Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

'Αλλη μία επιτυχία της κυρίας Κεφαλογιάννη (Με εντολή Σαμαρά, φυσικά)

(Με εντολή Σαμαρά, φυσικά)

'Αλλη μία επιτυχία της κυρίας Κεφαλογιάννη

Αγαπητέ Πιτσιρίκο,
Μέσα σε όλα τα άσχημα που συμβαίνουν αυτή την περίοδο υπάρχει και κάτι ακόμη που αφορά λίγους και είναι μια παράπλευρη απώλεια της κρίσης και της μαφιοκρατίας που κυβερνά αυτή τη στιγμή τη χώρα. Αφού δεν υπάρχει κανένας άλλος να του τα πω, είπα να το μοιραστώ μαζί σου.
Παράλληλα με τη δουλειά μου παρακολουθώ τη σχολή (ΙΕΚ) Τουριστικών Επαγγελμάτων του Υπ. Τουρισμού (πρώην ΟΤΕΚ).
Εδώ να παραθέσω λίγες πληροφορίες μιας και πιθανότατα δεν γνωρίζεις τι είναι αυτό.

Ο ΟΤΕΚ ήταν επί μακρό ο εκπαιδευτικός οργανισμός του Υπ. Τουρισμού, σημαντικό πυλώνας τουριστικής εκπαίδευσης στη χώρα με τεράστιο έργο και πολύ θετική συμβολή -και όπως όλοι οι δημόσιοι οργανισμοί- και με μεγάλες ανεπάρκειες. Υπήρξε όμως από τους λίγους οργανισμούς που εφοδίασε την τουριστική υποδομή της χώρας μας με σοβαρούς επαγγελματίες.
Επίσης, ήταν από τους λίγους εκπαιδευτικούς μηχανισμούς τα νεώτερα χρόνια που έδινε τη δυνατότητα σε νέα παιδιά να εκπαιδευτούν με επάρκεια σε αντικείμενα που στον ιδιωτικό τομέα για να τα κάνεις αξιοπρεπώς ακριβοπληρώνονται.
Για να γίνω πιο κατανοητός η ειδικότητα «Μαγειρικής Τέχνης» -κοινώς σεφ- σε ένα καλό Ιδιωτικό ΙΕΚ θα κοστίσει για τα δίδακτρα (χώρια εξοπλισμούς και εργαλεία) στον εκπαιδευόμενο για τη 2ετία από 4500 έως 8000 ευρώ.
Λόγω του ΟΤΕΚ -που επί μακρόν θεωρούνταν καλύτερος από όλα τα αντίστοιχα ιδιωτικά ΙΕΚ- μπορούσες με το κόστος των δημοσίων ΙΕΚ (250ευρώ το 6μηνο + 50€ εγγραφή) να παρακολουθήσεις κανονικά (εφ’ όσον ο βαθμός απολυτηρίου Λυκείου σε βοηθούσε να καλύψεις την απαιτούμενη μοριοδότηση εισαγωγής στη σχολή). Τον τελευταίο χρόνο η φοίτηση στα δημόσια ΙΕΚ είναι πλέον δωρεάν.
Αντιλαμβάνεσαι την οικονομική διαφορά που προέκυπτε και προκύπτει.
Όλα αυτά έως πέρυσι…
Με εντολή Σαμαρά λοιπόν, ο ΟΤΕΚ καταργήθηκε (στα πλαίσια συρίκνωσης-κατάργησης του δημοσίου) και οι σχολές του πέρασαν αυτόματα στη δικαιοδοσία απ’ ευθείας του Υπ. Τουρισμού (δηλαδή χωρίς να υπάρχει πλέον ειδικός οργανισμός που να ασχολείται με τα θέματα των σχολών).
Θυμίζω πως είχε προηγηθεί και η σκανδαλώδης κατάργηση των ειδικοτήτων από ΤΕΣ του δημοσίου που άφηνε τα ιδιωτικά ΙΕΚ και τους αντίστοιχους επιχειρηματίες να αλωνίζουν στην τεχνική εκπαίδευση.
Ήδη από το 2010 υπήρχαν προβλήματα στις σχολές του τότε ΟΤΕΚ. Για παράδειγμα υπήρχαν καθυστερήσεις κονδυλίων, υποχρηματοδότηση κ.ά. Ωστόσο, κυλούσε οριακά η πρακτική λειτουργία. Με την πιο πάνω ρύθμιση/κατάργηση του ΟΤΕΚ ουσιαστικά πάγωσαν και τα κονδύλια για τις σχολές. Ειδικά στο παράρτημα Αθηνών:
- Βιβλία ουσιαστικά δεν μοιράζονται. Βασιζόμαστε στις σημειώσεις των καθηγητών μας και σε υλικό που διακινούμε μέσω διαδικτύου.
- Σε σχολή μαγειρικής δεν γίνονται ουσιαστικά προμήθειες εδώ και 2 έτη για τα εργαστήρια.
- Ο εξοπλισμός δεν συντηρείται και δεν αντικαθίσταται. Ως αποτέλεσμα ήδη σημαντικά κομμάτια να έχουν αχρηστευθεί (καταψύξεις, μίξερ κ.ά.).
- Τα ενοίκια των εγκαταστάσεων δεν πληρώνονται -στο παράρτημα Αθήνας-Αμπελοκήπων ο ιδιοκτήτης του κτηρίου πριν λίγους μήνες προχώρησε σε αλλαγή κλειδαριών κλειδώνοντας(!!!) απ’ έξω καθηγητές, σπουδαστές και τον όποιον υπεύθυνο. Τελικά βρέθηκε κάποια λύση και ξανάνοιξε το κτήριο, μέχρι την επόμενη έκπληξη.
- Δεν έχει υπογραφθεί σύμβαση με καμία εταιρεία καθαριότητας. Αποτέλεσμα να μην υπάρχει καθαρισμός στη σχολή. Αυτό σημαίνει πως δεν καθαρίζονται τουαλέτες, τάξεις, σκάλες με υπαρκτό τον κίνδυνο υγείας για όλους, εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους.
- Να σημειώσω φυσικά πως δεν υπάρχουν κονδύλια ούτε για καθαριστικά (σαπούνια, wetex, σκουπιδοσακούλες και όλα τα υπόλοιπα αναλώσιμα που μπορείς να φανταστείς). Μπορεί κανένας να αντιληφθεί τι σημαίνει αυτό για μια σχολή μαγειρικής και τι κινδύνους ενέχει.
- Έχουν μειωθεί οι μισθοδοσίες μονίμων και συμβασιούχων εκπαιδευτικών με αποτέλεσμα σημαντικοί επαγγελματίες που επί χρόνια είχαν στηρίξει την εκπαιδευτική δομή των σχολών να εγκαταλείπουν και να ψάχνουν αλλού την τύχη τους. Αλλά και στους εναπομείναντες οι καθυστερήσεις και οι αναδρομικές μειώσεις δίνουν και παίρνουν δυσκολεύοντας τη διάθεση τους και την επιβίωσή τους.
Σημειωτέον πως δεδομένου του μεγέθους της σχολής, το ποσό που χρειάζεται για να καλυφθούν οι ανάγκες είναι αστείο. Θα έφθανε ένα διαφημιστικό σποτ του Υπ. Τουρισμού λιγότερο, για να εξασφαλιστεί η επαρκής λειτουργία για 2 έτη.
Κανονικά βάσει των παραπάνω η σχολή θα έπρεπε να έχει κλείσει και να έχουμε πεθάνει όλοι από τύφο. Προφανώς είναι το σχέδιο της Δημόσιας Διοίκησης. Ωστόσο, καθώς είμαστε λίγοι δεκάδες άνθρωποι που έχουμε το μεράκι μας και έχουμε επενδύσει σε αυτό, προσπαθούμε να κρατηθούμε:
- Ο καθαρισμός γίνεται με εθελοντική εργασία των σπουδαστών (και δεν το ζήτησαν οι καθηγητές)
- Τα εργαστήρια συνεχίζουν να γίνονται με τη διάθεση των καθηγητών μας και υλικά που φέρνουμε συνεταιρικά από τα σπίτια μας.
- Προσπαθούμε να συντηρούμε τον εξοπλισμό για να μη χάνεται κομάτι-κομάτι.
- Αγοράζουμε λίγα καθαριστικά από τη τσέπη μας για να συμπληρώνουμε τα λιγοστά που εξοικονομεί η σχολή και οι καθηγητές μας.
Έτσι έχουμε επιβιώσει ως τώρα και απ’ ότι φαίνεται έχουμε φτάσει στα όρια μας….
Δεν γίνεται κάτι να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς κονδύλια και χωρίς οργάνωση…
Όλα αυτά γίνονται τη στιγμή που η Υπ. Τουρισμού κ. Κεφαλογιάννη δηλώνει «επιτυχημένη» στο έργο της και ασχολείται με φιέστες εκατομμυρίων.
Τι κάνει η συγκυβέρνηση και η Υπ. Τουρισμού για τους «φίλους» της;
- Στις 30/12/2013 οδήγησε στην υπογραφή μίας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με μείωση μισθών 15% που ίσχυσε αναδρομικά από το καλοκαίρι του 2012. Στην ίδια σύμβαση δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να απασχολεί το προσωπικό έως και 10 ώρες ημερησίως (πέρα 8ωρου) χωρίς πρόσθετη αμοιβή με υπόσχεση για κάποιο επιπλέον ρεπό στο μέλλον, που συνήθως δεν δίνεται ποτέ.
- Σε σύσκεψη τον 1/2014 η κα Κεφαλογιάννη τόνισε: «το 2014 θα είναι ακόμη «μια καλή χρονιά» για τον τουριστικό κλάδο. Για μας, όμως, το 2014 είναι και χρονιά ευθύνης. Αυτό που ζητάμε απ’ όλους τους εργαζόμενους και από τον ιδιωτικό τομέα του Τουρισμού είναι να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας στον τουριστικό τομέα, να σεβόμαστε τους νόμους». (Το απλήρωτο 10ώρο αλλά και άλλους που αφορούν τζάμπα εργασία).
- Τι κέρδισαν οι «φίλοι» της κας Κεφαλογιάννη; Παραθέτω λίγα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο Ριζοσπάστη αλλά και σε άλλες εφημερίδες:
Οι εισπράξεις των ξενοδόχων αυξήθηκαν από 10,44 δισ. ευρώ το 2012 σε περίπου 13 δισ. ευρώ το 2013 (25% περίπου). Το 2012 (Γενάρης – Οκτώβρης) ήρθαν στην Ελλάδα 14,794 εκατ. τουρίστες και το ίδιο διάστημα του 2013 17,082 εκατ. τουρίστες (αύξηση 15,5%).
Το ταξιδιωτικό ισοζύγιο τον Οκτώβρη παρουσίασε πλεόνασμα 757 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 125 εκατ. ευρώ (ή κατά 19,8%) σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της αύξησης των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 150 εκατ. ευρώ ή 20,2% (Οκτώβρης 2013: 893 εκατ. ευρώ, Οκτώβρης 2012: 743 εκατ. ευρώ), ενώ οι ταξιδιωτικές πληρωμές αυξήθηκαν κατά 25 εκατ. ευρώ ή 22,3% (Οκτώβρης 2013: 136 εκατ. ευρώ, Οκτώβρης 2012: 111 εκατ. ευρώ).
Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 45,6% το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου και συνέβαλαν κατά 56,8% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.
- Ακόμη οι έλεγχοι στις τουριστικές επιχειρήσεις για το εργασιακό αλλά και το υγειονομικό καθεστώς είναι τυπικοί και επί το πλείστον αδρανείς. Οι εργοδότες χρησιμοποιούν ασκούμενους τους οποίους υπερ-απασχολούν και υπο-αμείβουν ενώ οι εργασιακές σχέσεις γαλέρας (μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, απλήρωτη εργασία, καθυστερήσεις δεδουλευμένων, υποχρεωτικές υπερωρίες, εξαφανίσεις ρεπό) επεκτείνονται και στους κανονικούς εργαζόμενους.
Αυτές οι εργασιακές σχέσεις με τη σειρά τους δημιουργούν σε ένα από τους πιο κερδοφόρους κλάδους, πτώση της ποιότητας, κακές υγειονομικές συνθήκες και ανθρώπους που φθάνουν στα όριά τους.
Σε αυτό το πλαίσιο έρχεται η κυβέρνηση και τορπιλίζει τις εκπαιδευτικές δομές που φθηνά ή δωρεάν έδιναν τη δυνατότητα σε κάποιον να εκπαιδευτεί. Αφήνει την εκπαίδευση βορά στα ακριβοπληρωμένα ιδιωτικά ΙΕΚ. Φτιάχνει τις Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) -νέα εφεύρεση- όπου με βάση πρόσφατο νόμο (4186/2013) καθιερώνεται η «τάξη μαθητείας».
Οι πειραματικές αυτές σχολές απευθύνονται σε νέους από 18 έως 20 ετών, που είναι τουλάχιστον απόφοιτοι γυμνασίου. Στο πλαίσιό τους λειτουργούν τρεις ειδικότητες: Μαγειρικής Τέχνης, Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας (Ξενοδοχοϋπάλληλοι) και Εστιατορίου – Επισιτισμού.
Η διάρκεια της φοίτησης είναι τριετής και το κάθε έτος διαιρείται σε δύο μέρη: Σε 4 μήνες ενδοσχολικής εκπαίδευσης και 8 μήνες μαθητείας στα ξενοδοχεία. Το κριτήριο της διαίρεσης αυτής σχετίζεται με την τουριστική κίνηση. Η ενδοσχολική εκπαίδευση γίνεται κατά τη διάρκεια της χαμηλής τουριστικής περιόδου, ενώ με την έναρξη της τουριστικής σεζόν ξεκινά η μαθητεία, δηλαδή η εργασία σπουδαστών και σπουδαστριών στις επιχειρήσεις. Οι μαθητευόμενοι θα εργάζονται με 8ωρη βάρδια για 5 μέρες τη βδομάδα. Το ημερομίσθιο της μαθητείας περιορίζεται στο ύψος του 75% του κατώτερου, δηλαδή 16,76 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα.
Ενεργό ρόλο στη σύσταση και τη λειτουργία των πειραματικών σχολών έχουν μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου του τουρισμού. Πρόκειται για επιχειρηματικούς ομίλους της Γερμανίας, όπως η TUI και η DEKRA. Η τελευταία, μάλιστα, έχει χρηματοδοτήσει με 25.000 ευρώ, μέσω «δωρεάς» προς τον ΟΑΕΔ, τη σχολή της Κρήτης. Σε αυτές αθροίζονται το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο και οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις («Airotel», «Aldemar Hotels», «Grecotel SA», «Kipriotis», «Robinson Hellas» είναι μερικές μόνο από αυτές), που πρόκειται να δημιουργήσουν θέσεις μαθητείας για τους σπουδαστές των σχολών.
Αυτό είναι το πραγματικό έργο της κας Κεφαλογιάννη και του Υπ. Τουρισμού…
Ήθελα κάπου να φωνάξω το τι γίνεται, τουλάχιστον να δημιουργηθεί μία πίεση για τη σωτηρία των ΙΕΚ του πρώην ΟΤΕΚ και να καταγγείλω τα τεκταινόμενα στον κλάδο…
Ελπίζω (θα ήθελα) να το δημοσιεύσεις…
Φυσικά δεν είσαι υποχρεωμένος.
Ευχαριστώ
Ένας εργαζόμενος, ασκούμενος και -πιθανότατα- μελλοντικός άνεργος

(Αγαπητέ φίλε, μακριά από την στενοχώρια γιατί είναι πολύ επικίνδυνη για την υγεία μας. Κι αυτή η χώρα έχει γίνει πολύ στενόχωρη. Να είστε καλά.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου