Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Συμβιβασμός στο παρά πέντε για τα ΑΕΙ

Συμβιβασμός στο παρά πέντε για τα ΑΕΙ

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη
Αμοιβαία χαμόγελα σε Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ για τους διοικητικούς, χωρίς να αλλάζει επί της ουσίας η πολιτική της ανθρωποθυσίας. Η Χαριλάου Τρικούπη, για να επιβιώσει πολιτικά, επιμένει να ζητά επανεξέταση του μέτρου της διαθεσιμότητας το οποίο ψήφισε και υποστήριξε σθεναρά.                                                                                                                       
Παρά τη συμφωνία της τελευταίας στιγμής, είναι σαφές ότι από πλευράς ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον, μόνος στόχος είναι η πολιτική επιβίωση και η τήρηση των όποιων προσχημάτων για το «προοδευτικό πρόσημο» στη συγκυβέρνηση. Οσον αφορά την τύχη της διαθεσιμότητας, γίνεται προσπάθεια να καλλιεργηθούν ελπίδες ότι θα τεθεί σε συζήτηση στο πλαίσιο της ευρύτερης «αναδιαπραγμάτευσης» του χρέους


Με μια συμβιβαστική λύση, η οποία έδειξε να ικανοποιεί μεν και τις δύο αντικρουόμενες πλευρές (υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και υπουργείο Παιδείας), παρατείνει όμως την εκκρεμότητα για το εγγύς μέλλον, διατηρώντας ανέπαφο το πνεύμα των ανθρωποθυσιών, αντιμετωπίστηκε προσωρινά το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε εσχάτως στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τον ακριβή αριθμό των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ που πρόκειται να απολυθούν.

Η ενδοκυβερνητική κρίση που απείλησε προς στιγμήν να λάβει ευρύτερες διαστάσεις, ικανές να προκαλέσουν σοβαρότερους κλυδωνισμούς στο δικομματικό σχήμα, κινητοποίησε χθες τον πρωθυπουργό, ο οποίος συγκάλεσε το απόγευμα έκτακτη σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινή συνισταμένη για τη διαφορά που χωρίζει τους δύο εταίρους στο επίμαχο ζήτημα.
Η απόφαση

Η απόφαση που ελήφθη από κοινού και εκφράστηκε επίσημα διά χειλέων της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη, σχολιάστηκε ευμενώς από τη Χαριλάου Τρικούπη αλλά και από τη μεριά του Ανδρέα Λοβέρδου.
Ειδικότερα, το πακέτο της συμφωνίας Σαμαρά – Βενιζέλου περιλαμβάνει την άμεση προκήρυξη -προς κάλυψη- 600 θέσεων διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ, χωρίς να απολύεται κανείς από όσους βρίσκονται σε διαθεσιμότητα «όσο διαρκεί η προθεσμία της αξιολόγησης των υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και υποβάλλουν αιτήσεις για κάλυψη προκηρυγμένων θέσεων». Επίσης, προβλέπεται τα οργανογράμματα που έχουν υποβάλει τα ΑΕΙ να αξιολογηθούν από ανεξάρτητο αξιολογητή, «κι αν από την αξιολόγηση προκύψουν και νέες θέσεις, θα καλυφθούν με συμπληρωματική προκήρυξη».
«Δεν απολύεται κανείς, τοποθετείται ανεξάρτητος αξιολογητής, δίνεται ο χρόνος που ζητήθηκε από τον υπουργό Παιδείας και στην πορεία θα φανούν οι ανάγκες για επιπλέον προσωπικό», εξηγούσαν πηγές του δεύτερου κυβερνητικού εταίρου.
Μετά την περίπου δίωρη σύσκεψη, από την οποία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αποχώρησε, αποφεύγοντας να προβεί σε δηλώσεις, όπως συνηθίζει σε αυτές τις περιπτώσεις, στενοί του συνεργάτες τόνιζαν ότι για το γενικότερο ζήτημα της διαθεσιμότητας η Χαριλάου Τρικούπη επιμένει στη θέση της επανεξέτασης του μέτρου, όπως έγραψε το Σάββατο η «Εφ.Συν.». Ηταν, ωστόσο, προφανής η διάθεση να πέσουν οι τόνοι που επικράτησαν τις τρεις τελευταίες ημέρες και, σύμφωνα με όσα ανέφεραν κύκλοι προσκείμενοι στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, θα υπάρξει «αποτίμηση» της κατάστασης «με προσοχή», συγκέντρωση στοιχείων και θα μείνει «ανοιχτή» η δυνατότητα ευελιξίας και υποβολής σχετικού αιτήματος προς την τρόικα.
Με σκοπό την πολιτική επιβίωση και έντονα υποκριτικούς όρους, στη Χαριλάου Τρικούπη, παραβλέποντας το γεγονός ότι έχουν υπογράψει και ψηφίσει τη διαθεσιμότητα και κυρίως προκειμένου να περισωθούν τα προσχήματα προς το εσωτερικό του κόμματος αναφορικά με το εξαφανισμένο «προοδευτικό πρόσημο», αντιμετωπίζουν το θέμα ως ευκαιρία επανατοποθέτησης της στάσης της ελληνικής πλευράς έναντι των δανειστών.
Επισημαίνουν δε ότι «είναι εύλογο, όταν εντοπίζονται αδικίες σε μια απόφαση, να ασκούνται πιέσεις προς την κατεύθυνση της πραγματοποίησης διορθωτικών κινήσεων», φέρνοντας ως παράδειγμα τον ΦΠΑ στην εστίαση, το μέτρο του πετρελαίου θέρμανσης και τους πλειστηριασμούς.
«Κάθε πολιτική πρέπει στην πορεία του χρόνου να την επανεξετάζεις, όταν διαπιστώνεις λάθη, και να πιέζεις για αλλαγές», τόνισε χαρακτηριστικά σε χθεσινές του δηλώσεις ο Δημήτρης Καρύδης (Mega), ζητώντας «υπό το φως των νέων δεδομένων» να διεκδικήσει η κυβέρνηση λιγότερες απολύσεις από τις 15 χιλιάδες που έχουν ήδη συμφωνηθεί με τους δανειστές (εκκρεμούν 7 χιλιάδες ώς το τέλος του έτους).
Στο πλαίσιο αυτό, ο Ευάγγελος Βενιζέλος στήριξε με θέρμη τους χειρισμούς του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος με τη σειρά του δήλωσε ότι «το θέμα των απολύσεων πρέπει να αξιολογηθεί εκ νέου» («Τύπος της Κυριακής»), επιβεβαιώνοντας τον μεταξύ τους απόλυτο συντονισμό. Να σημειωθεί ότι πριν από τη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε συναντήσει στο γραφείο του στο ΥΠΕΞ τον υπουργό Παιδείας. Αποστάσεις από την κομματική γραμμή φαίνεται πάντως να κράτησε η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, αναφέροντας (ΝΕΡΙΤ) ότι «τα συμφωνηθέντα και οι διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας πρέπει να τηρούνται».
Στο ίδιο μήκος κύματος, της όψιμης σκλήρυνσης της ρητορικής κατά των δανειστών, ο κ. Βενιζέλος πρόκειται σήμερα το πρωί, σε σύσκεψη που συγκάλεσε με τους υπουργούς και υφυπουργούς που μετέχουν στην κυβέρνηση εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, να δώσει έμφαση στην ανάγκη διερεύνησης του ανασχεδιασμού της κυβερνητικής τακτικής σε σχέση με τους εκπροσώπους των ξένων ελεγκτών για διάφορα φλέγοντα ανοιχτά ζητήματα που προκαλούν κοινωνικές αντιδράσεις, π.χ. ασφαλιστικό, απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων, ιδιωτικοποιήσεις.
Για τον εγκαινιασμό της φιλοσοφίας των επικοινωνιακών λεονταρισμών διαδραματίζουν αναμφισβήτητα ρόλο οι ευθείες βολές της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στο ΠΑΣΟΚ, με ενδεικτική την ανακοίνωση που εξέδωσε η «Κίνηση των 75», η οποία στηλίτευε την πρακτική «να επιθυμεί κανείς να υπερασπιστεί το δικαίωμα στην εργασία και την ίδια ώρα να συμπράττει σε απολύσεις».

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

«Χάρισε» εκατό απολύσεις
Στο «πλαφόν» που είχε θέσει η πλευρά του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανήλθε ο αριθμός των θέσεων που θα προκηρυχθούν για την επανατοποθέτηση των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ. Σύμφωνα με το ΥΔΜΗΔ, η έκδοση της σχετικής προκήρυξης αναμένεται το αργότερο μέχρι την Τρίτη.
Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός προγραμματισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη προέβλεπε 500 θέσεις για τη μετακίνηση «διαθέσιμων» υπαλλήλων από τον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίες αυξήθηκαν στις 600, έπειτα από «υποχώρησή» του προς τον νέο υπουργό Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδο.
Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη επισήμαιναν εξαρχής πως το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των θέσεων, ήταν απορριπτέο εκ των πραγμάτων, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει η παραμικρή δυνατότητα απόκλισης από τον προγραμματισμό που έχει κληθεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση. Στη Βασιλίσσης Σοφίας δεν γνωρίζουν από πού θα αναζητήσουν τον αριθμό των 100 απολύσεων, οι οποίες δεν εξασφαλίζονται από τον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τη στιγμή που οι απαράδεκτες μνημονιακές δεσμεύσεις για τη συμπλήρωση του αριθμού των 15.000 δημοσίων υπαλλήλων που θα οδηγηθούν στον εφιάλτη της ανεργίας υπολείπονται κατά 6.700. Η αίσθηση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στις τάξεις των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα είναι πως την επόμενη «δεξαμένη» απολύσεων θα αποτελέσει η διαδικασία επανελέγχου συμβάσεων που μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου.
Η πλευρά του κ. Μητσοτάκη σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούσε να «περάσει» η θέση του κ. Λοβέρδου για την επανατοποθέτηση περισσότερων διοικητικών υπαλλήλων. Το φθινόπωρο πρέπει να υλοποιηθεί η αξιολόγηση σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου και στο ΥΔΜΗΔ υπήρχε η ανησυχία ότι και λοιποί υπουργοί της κυβέρνησης θα εκφράσουν ενστάσεις απέναντι στο μέγεθος του προσωπικού που θα απομακρυνθεί από τους οργανισμούς που εποπτεύουν. Ηδη ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος, θέλοντας προφανώς να παρουσιάσει ένα φιλολαϊκό προφίλ, έσπευσε, μιλώντας στον κυριακάτικο Τύπο, να εκφράσει την αντίθεσή του απέναντι σε απολύσεις στους ΟΤΑ, αν και αναφερόταν στο πλαίσιο της εθελοντικής ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας, το οποίο, ούτως ή άλλως, δεν προβλέπει απολύσεις.
Στέργιος Ζιαμπάκας

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ

Θα κάνει δική του αξιολόγηση

Πολιτικός συμβιβασμός για τη συγκυβέρνηση, χρυσό χάπι για τους διοικητικούς υπαλλήλους των Πανεπιστημίων, που βλέπουν τους μισούς να σώζονται και τους άλλους μισούς να μένουν στην αναμονή και χωρίς καμία εγγύηση για την τύχη τους. Η άμεση προκήρυξη των 600 θέσεων στη διαϊδρυματική κινητικότητα δεν είναι τίποτα περισσότερο από την αρχική πρόταση του υπουργού Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη που έδινε 500+100 (τις οποίες θα πρέπει να κόψει από αλλού) θέσεις από τις 1.136 συνολικά της διαθεσιμότητας στα οχτώ επίμαχα Πανεπιστήμια. Ωστόσο, ικανοποιεί τους… κοκορομάχους των τελευταίων ημερών και σώζει τα προσχήματα στην άσκηση της συγκυβέρνησης, αφού συνοδεύεται από την αόριστη υπόσχεση-χατίρι στον κ. Λοβέρδο, πως θα καλυφθούν και νέες θέσεις αν τυχόν προκύψουν από την αξιολόγηση των οργανογραμμάτων που παρήγγειλε ο νέος υπουργός Παιδείας για να εξασφαλίσει το δίκαιο και την ορθότητα της διαδικασίας. Ο ίδιος δήλωσε ότι θέλει τουλάχιστον ενάμιση μήνα. Οι διοικητικοί, πάντως, ήδη άρχισαν να αναρωτιούνται πώς γίνεται όσοι μείνουν έξω από τους 600 να διατηρήσουν το δικαίωμα διεκδίκησης θέσεων εφόσον θα θεωρούνται απολυμένοι.
Η ένταση στα Πανεπιστήμια έχει κλιμακωθεί, με τους διοικητικούς να καταγγέλλουν τη συγκυβέρνηση για στημένη επικοινωνιακή κόντρα. Στο ΕΜΠ από την Παρασκευή έχει αποφασιστεί επ’ αόριστον κλείσιμο του Ιδρύματος, στο Αθηνών κρίνεται σήμερα.
Ο κ. Λοβέρδος, σε δηλώσεις του (Μέγκα), εγκαταλείποντας την επιχειρηματολογία των αριθμών, προχώρησε στη θεωρητικοποίηση της υπόθεσης και εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει σε νέες διαδικασίες αξιολόγησης. Οπως είπε: «Οι ανάγκες για διοικητικούς υπαλλήλους των οκτώ πανεπιστημίων έχουν προσδιοριστεί μέσα από τους οργανισμούς τους. Βάσει αυτών των οργανισμών προκύπτει η ανάγκη να έχουν αυτά τα πανεπιστήμια 883 ανθρώπους για να μπορούν με επάρκεια να δουλέψουν και άλλο τέτοιο αντεπιχείρημα δεν υπήρχε. Δεν είμαι υποχρεωμένος να δεχτώ ακριβώς τις ανάγκες των πανεπιστημίων όπως οι οργανισμοί τους τις προσδιόρισαν και θα κάνω μια αξιολόγηση παίρνοντας, μέσω της τεχνικής βοήθειας του ΕΣΠΑ, έναν αξιολογητή. Επειδή δεν υπήρχαν εκθέσεις αξιολόγησης των οργανισμών, ζητώ να τις κάνω. Για να πάρω τον αξιολογητή θέλω 20 ημέρες και για να κάνω την αξιολόγηση θέλω τουλάχιστον άλλες τόσες. Για να αποδεχτώ το οργανόγραμμα πρέπει να έχω λοιπόν μία αξιολόγηση αντικειμενική. Και για να μη λένε ότι την αξιολόγηση την κάνει κάποιος που κάθεται δίπλα μου, πρέπει να έρθει ένας αξιολογητής που θα τον επιλέξει η αρμόδια ειδική Γραμματεία μέσω της τεχνικής βοήθειας του ΕΣΠΑ».
Το χατίρι του έγινε και ο ίδιος δείχνει εμπιστοσύνη στις αόριστες υποσχέσεις για τις τυχόν νέες θέσεις. Αλλωστε ούτε εκείνος δέχεται τις προτάσεις των Ιδρυμάτων.
Πάντως, όσο περνούν οι μέρες, η διαθεσιμότητα στα Πανεπιστήμια μετατρέπεται σε (νέο) πεδίο της κεντρικής επικοινωνιακής πολιτικής αμφότερων των κυβερνητικών εταίρων που ερίζουν για τη σφραγίδα της κοινωνικής ευαισθησίας και την εκλογική της εξαργύρωση όποτε χρειαστεί. Το ΠΑΣΟΚ προτάσσει τις κεντροαριστερές προτεραιότητές του και η Ν.Δ., παρά τις δηλωμένες μνημονιακές δεσμεύσεις, επιδιώκει (και) την τόνωση του φιλολαϊκού προφίλ της. Το μνημονιακό προαπαιτούμενο της διαθεσιμότητας –το οποίο, θυμίζουμε, έχει υπογραφεί– έχει ορίζοντα μέχρι το τέλος του χρόνου. Είναι ικανό διάστημα για προεκλογικές ασκήσεις.
Αννα Ανδριτσάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου