Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Η Ελλάδα του Μνημονίου πρώτη στους εξοπλισμούς στην Ευρώπη

Η Ελλάδα του Μνημονίου πρώτη στους εξοπλισμούς στην Ευρώπη 
Μπαλή Κάκη


Αυτή η πρωτιά στην Ευρώπη σίγουρα δεν είναι για πανηγυρισμούς, ενώ η διολίσθηση από την τέταρτη στη δέκατη θέση παγκοσμίως είναι πολύ μικρή για την Ελλάδα της κρίσης. Ο λόγος για τις εισαγωγές όπλων το διάστημα 2007- 2011, σύμφωνα με το SIPRI, το Διεθνές Ινστιτούτο Μελετών για την Ειρήνη, το οποίο εδρεύει στη Στοκχόλμη.
Στην έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, οι ερευνητές του ινστιτούτου διαπιστώνουν ότι το εμπόριο όπλων ζει και βασιλεύει και πάει από το... καλό στο καλύτερο. Την πενταετία που έληξε τον Δεκέμβριο η ποσότητα των παγκόσμιων πωλήσεων όπλων αυξήθηκε κατά 24% σε σύγκριση με την πενταετία από το 2002 έως το 2006.

 

Ειδικότερα στην Ευρώπη οι εισαγωγές συμβατικών οπλικών συστημάτων αυξήθηκαν κατά 13 % μεταξύ 2007 και 2011 σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία. Το 80% των ευρωπαϊκών εισαγωγών προέρχεται μάλιστα από τις χώρες της δυτικής Ευρώπης. Την τελευταία πενταετία η Ελλάδα ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας στην περιοχή και, μαζί με τη Βρετανία και τη Νορβηγία, είναι οι μοναδικές ευρωπαϊκές χώρες που συγκαταλέγονται στους 20 μεγαλύτερους εισαγωγείς παγκοσμίως.

Ειδικά για την Ελλάδα, το SIPRI αναφέρει ότι οι εισαγωγές οπλικών συστημάτων μειώθηκαν κατά 18 % μεταξύ 2002-2006 και 2007-2011. Την τελευταία πενταετία η Ελλάδα βρίσκεται στη δέκατη θέση της σχετικής κατάταξης των χωρών με τις μεγαλύτερες εισαγωγές όπλων ενώ την προηγούμενη πενταετία βρισκόταν ακόμη στην τέταρτη θέση. Το 2011 η Ελλάδα δεν προχώρησε σε νέες παραγγελίες οπλικών συστημάτων, ωστόσο παρέλαβε το δεύτερο από τα συνολικά τέσσερα βρετανικά Super Vita, όπως επίσης και παρόμοια συστήματα από την Ιταλία και την Ολλανδία. Επίσης η Ελλάδα παρέλαβε το πρώτο από τα συνολικά 20 γαλλικά ελικόπτερα ΝΗ-90 ενώ εκκρεμεί η παραγγελία των 5 γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214.

Πρωταθλήτρια η Ινδία
Τα παγκόσμια σκήπτρα πάντως τα κρατά η Ινδία, η οποία την τελευταία πενταετία εισήγαγε το 10% των όπλων που πωλήθηκαν παγκοσμίως. Οι κύριοι προμηθευτές της, πέραν της Ρωσίας από την οποία προήλθε το 80% των όπλων που αγόρασε, ήταν η Βρετανία και το Ισραήλ.
Στην Ασία ανήκουν και οι υπόλοιποι τέσσερις μεγαλύτεροι εισαγωγείς όπλων την ίδια περίοδο: ήταν η Νότια Κορέα (6%), το Πακιστάν και η Κίνα (5%) και η Σιγκαπούρη (4%).
Από την πλευρά των εξαγωγέων, τώρα πρωταθλήτριες είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, που πραγματοποίησαν το 30% των πωλήσεων όπλων παγκοσμίως την περίοδο 2007-2011, διαθέτοντας οπλικά συστήματα σε πάνω από 80 χώρες.
Δεύτερη σε πωλήσεις με ποσοστό 24% κατατάσσεται η Ρωσία, με έναν από τους καλύτερους πελάτες της την Κίνα, η οποία με τη σειρά της εξάγει όπλα κυρίως στο Πακιστάν και την Αφρική.
Η Γερμανία είναι το νούμερο τρία στις εξαγωγές όπλων, με το 9% του συνόλου και κύριους πελάτες την Ελλάδα, τη Νότια Κορέα και τη Νότια Αφρική. Από κοντά και η Γαλλία, με ποσοστό 8%, ενώ πέμπτη με διαφορά κατατάσσεται η Βρετανία με ποσοστό 4%.
Τη μεγαλύτερη αύξηση στις εισαγωγές όπλων έκανε την τελευταία πενταετία η Συρία -κατά 580%- κι ακολούθησε η Βενεζουέλα κατά 555%.
Να σημειωθεί ότι η βάση δεδομένων του SIPRI, που λειτουργεί από το 1966, δεν περιλαμβάνει ελαφρά όπλα και βασίζεται σε ανοικτές πηγές, από εθνικές και τοπικές εφημερίδες έως εξειδικευμένα περιοδικά, καθώς και σε κυβερνητικές και εταιρικές ανακοινώσεις. Επίσης καταγράφει ποσότητες πωλήσεων ή αγορών και όχι την αξία των συστημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου