Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Τί ακριβώς είπε η Δημουλά για τους μετανάστες

Τί ακριβώς είπε η Δημουλά για τους μετανάστες

Ούτε ρατσιστικό παραλήρημα, αλλά ούτε ακριβώς και μήνυμα συναδέλφωσης των λαών ήταν η ομιλία της ποιήτριας Κικής Δημουλά σε εκδήλωση των Atenistas στην Κυψέλη, η οποία προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Παραθέτουμε το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της ομιλίας της, όπως δημοσιεύτηκε στα «ΝΕΑ», ώστε ο καθένας να μπορέσει να εξάγει τα δικά του συμπεράσματα.

«Δεν θέλω να πω ότι οι ξένοι της Κυψέλης είναι και ληστές. Πάντως εάν πάει κανείς στην πλατεία της Κυψέλης, δεν έχει χώρο να πατήσει. Στα δε παγκάκια κάθονται άνθρωποι ξένοι – πολύ φυσικό βέβαια πώς να περάσουν την ώρα τους – και παίζουν κάτι δικά τους χαρτιά και με χαρτάκια γεμίζει ο τόπος.
Βεβαίως οι κυψελιώτες έχουν εκτοπιστεί, αυτό είναι μια πραγματικότητα, βεβαίως τους αγαπάμε τους ξένους αφού ‘φύγαν από εκεί για έλθουν και να ζήσουν να δουλέψουν αλλά κάπως πρέπει να μοιραστούν οι χώροι. Παίζαμε πεντόβολα ώρες ολόκληρες στα σκαλάκια του σπιτιού. Ήταν μια άλλη κατάσταση, την νοσταλγώ πάρα πολύ και δεν ξέρω αν αυτός είναι ο λόγος που δεν ακολούθησα την κόρη μου στο προάστιο ή απλά ο φόβος να προσαρμοστώ στο καινούριο.
Εγώ συνήθισα με τους ξένους, να ξυπνώ και να τους βλέπω. Έχω συναντήσει πολλούς μαύρους με καρότσια του σούπερ μάρκετ… έχει όμως κι έναν μόδιστρο πακιστανό η γειτονιά μου που δεν τον φτάνει κανείς στο διόρθωμα, Φαέθοντος βρίσκεται… και ανδρικά και γυναικεία. Είναι περιοχή μετάβασης η Κυψέλη, όλοι σχεδόν έχουν ζήσει εδώ. Φιλόξενη περιοχή. Μετάβασης, διότι κρίθηκε αυτομάτως επειδή ήταν προσιτή, δεν μπορούσαμε να πάμε στο Κολωνάκι.
Μακάρι να μην υπήρχε αυτό το θέμα της πείνας, μακάρι οι φυλές του κόσμου να ήταν ανακατωμένες, εδώ πια είναι ένα πρόβλημα πώς συντηρούνται αυτοί οι άνθρωποι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου