Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Οταν ο φασισμός «παίζει μπάλα»

ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΚΑΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΣΕ ΚΕΡΚΙΔΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ

Οταν ο φασισμός «παίζει μπάλα»

Είχα γραφτεί στη Ν.Δ. για πολιτική κάλυψη και στη Χ. Α. για τη στραβή
Ενα δεύτερο παιχνίδι, εκτός τερέν, παίζεται εδώ και χρόνια στα ελληνικά γήπεδα. Μπαλαδόροι οι φασιστικές οργανώσεις, οπαδοί οι υποστηρικτές του «ελληνικού αίματος».
«Καθαροί Ελληνες» στις «θύρες» και στους συνδέσμους. Εντολοδόχοι και μισθοφόροι της Χρυσής Αυγής αλλά και υποστηρικτές άλλων ακροδεξιών οργανώσεων που βοήθησαν το φίδι να επωάσει τα αβγά του, βρίσκονται στη φιλόξενη φωλιά του λαοφιλέστερου αθλήματος: στα γήπεδα του ποδοσφαίρου.
 
Την ώρα του αγώνα σημαίες ποδοσφαιρικών ομάδων κυματίζουν πλάι σε σημαίες του ελληνικού στρατού. Πάνω στον ενθουσιασμό, συνθήματα για την Ελλάδα, την Κύπρο και τα Ιμια ακούγονται από μια μερίδα οπαδών. Το μάτι πρέπει να είναι εκπαιδευμένο για να εντοπίσει ανάμεσα στα εκατοντάδες πανό αυτό με το ναζιστικό σήμα SS-Totenkopf -με τη νεκροκεφαλή των Waffen SS- ή το άλλο με το στόχο: αντικαθιστά το γράμμα όμικρον σε κάθε λέξη του πανό.

«Δεν κοπανούσα μαύρο»
«Υπάρχουν φασίστες στα γήπεδα. Πάνω από όλα όμως είναι η ομάδα» λέει ο Λ.Β., οργανωμένος οπαδός εδώ και περίπου 30 χρόνια. «Τρελαίνομαι να βλέπω δύο σημαίες να ανεμίζουν δίπλα δίπλα», λέει ο ίδιος. Η μία είναι της ομάδας του και η άλλη είναι η ελληνική. «Είμαι εθνικιστής, δεν το κρύβω. Αγαπάω τον τόπο μου και τη σημαία, δεν γουστάρω τους ξένους, αλλά δεν θα πείραζα άνθρωπο. Είτε μαύρο είτε κίτρινο. Οχι ώς εκεί».
Στο παρελθόν ήταν οργανωμένο μέλος της Χρυσής Αυγής. Εκτός από μέλος στο σύλλογο της ομάδας που υποστηρίζει, ανήκε σε δύο παρατάξεις. «Είχα γραφτεί στη Νέα Δημοκρατία και στη Χρυσή Αυγή. Τους πρώτους τους είχα για την πολιτική κάλυψη. Τους δεύτερους, ξέρεις, για τη στραβή. Για να με βγάζουν από τη δύσκολη στιγμή, για να είμαι καλυμμένος», λέει. Ισχυρίζεται πως τον διέγραψαν από τη Χ.Α. «γιατί δεν κοπανούσα μαύρο. Δεν τα γουστάρω αυτά» και ότι «ψήφο στη Νέα Δημοκρατία δεν έριξα ποτέ. Είχα γραφτεί μόνο για την ταυτότητα. Το '93 αυτή η ταυτότητα σε γλίτωνε από μπελάδες. Γλίτωσα πολλές φορές», λέει και διηγείται περιστατικό από αγώνα εκτός έδρας.
«Ξεκινάμε όλοι μαζί για εκδρομή στην Εδεσσα. Εξω από την πόλη έχουν στήσει μπλόκο. Πίνανε και τα τρίφυλλά τους και τα όλα τους μέσα στο πούλμαν. Οταν μας σταματάνε, κατεβαίνω εγώ και βγάζω την κομματική ταυτότητα. "Φίλε, το πούλμαν είναι πολιτικό", του λέω. Ετσι κι έμπαινε, θα μας είχαν βάλει όλους μέσα...», λέει γελώντας.
«Υπάρχουν αρχηγοί οπαδών οργανωμένοι στη Χρυσή Αυγή, στις πιο πολλές ομάδες»
«Υπάρχουν αρχηγοί οπαδών οργανωμένοι στη Χρυσή Αυγή, στις πιο πολλές ομάδες»
  «Και σήμερα αυτά γίνονται. Υποστηρίζεις κάποιους για πολιτική κάλυψη και βέβαια για το χαρτζιλίκι σου. Αυτό συμβαίνει πάρα πολύ τελευταία». Κοινή παραδοχή οργανωμένων οπαδών από διαφορετικές ομάδες είναι το γεγονός ότι με την άνοδο της Χρυσής Αυγής πολλοί οπαδοί προσχώρησαν στους κόλπους της έναντι αδράς αμοιβής.
«Για δουλίτσες», όπως λέει ο Λ.Β. Οπαδός από άλλη ομάδα καταγγέλλει ότι «κάποιοι εξαφανίστηκαν από το γήπεδο και πήγαν για μεροκάματο στη Χρυσή Αυγή: 50 ευρώ».
«Ασχετα αν το παίζουν κάποιοι ότι ξέρουν από Χρυσή Αυγή - δεν ξέρουν. Πολλοί το λένε για να το παίξουν μάγκες, για να τρομάζουν τους άλλους. Γιατί όταν λες Χρυσή Αυγή, ο άλλος ξέρει ότι θα φέρεις λαό, αν γίνει κάτι», λέει ο Λ.Β. Σύμφωνα με τον ίδιο, «πανό της Χρυσής Αυγής δεν μπορείς να σηκώσεις σήμερα. Παλιά ναι».
Σε μια αποστροφή του λόγου του αναφέρει ότι «το γήπεδο με την πολιτική δεν συνδυάζονται». Παραδέχεται όμως ότι υπάρχουν φασιστικοί οπαδικοί σύνδεσμοι, οργανωμένοι οπαδοί «που δεν γουστάρουν ξένους». Στο γήπεδο «πάνω από όλα είναι η ομάδα, όχι τα κόμματα». Ποιος είναι ο λόγος που έρχεστε σε ρήξη μεταξύ σας; τον ρωτάω. «Ε, τα πολιτικά...»
Πολλές φορές, πριν από τον αγώνα, οπαδοί «τσακώνονται για τις θέσεις. Στα εκτός έδρας είμαστε όλοι μαζί, αλλά στα εντός, αν έχεις τη δυνατότητα, θα πας να κάτσεις αλλού. Υπάρχει κόντρα πολιτική και αν βρεθούν στην ίδια θύρα, γίνεται μανούρα, όμως μπαίνουν στη μέση οι νηφάλιοι και τους χωρίζουν». Τον ρωτάω για τις συμπλοκές εκτός γηπέδου. Τσακώνονται φασίστες αντίπαλων ομάδων; «Εννοείται. Απειρες φορές. Συνέχεια».
Καταδρομικές επιθέσεις
Ιστορίες από «καταδρομικές», όπως ονομάζουν οι οπαδοί τις επιθέσεις σε συνδέσμους αντίπαλων ομάδων. Και όχι μόνο. «Οταν ακούς επιθέσεις σε πολιτικά γραφεία, θα ψάχνεις στους οπαδούς», αναφέρει ο Λ.Β. Οργανωμένοι μιας περιοχής ξεκινάνε «νυχτερινή» έπειτα από εντολή κάποιου που «κάνει κουμάντο», όπως λένε, ή έπειτα από δική τους απόφαση. «Πηγαίναμε παλιά και σπάγαμε δικά μας γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, για να έχουμε πάτημα για επεισόδια. Και ήμασταν όλοι από τον ίδιο σύνδεσμο· αν όχι όλοι, το 90%», λέει ο Λ.Β. Οταν ήταν 20 ετών έπαιρνε μέρος σε επεισόδια. «Τότε έπεφτε ξύλο, χοντρό ξύλο. Με τα χέρια όμως! Δεν φοβόσουν μαχαίρι ή σουγιά, δεν έβγαζες μαχαίρι. Ολα με τα χέρια. Σήμερα όμως όλα παίζουν».
«Με τα χρόνια, μαζεύεσαι. Αυτοί που είναι στην ηλικία μου έχουν συμμαζευτεί. Κάποια στιγμή μεγαλώνεις, κάνεις οικογένεια, σπίτι. Ετσι κι εγώ. Μένει η επόμενη γενιά και η μεθεπόμενη. Και αυτοί που πληρώνονται», λέει ο Λ.Β.
Στους πυρήνες των οργανωμένων οπαδών είναι κοινό μυστικό ότι υπάρχουν πρόσωπα που πληρώνονται από την ομάδα «για να κάνουν τους βοσκούς».
«Υπάρχει σύνδεση κάθε ομάδας με τους αρχηγούς. Με 10-15 άτομα που τα έχουν "κονομήσει". Μ' αυτούς που βάζουν καπέλο στις εκδρομές και ζούνε από αυτό. Και τους βλέπεις να είναι άνεργοι, τεμπέληδες για χρόνια και να βγαίνουν για τα ποτά τους, να έχουν τα τσιγάρα τους, να πηγαίνουν ταξίδια», αναφέρει ο Λ.Β.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχουν αρχηγοί οπαδών οργανωμένοι στη Χρυσή Αυγή, στις πιο πολλές ομάδες». Στη δική του «2 ή 3 από τους περίπου 15 είναι και χρυσαυγίτες».
«Υπάρχουν σκληροπυρηνικοί. Αυτοί που ξυπνάνε και ψάχνουν να βρουν Αλβανό, μαύρο» ή κάποιον οπαδό από αντίπαλες ομάδες και «του σπάνε τα μούτρα και γυρίζουν και το κάνουν σημαία στο Ιντερνετ. Ξεφτίλες. Αυτά ούτε παλιά τα έκανα. Σε μερικά πράγματα δεν έχω αλλάξει. Δεν πήγα ποτέ σε δικαστήριο. Εχω καθαρό ποινικό».

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΟΓΚΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΩΝ ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΝΕΟΤΕΡΩΝ ΟΠΑΔΩΝ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΑΠΟΣΥΡΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΕΡΚΙΔΕΣ

Κάθε Κυριακή μάχη για την απομόνωση των νεοναζιστών

Σύμφωνα με οπαδό του Ολυμπιακού, δύο μέλη των Misfits ήταν μεταξύ εκείνων που είχαν επιτεθεί στον Τζιμπρίλ Σισέ
Σύμφωνα με οπαδό του Ολυμπιακού, δύο μέλη των Misfits ήταν μεταξύ εκείνων που είχαν επιτεθεί στον Τζιμπρίλ Σισέ
  
  ** ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Ο «Υποβρύχιος» απέτυχε
Κάποιοι εθνικιστές οπαδοί της Θύρας 7 φώναζαν κάποτε «Θρύλος, θρησκεία, εθνικισμός και βία». Σήμερα οι οργανωμένοι οπαδοί του Ολυμπιακού γελάνε στη σκέψη ότι θα βρεθεί κάποιος που θα τολμήσει να φωνάξει τέτοιο σύνθημα, ακόμη κι αν είναι φασίστας. Ο εθνικιστικός πυρήνας της ομάδας βρίσκεται μέσα στον σύνδεσμο Misfits, ο οποίος δραστηριοποιείται από το 1990. Εκείνη την περίοδο, ο «Υποβρύχιος», όπως αποκαλούν έναν από τους μπροστάρηδες των Misfits, αποχώρησε από τη Θ7, γιατί τον κατηγόρησαν ότι έκλεβε. Πήρε μαζί το club των Πετραλώνων και συνενώθηκε με συνδέσμους του Ταύρου και του Μοσχάτου και προσπάθησε να δημιουργήσει μια εθνικιστική γραμμή. Απέτυχε όμως να κυριαρχήσει.
Από τη μια ανέβαζε πανό με την επιγραφή «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών», αλλά από την άλλη στους κόλπους του είχε όλους τους Ρώσους και τους Αλβανούς της Καλλιθέας. «Προφανώς και δεν είναι όλοι οι Misfits ναζί», λέει ένα πρώην μέλος του συνδέσμου, από το Μοσχάτο. Δεν πρόκειται για μυστική σέχτα. Εχουν έμβλημα τη νεκροκεφαλή των «SS», διατηρούσαν γραφεία στην Καλλιθέα, «όμως έκανε ντου η Αστυνομία, βρήκε όπλα και λοστάρια, μεταφέρθηκαν στη Συγγρού», υποστηρίζει ο παραπάνω οπαδός.
Ο ίδιος αποχώρησε, όπως λέει, «γιατί δεν συμφωνούσα με τις πρακτικές και τις επιθέσεις τους». Σύμφωνα με τον ίδιο, δύο μέλη των Misfits ήταν μεταξύ των οπαδών του Ολυμπιακού που είχαν επιτεθεί στον Τζιμπρίλ Σισέ, ενώ στο ίδιο επεισόδιο είχαν συμμετάσχει μέλη του «αδελφού σωματείου» από τη Σερβία. Οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα, που αποτελεί φυτώριο εθνικιστικών και εξτρεμιστικών πρακτικών.
Σήμερα οι Misfits έχουν ενσωματωθεί με τη Θύρα 7, η οποία έχει απορροφήσει σχεδόν ολόκληρη την «Πορφυρά Φάλαγγα», η οποία κάποτε στην ιστοσελίδα της (όταν λειτουργούσε) επέτρεπε πρόσβαση εκτός των Ολυμπιακών σε «πατριώτες και εθνικιστές. Οποιοσδήποτε άλλος απορρίπτεται». «Οι φασίστες κάθονται μπροστά. Δεν εκδηλώνονται όμως τόσο έντονα όσο παλαιότερα. Σύνθημα εθνικιστικό δεν έχω ακούσει τον τελευταίο χρόνο», λέει ο οπαδός από το Μοσχάτο.
Στη Θύρα 7 έχουν παρεισφρήσει αρκετά μέλη της Χρυσής Αυγής. Ανάμεσα στα διάφορα κόκκινα πανό, υπάρχουν και αυτά με τους κέλτικους σταυρούς, τις σβάστικες και τη νεκροκεφαλή των «SS». Αντίστοιχα υπάρχει μεγάλος όγκος αντιφασιστών, ο οποίος συνίσταται από νεότερους οπαδούς. Δύο από αυτούς, τους «ακαμπίτες», όπως τους αποκαλούν, υποστηρίζουν ότι «ανεγκέφαλοι υπάρχουν πάντα στα γήπεδα». Μέλη του κλαμπ της Λευκάδας, αναφερόμενοι στο θάνατο του Παύλου Φύσσα, λένε: «Ας ελπίσουμε πως ο θάνατος του αδερφού μας θα καθαρίσει και το αγαπημένο μας πέταλο από τους λίγους νεοναζί που έχουν εμφανιστεί τελευταία, γιατί δεν έχουν καμιά θέση εκεί».
«Τον τελευταίο χρόνο τα πράγματα έχουν ηρεμήσει. Παλιά ήταν χειρότερα», λέει ο οπαδός από το Μοσχάτο. «Ο μεγαλύτερος μύθος είναι ο Χάρος», λέει ο ίδιος. Αναφέρεται σε έναν πολύ φανατικό Ολυμπιακό, οργανωτή της ερυθρόλευκης εξέδρας και ένθερμο υποστηρικτή του προέδρου της ομάδας. Το πραγματικό του όνομα είναι Γιάννης Ανδρόνικος και είναι αδερφός του Σίμου Ανδρόνικου, ο οποίος είναι υποψήφιος βουλευτής στην Α' Αθήνας με τη Χρυσή Αυγή και διορισμένος μετακλητός υπάλληλος στη Βουλή για λογαριασμό του κόμματος.
Οι οργανωμένοι οπαδοί στη Χρυσή Αυγή προέρχονται κυρίως από τα Μανιάτικα και το Μοσχάτο, ενώ λιγότεροι υποστηρικτές υπάρχουν στο Φάληρο και στη Νίκαια.
** ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Η πλειονότητα antifa
«Η ΝΟΠΟ δεν αποτέλεσε ποτέ ισχυρό πυρήνα του Παναθηναϊκού. Δεν ήταν ναζί με την έννοια ότι έκαναν ρατσιστικές επιθέσεις. Εβγαζαν όμως σβάστικες», λέει ένας «τριφυλλιοφόρος» (όπως αυτοαποκαλείται), αναφερόμενος στη Ναζιστική Οργάνωση Παναθηναϊκών Οπαδών την οποία πριν από δεκαετίες διέλυσε ο τότε πρόεδρος του Παναθηναϊκού Γιώργος Βαρδινογιάννης. «Είχε δύο μπράβους ΝΟΠίτες και αυτοί έκαναν όλο το σαματά. Τους σούταρε όμως και από τότε η ΝΟΠΟ δεν αναβίωσε ποτέ», λέει ένας άλλος οπαδός, ο «συνδεσμίτης». Τονίζει το αντιεξουσιαστικό προφίλ της ομάδας, στην οποία «δύσκολα θα βρεις οργανωμένους εθνικοσοσιαλιστές, ενεργούς που εκφράζονται ανοιχτά».
Ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρίες, «κάποιοι οπαδοί πήγαν στη Χρυσή Αυγή. Οι μπράβοι, τα κατακάθια. Αυτούς τους ξέραμε». Ο «τριφυλλιοφόρος» λέει ότι «το κλαμπ του Κολωνού είχε χρυσαυγίτες κάποια περίοδο. Ηταν δίπλα στο μαγαζί με τα στρατιωτικά είδη του Παναγιώταρου και... καταλαβαίνεις» λέει αναφερόμενος στο παρελθόν του βουλευτή της Χ.Α. στους «Mad Boys» του ΠΑΟ. Ενας άλλος οπαδός, ο «συνδεσμίτης», λέει πως υπάρχουν μεμονωμένοι χρυσαυγίτες στην κερκίδα.«Η πλειονότητα στον ΠΑΟ είναι antifa. Το μόνο σκηνικό με πανό που θυμάμαι είναι με τα πρώτα χαράτσια. Πήγαν κάποιοι να σηκώσουν επαναστατικό πανό με τον Τσε και ξεσηκώθηκαν καμιά δεκαριά φασίστες. Θυμάμαι ότι πήγε να πέσει ξύλο, όμως τους μάζεψαν», υποστηρίζει ο συνδεσμίτης.
** ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
Γαλάζια στρατιά
Την ώρα που η Hellas Verona, οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί με νεοναζιστική δράση στην Ιταλία, συμπαρίστανται στους συλληφθέντες της Χρυσής Αυγής, σηκώνοντας πανό και μία σημαία με το έμβλημα της Χ.Α., στο παιχνίδι με τη Λιβόρνο, πριν από λίγο καιρό, η αστυνομία κάνει φύλλο και φτερό τη «Γαλάζια Στρατιά». Τον εθνικιστικό σύνδεσμο που ύψωσε πανό που έγραφε «Ελληνοτουρκική φιλία; Οχι ευχαριστώ» και έκαψε μια τουρκική σημαία έξω από τα παλιά γραφεία της ΕΠΟ, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το ενδεχόμενο να αναλάβουν από κοινού το Euro η Ελλάδα και η Τουρκία. Με «μπροστάρη» τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Παναγιώταρο και με συνθήματα όπως το γνωστό «Δεν θα γίνεις Ελληνας ποτέ, Αλβανέ» που φώναζαν στον Σωτήρη Νίνη και το «Τούρκοι, Μογγόλοι, δολοφόνοι», η «Γαλάζια Στρατιά» σε συνδυασμό με το «Blood and honour», το μουσικό «παράρτημα» της Χρυσής Αυγής, έβρισκε πρόσφορο έδαφος στους αγώνες της Εθνικής όπου «ψάρευε» μέλη.
Ναζιστική πρόταση του χεριού, φωτιές στην κερκίδα, μολότοφ εναντίον ξένων αντιπάλων. Οπως συνέβη με τις μολότοφ στο ματς με τους Κροάτες, πριν από δύο χρόνια (με αποτέλεσμα να διακοπεί το παιχνίδι και να τιμωρηθεί η Εθνική μας ομάδα με αποκλεισμό μιας αγωνιστικής κεκλεισμένων των θυρών) ή στο περσινό ματς με τη Βοσνία: η Θύρα 23, τρανταζόταν από εθνικιστικά συνθήματα. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι έγκυρες πηγές προσκείμενες στην Εθνική Ομάδα επιμένουν πως «η "Γαλάζια Στρατιά" δεν υπήρξε ποτέ, είναι μύθος».
** ΠΑΟΚ
Υπεράνω κομμάτων
«Οι οπαδοί γενικά είναι πολιτικοποιημένοι, όπως και οι εργαζόμενοι και ο καθένας που ζει και κινείται στη χώρα. Στον ΠΑΟΚ δεν υπήρξε ποτέ ταύτιση της ομάδας με κάποιο πολιτικό φορέα ούτε θα υπάρξει. Ο ΠΑΟΚ είναι πάνω από κόμματα και παρατάξεις, δεν μας αγγίζουν αυτά λέει ο "Ψύχρας"», από το inpaok.com. «Ενας παραπάνω φανατισμός υπάρχει όταν αντιμετωπίζουμε ομάδα από την Τουρκία, λόγω των εθνικών θεμάτων, όπως συνέβη και με τη Φενέρμπαχτσε, σε λογικά πλαίσια όμως, χωρίς εθνικιστικές κορόνες. Καμία σχέση όμως με τον αντίστοιχο τουρκικό όταν παίζουν με ελληνικές ομάδες, αυτούς τους λες κι εθνικιστές πολύ άνετα.
Με τη Φενέρ στην Τούμπα σηκώθηκαν ελληνικές σημαίες, όχι όμως κάποιο εθνικιστικό πανό. Δεν έχω αντιμετωπίσει όταν παίζουμε με ευρωπαϊκές ομάδες παρουσία εθνικιστών, όλα νορμάλ», συνεχίζει ο ίδιος. «Οι φασίστες κάτω από τη σημαία των "Northerners" υπάρχουν και μεγαλώνουν», υποστηρίζει άλλος οπαδός, αναφερόμενος στην Ομοσπονδία «Northerners».
«Οι Μακεδόνες;», ρωτάμε. «Αυτοί κατά καιρούς σηκώνουν πανό για Σερβία και Κόσοβο. Είχαν γράψει κάποτε ότι η πρωτεύουσα της Ελλάδας είναι η Κωνσταντινούπολη. Ο ΠΑΟΚ ελέγχει τον αντιεξουσιαστικό χώρο στη Θεσσαλονίκη. Την πλατεία Ναυαρίνου, τη Βίλλα Βαρβάρα, το ΑΠΘ. Υπάρχουν κάποιες εθνικιστικές τάσεις, όπως οι Μακεδόνες, χωρίς σοβαρή απήχηση». Δεύτερος εθνικιστικός πυρήνας είναι οι Βυζαντινοί Ενωμένοι Μαχητές.
* ΟΦΗ
«Δεν θα κάνουν κουμάντο»
«Εδώ και χρόνια προσπαθούν να κάνουν κουμάντο οι φασίστες. Δεν θα τους αφήσουμε» λένε οι οπαδοί του ΟΦΗ, που είδαν πολλές φορές «φίδι» να σέρνεται στο γήπεδο. Στη θύρα 4 του ΟΦΗ υπάρχει ένας «δυνατός πυρήνας πατριωτών φιλάθλων». Ετσι αυτοαποκαλούνται οι ακροδεξιοί οπαδοί του. Οι μνήμες από το πανό του ΟΦΗ με το αντιναζιστικό περιεχόμενο που το κατέβασε ο φασιστικός πυρήνας των ομιλητών και οι τραμπουκισμοί που ακολούθησαν προς άλλους, αντιφασίστες ομιλήτες, είναι ακόμα νωπές. «Ο κρητικός λαός έχει βιώσει με τον πιο σκληρό τρόπο τον φασισμό, είναι ανεπίτρεπτο να κλείνουμε μάτια και αυτιά όταν αυτός σέρνεται δίπλα μας. Γεγονότα σαν αυτό, καθώς και το ατυχές περιστατικό του φιλάθλου με τον ποδοσφαιριστή Μαυρία, δεν εμφανίστηκαν μέσα σε μια μέρα. Ούτε έχουμε την ψευδαίσθηση ότι θα λυθούν μέσα σε μια νύχτα. Αλλά όσο όλοι εμείς δεν κάνουμε κάτι για να τα αποτρέπουμε, συνεχώς θα υπονομεύουν τον ΟΦΗ μας και θα απαξιώνουν την εικόνα του Γεντί Κουλέ, που ολοένα και αδειάζει» σπεύδουν να καταδικάσουν οι οπαδοί του ΟΦΗ.
** ΑΕΚ
Το «Getto» πίσω στην Original
Τη δεκαετία του 1980, υπήρχε ο μύθος της ΤΟΦΑ, της Τρομοκρατικής Οργάνωσης Φίλων ΑΕΚ. «Ηταν κάτι φασιστοειδή που διαλύθηκαν πριν καλά-καλά υπάρξουν», λέει ένας παλιός, οργανωμένος οπαδός. Εθνικισμός στην ΑΕΚ=Getto, λένε κάποιοι νεότεροι σε ηλικία οπαδοί. «Υπερβολές», θα πουν οι παλιότεροι. Κάποτε το Getto ήταν κομμάτι της Original που αποστασιοποιήθηκε και φλέρταρε με τον εθνικισμό και είχε στην ηγεσία του ακροδεξιά στελέχη. Εδώ και ένα χρόνο όμως και έπειτα από πολυετή διαδικασία «εκκαθάρισης φασιστοειδών», έχει ενσωματωθεί πλήρως στην Original με αποκορύφωμα την κοινή εκδρομή, στο ίδιο πούλμαν με το κλαμπ των Εξαρχείων, πριν από λίγο καιρό.
«Σύμφωνα με πηγές στην επαρχία, το Getto κρατάει ακόμα ένα μικρό πυρήνα εθνικιστών στους κόλπους του. Τα μέλη όμως είναι λίγα και μετά τον Κατίδη δεν βγάζουν πανό», λέει ένας οπαδός, ενώ στην Αθήνα, «τους τρώει η μαζικότητα και συμπαρασύρονται από ένα antifa κλίμα», ισχυρίζεται οπαδός από τη Νέα Ιωνία.
«Το σενάριο με τον Λαγό από εκεί ξεκίνησε. Είχαν πάει να κρεμάσουν πανό, αλλά το πανό δεν σηκώθηκε ποτέ στη σκεπαστή. Ανοιξε ο κόσμος και τους άφησε μόνους και όλο το γήπεδο φώναζε "Φασίστες, κουφάλες, έρχονται κρεμάλες". Ματωμένοι έφυγαν από το γήπεδο της ΑΕΚ. Ο Λαγός δεν ξαναπάτησε ποτέ», λέει κάποιος άλλος. Ωστόσο, στη σελίδα του Getto στο facebook, που αριθμεί πάνω από 17.000 μέλη, κανένας δεν κρύβει τα εθνικιστικά του πιστεύω. Πίσω από την «απολίτικη μάσκα», διαβάζεις απόψεις που μόνο από χρυσαυγίτες θα περίμενες να ακούσεις.
Επιπλέον, σε αντίθεση με την πλειονότητα των οπαδών της ΑΕΚ, οι ίδιοι θεωρούν ότι ο χαιρετισμός του Κατίδη είναι «ελληνικός δωρικός». «Τώρα απλώς αδιαφορούμε γι' αυτά στο γήπεδο, γιατί η ΑΕΚ μας δεν είναι στα καλύτερά της», λέει ο διαχειριστής της σελίδας σχολιάζοντας το ναζιστικό χαιρετισμό. «Τι διαφορά έχει από την Original το Getto;», ρωτάει ένας οπαδός της ΑΕΚ, που γράφει στη σελίδα. «Στο Getto πιστεύουμε πως ΑΕΚ=ΕΛΛΑΣ», του απαντάνε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου