Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Η μείωση δεν έχει τέλος

Η μείωση δεν έχει τέλος

Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας έρχονται να διαψεύσουν την κυβερνητική αισιοδοξία περί σταθεροποίησης της οικονομίας και μη περαιτέρω μείωσης των μισθών. Η Ελλάδα διατήρησε και το 2013 τα πρωτεία σε περικοπές μισθών σε όλη την Ευρώπη, ενώ φέτος έρχεται δεύτερη, μετά την Κύπρο, καθώς οι μισθοί μειώθηκαν ακόμη περισσότερο.
Ο δείκτης μισθών και ημερομισθίων έπεσε κατά 34% μέσα σε λιγότερο από μια πενταετία, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Το ζήτημα, όμως, είναι ότι οι θυσίες των μισθωτών φαίνεται πως δεν έχουν το αναμενόμενο -κατά τους υπέρμαχους αυτής της πολιτικής- αντίκρισμα. Οι τιμές εξακολουθούν να αυξάνονται και η ανταγωνιστικότητα πέφτει.


Το περίφημο νέο εξαγωγικό μοντέλο οικονομίας γονατίζει πρώιμα, διαψεύδοντας τις προσδοκίες της κυβερνητικής πολιτικής των Μνημονίων και του «success story». Ακόμα και κατά το α' τρίμηνο φέτος, οι ακαθάριστες αμοιβές των απασχολουμένων στην Ελλάδα υποχώρησαν κατά 21,1% έναντι του προηγούμενου τριμήνου.
Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Κροατία είναι οι χώρες στην Ε.Ε. που εμφανίζουν ετήσια κάμψη μισθών, ενώ την ίδια ώρα στη χώρα μας αυτό δεν έχει αντίκρισμα σε μειώσεις τιμών. Επιπλέον, ούτε η «βελτίωση» της ανταγωνιστικότητας μεταφράζεται σε αύξηση των εξαγωγών εμπορευμάτων.

Χαρακτηριστικά, από τις 13 κατηγορίες του τομέα υπηρεσιών, μόνο στις 4 παρατηρείται μια μικρή ετήσια μείωση τιμών, ενώ σε όλες τις υπόλοιπες η άνοδος είναι αισθητή. Στη βιομηχανία, δε, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν τον Μάιο κατά 0,6%.
Η πολιτική της σκληρής λιτότητας δεν έχει αποτέλεσμα, αλλά επιτείνει τα αδιέξοδα. Η εμμονή της κυβέρνησης στις επιταγές των Μνημονίων και η απουσία ενός εθνικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση της χώρας δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα.

Η δυσλειτουργία της εσωτερικής αγοράς συνεχίζεται. Οι άκαμπτες ολιγοπωλιακές δομές εξακολουθούν να υφίστανται, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες για μεταρρυθμίσεις. Χαρακτηριστικά τα οποία ευνοούν τις δυνάμεις της κερδοσκοπίας, οι οποίες εξακολουθούν να δρουν ανεξέλεγκτα.
Το σκηνικό συμπληρώνει η πλήρης απορρύθμιση στην αγορά εργασίας, που ευνοείται από τα υψηλά ποσοστά ανεργίας. Οι μισθοί πείνας και οι αθρόες απολύσεις είναι εδώ. Οσο κι αν η κυβέρνηση επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με επικοινωνιακά τεχνάσματα, η πραγματικότητα τη διαψεύδει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου