Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Οι βίαιες «λύσεις» και ο συμβολισμός τους

Οι βίαιες «λύσεις» και ο συμβολισμός τους

Η πράξη της εισβολής των ΜΑΤ στην ΕΡΤ έχει ένα ευρύτερο συμβολικό χαρακτήρα και ας μην εξαπατηθούμε ότι αφορά μόνο την ΕΡΤ.
Κατ' αρχάς αποδεικνύει την ανικανότητα της κυβέρνησης να επιλύσει αμιγώς πολιτικά οποιοδήποτε πρόβλημα ανακύπτει, όμως η επίλυση των θεμάτων διά τρομοκρατικής και βιαίας μεθόδου εμπεριέχει πολλά συμβολικά μηνύματα προς ολόκληρη την κοινωνία και τα πολλαπλά αυτά θαμπά μηνύματα συνοψίζονται σε ένα και σαφές: «Σκάστε και πληρώνετε. Αν δεν έχετε να πληρώσετε, θα έρθουν τα ΜΑΤ να πάρουν και τα σπίτια σας!». Το μήνυμα αυτό είναι ξεκάθαρο εν όψει και των απάνθρωπων μέτρων που έρχονται στο άμεσο μέλλον, δηλαδή: «Αν δεν μας δώσετε ήσυχα τις περιουσίες σας, θα στείλουμε τα ΜΑΤ».

Η μέθοδος επίλυσης των σοβαρών προβλημάτων της χώρας με τη μέθοδο του γόρδιου δεσμού (δηλαδή δεν μπορώ να λύσω τον κόμπο, άρα τον κόβω) είναι δείγμα της σήψης και της ανικανότητας του πολιτικού προσωπικού της χώρας.
Ιδιαίτερα το τρέχον, γενετικά παράδοξο υβρίδιο Σαμαρά-Βενιζέλου προσπαθεί να επιβάλει το νέο λαϊκισμό τού τσαμπουκά-μάγκα της πολιτικής που εμπεριέχει ανησυχητικά στοιχεία ολοκληρωτικής σκέψης, παρά τις διαβεβαιώσεις περί άψογης λειτουργίας της Δημοκρατίας.
Αν βέβαια αναλύσει κάποιος βαθύτερα όλες αυτές τις ελάσσονες και ατάλαντες φυσιογνωμίες που κυβέρνησαν τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια (Αντωνάκηδες, Κωστάκηδες, Γιωργάκηδες), θα διαπιστώσει ότι όλοι τους υπήρξαν baby-boomers μεγάλων οικογενειών, ενήλικοι που ουδέποτε εργάσθηκαν πριν ανέλθουν στην εξουσία, παιδιά μεγαλωμένα μέσα σε οικογένειες ευκατάστατες έως χλιδάτες, παιδιά που μεγάλωσαν με νταντάδες και σωματοφύλακες, άτομα που δεν γνωρίζουν πού βρίσκεται το μπακάλικο της γειτονιάς ή το περίπτερο απ' όπου ο μέσος πολίτης αγοράζει εφημερίδα.
Μάλιστα στα περιβάλλοντα αυτά επί της ουσίας ο κοινός Ελληνας πολίτης περιφρονείται, χλευάζεται και αντιμετωπίζεται με αίσθημα απαξίωσης - συνεχίζουν προφανώς να μεταφέρουν την ίδια άποψη που είχαν για τον Ελληνα φουστανελά των πρώτων χρόνων της απελευθέρωσης οι υποτελείς των Βαυαρών πολιτικοί της εποχής εκείνης. Προφανώς όλοι αυτοί οι ετερόφωτοι baby-boomers υπηρετούν ιδανικά τα σχέδια της τρόικας, των δανειστών και την ισοπεδωτική πολιτική μιας Γερμανικής Ευρώπης και όχι μιας Ευρωπαϊκής Γερμανίας.
Είναι ενδιαφέρον (δείτε μάλιστα την απόλυτη αντίθεση) ότι ο Σαμαράς είναι απόγονος της σπουδαίας Ελληνίδας πατριώτισσας Πηνελόπης Δέλτα - η Πηνελόπη Δέλτα αυτοκτόνησε όταν εισέβαλαν οι Γερμανοί στην Αθήνα. Ο απόγονός της Αντώνιος συμπεριφέρεται με ακριβώς αντίστροφη συμπεριφορά, δηλαδή με άνευ όρων καλωσόρισμα των Γερμανών και πλήρη υποταγή στα κελεύσματα της καγκελαρίου, έχει μάλιστα οδηγήσει σε μαζικές αυτοκτονίες πολλούς έντιμους πολίτες, ανήμπορους πλέον να ανταποκριθούν στις δυσβάσταχτες οικονομικές απαιτήσεις του «Βεζίρη». Εάν υπήρχαν ψήγματα αξιοπρέπειας και μνήμης της προγόνου του, θα έπρεπε να έχει ήδη παραιτηθεί. Αλλά δύσκολα ανιχνεύεται σήμερα στη χώρα μας το ήθος μιας Πηνελόπης Δέλτα.
Το μήνυμα του πρωθυπουργού, που έστειλε τα ΜΑΤ στην ΕΡΤ, είναι ευρύτερο και συμβολικό: «Ελληνες απατεώνες (με αυτή την ιδιότητα άλλωστε σύστησε διεθνώς το 2009 τους Ελληνες το άλλο μεγάλο απόκτημα της πολιτικής, ο αλησμόνητος ΓΑΠ), μην κουνιέστε, πληρώστε τώρα, αν δεν πληρώσετε, θα στείλω τα ΜΑΤ να σας πάρουν το σπίτι και να σας βγάλουν στο δρόμο!».
Πλέον η λύση δεν είναι ούτε η ψευδο-Αριστερά ούτε ο ανεδαφικός ΣΥΡΙΖΑ ούτε κάποιος άλλος τρέχων κομματικός σχηματισμός. Επίσης δεν προσφέρουν τίποτε οι κομματικά κατευθυνόμενες απεργίες. Επιβάλλεται πλέον να βγουν εκατομμύρια Ελληνες στους δρόμους και να αναλάβουν ουσιαστική δράση.
Το πιο δύσκολο είναι να ξεκολλήσουν οι πολίτες από τους καναπέδες και την κατευθυνόμενη υπνωτιστική επίδραση της τηλεόρασης.
Κάποιος επιτέλους πρέπει να πει το «μολών λαβέ» στους δανειστές, και με γενναιότητα να τους διατυπώσει το εξής: Θέλουμε να αποπληρώσουμε σε εφικτό χρόνο τα χρέη μας, αλλά εσείς προσπαθείτε να μας εξαφανίσετε ως έθνος από προσώπου γης, αυτό δεν μπορεί να γίνει, δεν θα σας αφήσουμε να το κάνετε, η αξιοπρέπεια και η Ιστορία μάς επιβάλλουν να ξαναπούμε «μολών λαβέ» με κάθε κόστος.
*Καρδιολόγος, Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου