Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Στην ίδια πολιτική

Στην ίδια πολιτική

΄Ενας ετερόκλιτος τηλε-θίασος με σαφή εκλογικό προσανατολισμό αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας. Ο μετεκλογικός ανασχηματισμός αποτελεί ομολογία ήττας από την πλευρά της Ν.Δ. Οχι μόνο γιατί δεν περιλαμβάνει εκείνους που έχασαν τη μάχη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και γιατί αλλάζει ακόμα και τον υπουργό των Εσωτερικών. Κίνηση, που έρχεται να χρεώσει αποτυχία στη διεξαγωγή της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης, αλλά και αποτελεί ένα στάδιο προετοιμασίας για την επόμενη.


Η στροφή στη λαϊκή Δεξιά γίνεται με πρόσωπα που έχουν αναγνωρισμένη προϋπηρεσία ως θαμώνες τηλε-παραθύρων. Ετερόκλιτα υπουργικά ζευγάρια, που προφανώς δεν εξυπηρετούν μια κυβερνητική ομοιογένεια, αλλά έρχονται για να καλύψουν τις «ανάγκες» για μια λαϊκιστική δημόσια αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους με τον ΣΥΡΙΖΑ. Την εκπροσωπούν κατά βάση βουλευτές της Β' Αθήνας και πρόσωπα εγνωσμένης αποτελεσματικότητας στο λαϊκισμό των τηλεπαραθύρων, όπως οι Γερ. Γιακουμάτος και Αργ. Ντινόπουλος.
Η Ν.Δ. προσβλέπει στην παραδοσιακή εκλογική της πελατεία, αλλά κυρίως θα επιχειρήσει τον επαναπατρισμό των δεξιών ψηφοφόρων. Αυτών, που επέλεξαν τους Ανεξάρτητους Ελληνες, αλλά και εκείνων, που στράφηκαν προς τη Χ.Α. Και σε αυτό το πεδίο αναμένεται να δοθεί η μεγάλη μάχη των εντυπώσεων με τους δοκιμασμένους τηλε-μαϊντανούς στο δεξιό ακροατήριο.
Η ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών από τον Γκ. Χαρδούβελη δεν σηματοδοτεί αλλαγή πολιτικής. Ο διάδοχος του Γ. Στουρνάρα ούτε τις Βρυξέλλες πρόκειται να δυσαρεστήσει, αλλά ούτε και το Βερολίνο. Αναμένεται να συνεχίσει το έργο του προκατόχου του, ενώ η κυβέρνηση θα παριστάνει ότι αλλάζει πολιτική. Αλλωστε και στα μνημονιακά υπουργεία διατηρήθηκαν τα πρόσωπα που βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία με την τρόικα.
Το ΠΑΣΟΚ δείχνει να ξέχασε γρήγορα τα περί κυβέρνησης με προοδευτικό πρόσημο, όπως είχε προαναγγείλει ο Ευ. Βενιζέλος. Κατάφερε, παρά την εκλογική συρρίκνωση των δυνάμεών του, να διατηρήσει την αναλογία συμμετοχής των πράσινων στελεχών. Μένει να φανεί, όμως, κατά πόσο η λαϊκιστική δεξιά στροφή στο κυβερνητικό σχήμα θα προκαλέσει νέες συζητήσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και θα το επηρεάσει στην πορεία προς το συνέδριο του Οκτωβρίου.
Οι προεκλογικοί στόχοι και επικοινωνιακοί εντυπωσιασμοί φαίνεται ότι αποτελούν συνειδητή επιλογή και θα κυριαρχήσουν την επόμενη περίοδο. Αφού «έσωσαν» τη χώρα, πλέον θέλουν να διασώσουν από τη συντριβή και τα κόμματα που έφεραν σε αυτή την κατάσταση τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου