Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Επίδειξη ισχύος από Ερντογάν

Επίδειξη ισχύος από Ερντογάν




Επική η αστυνομία, πλιατσικολόγοι και μάλιστα αμφισβητούμενης καταγωγής οι διαδηλωτές, υποκινούμενοι από τη διεθνή συνωμοσία των τοκογλύφων, και μια ηγεσία που τα ξέρει όλα για λογαριασμό και για το καλό όλων. Μια εξουσία που αυτοανακηρύσσεται οδοιπόρος «Γολγοθά». Το πρόβλημα όμως είναι ότι η παράλληλη χρήση και επίδειξη δύναμης, που χρησιμοποιεί, εμποδίζει αρκετά την πολιτική εξουσία να πείσει πλατιές μάζες για το επιχείρημά της ότι η ίδια είναι αθώο θύμα. Οι ψηφοφόροι πάντα βλέπουν με συμπάθεια τα θύματα.


Είναι σίγουρο ότι πολλοί πείθονται. Αγκαλιάζουν το επιχείρημα «βάλλεται η κυβέρνηση», για να αγκαλιάσουν ουσιαστικά τον εαυτό τους. Κανείς δεν μπορεί να υποβαθμίσει την επιτυχία του Ερντογάν να μετατραπεί για ένα σημαντικό τμήμα του τουρκικού λαού στην προσωποποίηση ενός μύθου. Ο μύθος αυτός έχει ισλαμικό χρώμα, αλλά και ταξικό. Μπορεί ο Ερντογάν να είναι το σύμβολο της καπιταλιστικής περιφερειακής ανάπτυξης. Αλλά στο βαθμό που το έχει κάνει αυτό στηριζόμενος σε «ντόπιες αξίες» και δείχνοντας ότι εναντιώνεται στο τμήμα εκείνο του κεφαλαίου που δεν υιοθετεί «παραδοσιακές αξίες», μπορεί και πείθει σημαντικό μέρος από τα πλήθη.

Πολλά από αυτά που διαδραματίζονται αυτή την περίοδο στην Τουρκία είναι έκφραση πραγμάτων που παράγει ο χώρος αυτός. Το Ισλάμ, ο εθνικισμός, η εναντίωση στη Δύση κ.λπ. Ο Τούρκος παλαιστής Ριζά Καγιάαλπ έγραψε στο Twitter για τους διαδηλωτές ότι πρόκειται για «Αρμενίους και Ελληνες». Δεν είναι όμως μόνο ο παλαιστής. Καθηγητής στο Πολυτεχνείο Γίλντιζ στην Κωνσταντινούπολη έγραψε επίσης στο Twitter ότι «οι διαδηλωτές είναι ένα μάτσο βλάκες Εβραίοι, Αρμένιοι και Ελληνες».

Παρόμοια εθνικιστικά και σοβινιστικά θα ακούγονται και στο εξής. Πρόκειται για περίοδο που το πολιτικό Ισλάμ στην Τουρκία αγκαλιάζει και πάλι τις ρίζες του. Και αυτές είναι άκρως εθνικιστικές, σε αντίθεση με όσους πίστευαν ή πιστεύουν ότι ισχύει το αντίθετο, με το επιχείρημα ότι Ισλάμ και εθνικισμός είναι έννοιες αντιθετικές.

Το χαρακτηριστικό της ισχύος και της επίδειξής της θα είναι από εδώ και πέρα το κυρίαρχο στην πρακτική της κυβέρνησης Ερντογάν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου