Το DEB είναι το κόμμα που ίδρυσε ο μακαρίτης Αχμέτ Σαδίκ ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Σ' αυτό το κόμμα συνιδρυτής είχε υπάρξει ο Αχμέτ Χατζηοσμάν, βουλευτής από το 2004 του ΠΑΣΟΚ και παλαιότερα αναπληρωτής νομάρχης. Ο τοπικός Τύπος της Κομοτηνής τότε έγραφε για "ΠΑΣΟΚ - DEB κοινούς αγώνες".

Ο Αχμέτ Χατζηοσμάν είχε διαδεχθεί τον Γκαλήπ - Γκαλήπ, ο οποίος είχε υπάρξει βουλευτής στην Ροδόπη ήδη από το 1996 μέχρι το 2004. Στο διάστημα αυτό πλείστες όσες φορές είχε απασχολήσει και τους συντρόφους του, ακόμη και την επιτροπή δεοντολογίας του κόμματός του, για δηλώσεις που "έβαζαν φωτιά". Πιο συγκεκριμένα δήλωνε τα εξής: "Η Αθήνα προσπαθεί να δημιουργήσει εστίες έντασης με την Τουρκία με εκπαίδευση Ποντίων για προσηλυτισμό Τούρκων και σαμποτάζ σε τουρκικό έδαφος". Αλλά η ιστορία των "παράταιρων σχέσεων" πολιτευτών του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. με το τουρκικό προξενείο δεν τελειώνει εδώ. Η Ανώτατη Συμβουλευτική Επιτροπή της Μειονότητας για μεγάλο χρονικό διάστημα τα τελευταία χρόνια, χρόνια κυριαρχίας του ΠΑΣΟΚ, στην περιοχή της Θράκης, ουσιαστικά λειτουργούσε ως "θεματική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ" όπως έλεγαν σαρκαστικά στελέχη της Αριστεράς στη Θράκη, μεταξύ αυτών και ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά. Αλλά επίσης σε μια συνέντευξή του ο ίδιος καλούσε τον Θόδωρο Πάγκαλο να κλείσει το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής αν θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούν όλα τα προβλήματα να λυθούν. "Έχετε το μαχαίρι και το πεπόνι κλείστε ένα προξενείο ελληνικό στην Τουρκία και κλείστε και το Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής".

Στο πλευρό του Μπαχτσελί

Αλλά αυτοί που είχαν το μαχαίρι και το πεπόνι δεν είχαν τέτοιους σκοπούς. Άλλωστε τα αλισβερίσια πολιτευτών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. από τη μειονότητα τόσο στη Ροδόπη όσο και στην Ξάνθη με παράγοντες του προξενείου αλλά και της Τουρκίας, όπως ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δεν ήταν εκτός ημερήσιας διάταξης. Κατά την επίσκεψη του Μπαχτσελί στην Ξάνθη οι Φαΐκογλου, Μάντατζη και Μπαράν από το ΠΑΣΟΚ, καθώς και οι Μεχμέτ Εμίνογλου και Αδνάν Πετσινέκ από τη Ν.Δ. βρέθηκαν δίπλα του. Όμως αυτοί που σήμερα βγάζουν τις "εθνικές ρομφαίες" σιωπούν κατά έναν περίεργο τρόπο για το ότι ο σημερινός δήμαρχος Κομοτηνής, αγαπημένο παιδί του Βαγγέλη Βενιζέλου, φιλοξενεί στο ψηφοδέλτιό του τη Σιμπέλ Μουσταφάογλου, πρώην υποψήφια ευρωβουλευτή του κόμματος, η οποία πριν από τέσσερα χρόνια είχε κατέβει επικεφαλής του ανεξάρτητου μειονοτικού συνδυασμού "Πρώτο βήμα για την Ισότητα", στηρίχθηκε από το DEB και σήμερα φιλοξενείται στα ψηφοδέλτια του δημάρχου του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με δήλωσή της σε χθεσινή τουρκική εφημερίδα της Θράκης, ο υποψήφιος δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ Γ. Πετρίδης τής υποσχέθηκε αντιδημαρχία για πέντε χρόνια. Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες στον τοπικό Τύπο, στην εφημερίδα "Παρατηρητής της Θράκης", παρουσιάστηκε και η αναλογία που υπάρχει στο ψηφοδέλτιο του νυν δημάρχου. Το σημείωμα έγραφε: "Κατά 65% στο ψηφοδέλτιο Πετρίδη υπάρχουν υποψήφιοι του DEB και της Δεξιάς. Για την Κεντροαριστερά μένουν κάτι λίγα". Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες η ίδια ευχόταν τα καλύτερα στην ηγεσία του DEB μετά την απόφαση του κόμματος αυτού να κατέβει στις ευρωεκλογές". Το ίδιο ευχήθηκε και ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Χασάν Χασάν, που μετέχει στο δημοτικό ψηφοδέλτιο της κ. Καζάκου από τη Νέα Δημοκρατία. Από τα λίγα αυτά γίνεται φανερή η υποκρισία ενός συστήματος που καταρρέει όχι μόνο στη χώρα, αλλά και στη Θράκη, το οποίο με εθνικιστικές κραυγές προσπαθεί να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά γι' αυτά τα "παραστρατήματα" των δύο κομμάτων εξουσίας τα συστημικά μέσα δεν λένε κουβέντα.