Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Αλ. Τσίπρας: Καλεί ΠαΣοΚ - ΔΗΜΑΡ να ρίξουν την κυβέρνηση με αφορμή την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ

Αλ. Τσίπρας: Καλεί ΠαΣοΚ - ΔΗΜΑΡ να ρίξουν την κυβέρνηση με αφορμή την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ

Αλ. Τσίπρας: Καλεί ΠαΣοΚ - ΔΗΜΑΡ να ρίξουν την κυβέρνηση με αφορμή την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ«Δεν μπορούν να κρύβονται εν όψψει 4ου μνημονίου», είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στη Θεσσαλονίκη κατά της «εμπορευματοποίησης του νερού»
Ζητήματα υποβάθμισης της ποιότητας του νερού, κινδύνου της δημόσιας υγείας και απειλής περιορισμού της πρόσβασης σε υδάτινους πόρους από μερίδα του πληθυσμού, έθεσε ο κ. Αλ. Τσίπρας, μιλώντας το απόγευμα της Τετάρτης σε εκδήλωση στην Θεσσαλονίκη κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ.
Παράλληλα, προανήγγειλε την έναρξη ενός κύματος κινητοποιήσεων κατά των σχεδίων ιδιωτικοποίησης, ενώ έριξε το γάντι στο ΠαΣοΚ και την ΔΗΜΑΡ, κατηγορώντας τους για υποκριτική στάση «εν όψει του τέταρτου μνημονίου» και παροτρύνοντάς τους να ρίξουν την κυβέρνηση με αφορμή την ΕΥΑΘ. «Ακούω τους δύο εκ των τριών της συγκυβέρνησης σε τοπικό επίπεδο να λένε πως διαφωνούν με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Με αστερίσκο όμως, ότι "δεν θα ρίξουμε και την κυβέρνηση για την ΕΥΑΘ"».
«Ε, λοιπόν, ναι, για την υπόθεση του νερού, για την δημόσια υγεία και το φυσικό περιβάλλον, για τον φυσικό πλούτο της χώρας, την ρίχνεις την κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Ας μην κρύβονται λοιπόν πίσω από το δάχτυλό τους ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ. Ειδικά τώρα. Εν όψει του τέταρτου μνημονίου, εν αναμονή των πλειστηριασμών και με την προοπτική αυτή η χώρα εκτός από αποικία χρέους, να ερημοποιηθεί για να κερδίσουν  οι δανειστές και οι τραπεζίτες».
Σημειωτέον, ότι στον ΣΥΡΙΖΑ είναι γενικευμένη πλέον η βεβαιότητα ότι επίκειται ένα τέταρτο μνημόνιο, μία εκτίμηση που βασίζεται στην δημοσιοποίηση της επιστολής του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά προς το ΔΝΤ. Σε σχετικό σχόλιο της Κουμουνδούρου αναφέρεται μεταξύ των άλλων: «Για πόσο καιρό νομίζουν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ότι θα μπορούν να κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό; Με ποιο επικοινωνιακό περιτύλιγμα και ποιους εκβιασμούς θα συνοδεύσουν τις νέες διαπραγματεύσεις με την τρόικα για ένα ακόμα μνημόνιο που θα είναι και αυτό το "τελευταίο"»;

«Είμαστε το 99%», σημείωσε ο κ. Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του και συνέχισε: «το νερό είναι αναπαλλοτρίωτο δημόσιο αγαθό. Πρόσβαση σε αυτό πρέπει να έχουν όλοι οι πολίτες. Απέναντί μας είναι ένας άλλος κόσμος, το 1%. Που έχει φροντίσει ακόμα και με αποφάσεις συνόδων να "αποχαρακτηρίσει" το νερό από αγαθό και να το μετονομάσει σε εμπόρευμα. Αυτό το 1% θεωρεί το νερό προϊόν προς πώληση, το νερό είναι παράγοντας μεγιστοποίησης του κέρδους. Πίσω από αυτήν την αντίληψη βρίσκονται πολυεθνικές, καρτέλ, κυβερνήσεις και τεράστια οικονομικά συμφέροντα».
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και τόνισε ότι  γι' αυτόν τον λόγο «η μάχη για να σωθεί το νερό και για να αποτρέψουμε την νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα είναι μάχη που δίνουμε για την δημοκρατία».  Συμπλήρωσε πως το νερό και το ρεύμα «δεν πήγε στο τελευταίο χωριό της Ελλάδας από την Ούλεν και την Πάουερ», αλλά από την ΕΥΔΑΠ και τη ΔΕΗ και «από τον μόχθο χιλιάδων υπαλλήλων αυτών των δημόσιων υπηρεσιών».
Όπως είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν επίκειται μόνον πώληση της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ. «Εχουν ήδη υποθηκεύσει το νερό των λιμνών, των γεωτρήσεων, των μελλοντικών γεωτρήσεων, όλο τον υδάτινο πλούτο της χώρας. Τις υποδομές και  τα δίκτυα», υπογράμμισε.
Επικαλούμενος την ευρωπαϊκή και παγκόσμια εμπειρία, είπε πως οι συνέπειες για την κοινωνία από την ιδιωτικοποίηση των νερών «είναι βόμβα στα κοινωνικά θεμέλια και στα δημοκρατικά δικαιώματα».
«Η ποιότητα του νερού υποβαθμίστηκε. Σταμάτησαν οι μετρήσεις της ποιότητας του νερού. Επενδύσεις δεν έγιναν, με αποτέλεσμα τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης να αχρηστευτούν. Απολύθηκαν εργαζόμενοι. Και το χειρότερο: Καταστράφηκαν φυσικοί υδάτινοι πόροι. Η τιμή του νερού εκτοξεύτηκε και χιλιάδες άνθρωποι έχασαν την πρόσβαση στο νερό», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
Καλώντας δε ουσιαστικά σε αντίσταση κατά των σχεδίων ιδιωτικοποίησης, είπε: «Υπάρχουν οι πολίτες και τα κοινωνικά κινήματα. Και στην υπόθεση του νερού οι νίκες του κινήματος είναι πολλές. Μετά την τραγωδία που βίωσαν χώρες και μεγάλοι δήμοι σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο, η αυτό-οργάνωση του κόσμου, η συλλογικότητα και η αντίσταση σε αυτήν την βαρβαρότητα, επέτρεψαν την επιστροφή στον δημόσιο έλεγχο των υδάτινων πόρων και τη βιώσιμη διαχείρισή του».
Αναφέρθηκε σε αυτό το πλαίσιο σε δημοψηφίσματα που «επιβλήθηκαν και κερδήθηκαν με συντριπτικά ποσοστά» στο Παρίσι, το Βερολίνο, την Μασσαλία, που «είπαν όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού». Παράλληλα, αναφέρθηκε σε «εκατομμύρια ανθρώπους, που οποίοι συντονίστηκαν και αγωνίστηκαν για την υπεράσπιση αυτού του κοινωνικού αγαθού» και μίλησε για την ΟΜΕ- ΕΥΔΑΠ, τους εργαζομένους της ΕΥΑΘ, την πρωτοβουλία «Σώστε το νερό» και «Δικαίωμα στο νερό», την «Κίνηση 136» και όλους «τους ανώνυμους και ενεργούς πολίτες που προσπαθούν να σταματήσουν αυτή την τραγωδία. Τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ, που από την πρώτη στιγμή συμμετείχαν και γιγάντωσαν το κίνημα αντίστασης  και αγώνα για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ύδρευσης, του κοινωνικού και εργατικού ελέγχου της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου