Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Τ. Μηταφίδης: «Να δικαιωθούν οι συμβασιούχοι της καθαριότητας, οι σχολικοί φύλακες και οι εργαζόμενοι της ελεύθερης ΕΡΤ3»

Τ. Μηταφίδης: «Να δικαιωθούν οι συμβασιούχοι της καθαριότητας,
οι σχολικοί φύλακες και οι εργαζόμενοι της ελεύθερης ΕΡΤ3»

Το αίτημα για επαναπρόσληψη 250 απολυμένων συμβασιούχων που εργάζονταν στην καθαριότητα του δήμου Θεσσαλονίκης το 2013 υπερασπίστηκε ο υποψήφιος δήμαρχος της παράταξης «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, που κατέθεσε σήμερα ως βασικός μάρτυρας κατά την εκδίκαση της αγωγής τους.
Το ζήτημα των συμβασιούχων έχει ταλανίσει επανειλημμένα το δήμο Θεσσαλονίκης. Οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι προσελήφθησαν με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, οκτάμηνης διάρκειας, μολονότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η πρόσληψή τους έγινε με κοινωνικά κριτήρια, δηλαδή επιλέχθηκαν άτομα που ανήκουν στις πλέον ευπαθείς ομάδες. Ο δήμος Θεσσαλονίκης τους κρατά ομήρους με αλλεπάλληλες συμβάσεις ορισμένου χρόνου από το 1999.
Στην κατάθεσή του ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Η παράταξή μας επανειλημμένα έχει ταχθεί κατά της διαιώνισης της τακτικής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένη η συνέχιση της εργασιακής σχέσης των συμβασιούχων, διότι δεν μπορούν να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες του Δήμου στον τομέα της καθαριότητας. Από τη μια το υπάρχον προσωπικό πιέζεται αφόρητα και έχει ξεπεράσει τα όρια της αντοχής και από την άλλη διατρέχουμε το βάσιμο κίνδυνο η πόλη της Θεσσαλονίκης να βρεθεί σε αναξιοπρεπή επίπεδα στον τομέα της καθαριότητας. Η πρόσληψη νέου προσωπικού δεν είναι λύση, λόγω έλλειψης πείρας στο συγκεκριμένο τομέα. Είναι, επίσης, γνωστό ότι οι συμβασιούχοι στο κομμάτι της καθαριότητας δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, καθόσον αμείβονται από τα ανταποδοτικά τέλη. Θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένη ανάγκη το δικαστήριο να παράσχει προστασία στους αιτούντες συμβασιούχους και να υποχρεώσει το Δήμο να αποδεχθεί τις υπηρεσίες τους τουλάχιστον ως την έκδοση απόφαση επί της τακτικής αγωγής τους».
Στο ίδιο δικαστήριο εκδικάστηκε η κύρια αγωγή των σχολικών φυλάκων του δήμου Θεσσαλονίκης κατά της απόλυσής τους. Όπως ανέφερε στην κατάθεσή του ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, η καθιέρωση του θεσμού των σχολικών φυλάκων αποτέλεσε βασικό αίτημα των κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών. Εξήγησε ότι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του σχολείου και τόνισε ότι δε νοείται δημόσια υπηρεσία και ειδικά ένας ευαίσθητος χώρος όπως είναι το σχολείο, χωρίς φύλαξη. «Οι σχολικοί φύλακες δεν είναι απλώς φύλακες, αλλά βασικοί συντελεστές στην υλοποίηση του εκπαιδευτικού έργου. Δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά πληρώνονται από τους δημότες. Στο ρόλο τους είναι αναντικατάστατοι. Είναι, δηλαδή, εντελώς ασύμβατη με το θεσμό του σχολείου η αντικατάστασή τους από σεκιουριτάδες» επισήμανε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης συναντήθηκε με εργαζόμενους της ελεύθερης ΕΡΤ3 στις εγκαταστάσεις του ραδιοφώνου, στην οδό Αγγελάκη. «Η ΕΡΤ3 είναι σύμβολο αντίστασης. Η συχνότητα που εκπέμπετε είναι σημείο αναφοράς και το μοναδικό δημόσιο βήμα στην πόλη μας για όσους αγωνίζονται ενάντια στη συγκυβέρνηση της κοινωνικής συμφοράς», τόνισε και κάλεσε τους Θεσσαλονικείς να δώσουν δυναμικό ‘‘παρών’’ στη συναυλία αλληλεγγύης που διοργανώνεται την Τετάρτη το βράδυ στην πλατεία Χημείου του Α.Π.Θ. (για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ και τους απολυμένους της Coca Cola), ώστε να επαναληφθεί και να ξεπεραστεί η μαζικότητα της συναυλίας για τις Σκουριές. Τον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη συνόδευαν υποψήφιοι του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη», μεταξύ των οποίων ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ3 Στέλιος Νικητόπουλος και η πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος της ΠΟΣΠΕΡΤ Ελευθερία Φαραντάκη.΄

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου