Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Η πολιτεία κοιμάται, η βία χορεύει

Η πολιτεία κοιμάται, η βία χορεύει



Μαζεύτηκαν πολλά τον τελευταίο καιρό. Αλλά η περίπτωση του μαθητή από το Αγρίνιο, που σκότωσε τη μητέρα του, πρέπει να μας αφυπνίσει όλους· κάθε πολίτη αυτής της χώρας. Είναι η ώρα να σκεφτούμε επιτέλους τι κοινωνία έχουμε δημιουργήσει.

Το τι ακριβώς διαδραματίστηκε στο σπίτι της οικογένειας ίσως να μην το μάθουμε ποτέ. Δεν είναι δύσκολο ωστόσο να φανταστούμε την πίεση που αισθάνεται κάθε παιδί που δίνει πανελλήνιες εξετάσεις.

Ο 17χρονος μαθητής, ένα κλειστό παιδί, όπως τον περιγράφουν, ήταν ιδιαίτερα φορτισμένος αυτή την περίοδο. Την περασμένη Δευτέρα, στο μάθημα των Μαθηματικών, είχε μια μικρή λιποθυμία. Συνήλθε όμως και συνέχισε. Φαίνεται πως δεν τα πήγε καλά και ο εκνευρισμός του ήταν πλέον έκδηλος.


Το σύστημά μας... θριαμβεύει. Αυτή η ψυχοφθόρα για τη νεολαία μας διαδικασία φαίνεται ότι δεν έχει τελειωμό. Παρά τις εξαγγελίες και την απαραίτητη «μεταρρύθμιση» που υποτίθεται εφαρμόζει ο εκάστοτε υπουργός Παιδείας, εμείς εδώ: κάθε Μάη σαδιστικά ταλαιπωρούμε τους αποφοίτους των Λυκείων.

Και όλα αυτά για να τους οδηγήσουμε σε σχολές που πιθανόν να μην τους αρέσουν, σε πόλεις που δεν γνωρίζουν, σε σπουδές υποβαθμισμένες και σε ένα πυχίο με αβέβαιο μέλλον.

Και τι κάνουμε γι' αυτό; Τίποτα. Επικαλούμαστε την κρίση, αδιαφορούμε για τα πάντα και ελπίζουμε να αλλάξει η κατάσταση. Πώς όμως; Οταν συνεχίζουμε να κάνουμε καθημερινά τα ίδια ακριβώς πράγματα. Χωρίς να χάσουμε τη βόλεψή μας.

Το έχουν πει φιλόσοφοι και κοινωνιολόγοι πως η οικονομική κρίση δεν είναι τίποτα μπροστά στην κοινωνική που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, την κρίση των αξιών. Η ανέχεια βγάζει στην επιφάνεια τις πιο μαύρες πλευρές του χαρακτήρα μας.

Λίγο μετά την είδηση για το 17χρονο μαθητή, ανακοινώθηκε έρευνα της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας και του Ανδρολογικού Ινστιτούτου. Το αποτέλεσμα είναι απελπιστικό, αλλά για κάποιο λόγο δεν μας ξαφνιάζει: τρεις στις δέκα Ελληνίδες πέφτουν θύματα ξυλοδαρμού από τους συζύγους τους, γεγονός που, σύμφωνα με τη μελέτη, συνδέεται άμεσα με την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην κάθε οικογένεια.

Η έρευνα αναφέρει πως η καταγραφή τέτοιων περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα. Η βία έχει πολλές μορφές, κυρίως λεκτική αλλά και σωματική (οικονομικός εκβιασμός, ξυλοδαρμοί κ.λπ.).

Σχετικά με το οικονομικό «προφίλ» των ανδρών που εκδήλωσαν βία έναντι των συντρόφων τους, το 44% ήταν άνεργοι, το 39% σε κακή οικονομική κατάσταση και μόνο το 17% ήταν εύρωστοι οικονομικά.

Συμπερασματικά: Η οικονομική κρίση απελευθερώνει τα σκοτεινά μας ένστικτα και τα περιστατικά της βίας έγιναν η καθημερινότητα. Εδώ θα έπρεπε να παρεμβαίνουν οι υπηρεσίες πρόνοιας, αλλά σε μια διαλυμένη κοινωνία προφανώς δεν είναι αρκετές ώστε να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη.

Οσο η πολιτεία κοιμάται, ο χορός της βίας καλά κρατεί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου