καθώς και η υπογραφή κειμένου φιλομνημονιακής προσαρμογής, προκάλεσαν την εσωκομματική εξέγερση της ακροδεξιάς πτέρυγας της ΝΔ. Ο διαγραφείς Λυμπερόπουλος των ταξιτζήδων, ο Μανώλης των απανταχού πικραμένων συνδικαλιστών, ο Καμμένος ως εκφραστής των λαϊκών συντηρητικών μαζών της Β΄ Αθηνών, το εθνικοπατριωτικό «Δίκτυο 21» ως ιδεολογικός πυρήνας της σημερινής σαμαρικής Δεξιάς και πρώην καθοδηγητικό όργανο της αλήστου μνήμης «Πολιτικής Άνοιξης», ένας καταγεγραμμένος πράκτορας της ΕΥΠ ως διαχειριστής ιστοσελίδας, πρώην Κνίτης (και αυτός) και αργότερα παρατρεχάμενος του Κ. Μητσοτάκη και μία καθημερινή εφημερίδα, προσφάτως εκδοθείσα και εκδιδομένη. Αυτή η ομάδα ομού μετά του γνωστού δικηγόρου, αντέδρασαν σφόδρα στη μεταστροφή του αρχηγού της ΝΔ. Προφανώς θα υπάρξουν εξελίξεις.

Πριν από λίγες ημέρες στο Λιτόχωρο εμφανίστηκε ο ακτινολόγος Στέργιος Πραπαβέζης μετά από πρόσκληση αριστερών Λιτοχωριτών. Είναι ο τύπος που είχε βομβαρδίσει τον Γ. Παπανδρέου με το παπούτσι του πριν από καιρό στη Θεσσαλονίκη. Ανήκει στην κίνηση «ΠΑΜΕΤ» κρυπτο-ακροδεξιό, ελληνοορθόδοξο, λαϊκό, αντικληρικό ωστόσο και φιλορωσικό μπλοκ όπου καθοδηγητής υπήρξε ο Ζουράρις και σύμβουλος οργάνωσης ο Παπαθεμελής. Ο κ. Πραπαβέζης οργανώνει πυρήνες δράσης στην ελληνική επαρχία και θεωρεί το Άγιον Όρος αφετηρία του ελληνισμού. Στην κίνηση συμμετέχουν άτομα που κατά τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας μετείχαν στις ορδές των Τσετνίκων εθνικιστών στη Βοσνία και στη γνωστή Ταξιαρχία η οποία ήταν παρούσα στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα. Το ιδεολογικό αντικείμενο της κίνησης αυτής είναι η συγκρότηση ελληνοορθόδοξου τόξου με τη Σερβία και τη Ρωσία, την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρώπη και την επανίδρυση του έθνους των Ελλήνων.
Το «ανέκδοτο»
Προσφάτως μία δημοσκόπηση κατέδειξε πως η «Χρυσή Αυγή» έχει απήχηση στο 1% των ψηφοφόρων. Το ποσοστό αυτό δεν αφαιρείται από το κόμμα του ΛΑΟΣ, αλλά αντιθέτως προστίθεται στο σύνολο των ακροδεξιών ψήφων. Εσχάτως η κοινωνία πληροφορήθηκε πως η φράση «Ο Άδωνις έγινε υπουργός» δεν είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο. Τον τελευταίο καιρό γραφικοί πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν πως η ακροδεξιά ψήφος ενδεχομένως να αγγίξει το 10%. Η «Λαϊκή Δεξιά» του Σαμαρά δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτό το ποσοστό. Θα μου πείτε, αυτές οι εκτιμήσεις προέρχονται από «γραφικούς» που βλέπουν παντού «νύκτες των κρυστάλλων»!  
n.georgiadis@yahoo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου