Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Τσίπρας στη Βουλή: Εκτεταμένο μπλακ άουτ της κυβέρνησης, παρέλαβε κράτος και θα παραδώσει αποικία

Τσίπρας στη Βουλή: Εκτεταμένο μπλακ άουτ της κυβέρνησης, παρέλαβε κράτος και θα παραδώσει αποικία



Πουλακίδας Κώστας
"Παραλάβατε κράτος και θα παραδώσετε αποικία" υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι διακατέχεται από "εκδικητική μανία" καθώς αποχωρεί από την εξουσία. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ εκχωρούν τη ΔΕΗ προκειμένου η επερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει εργαλεία για να ανατάξει την οικονομία και την παραγωγική διαδικασία της χώρας.
Σημειώνεται ακόμη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη μετά την διαφωνία του με την κυβέρνηση ως προς το δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ. "Η τοποθέτηση του προεδρείου της Βουλής είναι η αυτονόητη. Οι βουλευτές είναι ήδη πολύ περισσότεροι από τους 120. Τι έχει μεγαλύτερη σημασία; Η βούληση του λαού ή ο δικός σας φόβος; Η βούληση του λαού ή τα προαπαιτούμενα της τρόικας;", είπε, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έπαθε "«εκτεταμένο κυβερνητικό μπλακάουτ από την ημέρα που πήραμε την πρωτοβουλία για δημοψήφισμα". Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε να συγκληθεί η ολομέλεια της Βουλής επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση "δεν φοβάται μόνο το δημοψήφισμα. Φοβάται και την Ολομέλεια. Φοβάστε ότι θα έχετε και δικούς σας βουλευτές απέναντι στο ξεπούλημα της ΔΕΗ".
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε με αδρές γραμμές τις θέσεις του κόμματος. "Δεν έχετε σκοπό φεύγοντας να παραδώσετε κράτος Παραλάβατε κράτος, θα παραδώσετε αποικία. Αποικία των μεγάλων συμφερόντων και της διαπλοκής που βιάζεται πριν κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεκοκαλίσουν τον δημόσιο πλούτο", είπε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε ότι μετά τις ευρωεκλογές, επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και ζήτησε η απερχόμενη κυβέρνηση να μην λαμβάνει αποφάσεις που θα δεσμεύουν τη χώρα χωρίς να υπάρχει συνεννόηση με την αξιωματική αντιπολίτευση που είναι πλέον το πρώτο κόμμα. Όμως, συνέχισε, η κυβέρνηση πολιτεύεται με το σκεπτικό ότι "αφού δεν μπορούμε να αποτρέψουμε την επερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ας κάνουμε το παν για να μην επιτρέψουμε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει εργαλεία να ανατάξει τη χώρα".
Για το τι κρύβεται πίσω από την "πρεμούρα" της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ να πουληθεί η ΔΕΗ, ο Αλ. Τσίπρας εξήγησε: "Πρέπει να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της ενέργειας και αυτό να γίνει άρον άρον, πριν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και τελειώσει το καλαμπούρι της κλεπτοκρατίας στον τόπο".
Με αυτή την εκτίμηση ο Αλ. Τσίπρας αποσαφήνισε τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ρωτώντας "Πιστεύει κανείς ότι εμείς σ' αυτό θα παίξουμε το ρόλο του 'χρήσιμου ηλίθιου';". "Νομίσατε ότι εμείς θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια να σας παρακολουθούμε να πουλάτε τη ΔΕΗ με προεπιλεγμένη πλειοψηφία στα θερινά τμήματα της Βουλής. Όχι κύριοι συνάδελφοι. Μας γυρνάτε 64 χρόνια πίσω, στην εποχή της POWER. Ο κάθε βουλευτής θα πάρει την ευθύνη του" υπογράμμισε.
Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα ο Αλ. Τσίπρας τόνισε: "Δεν έχετε καταλάβει καλά, ούτε εσείς, ούτε αυτοί που νομίζουν ότι έχουν να κάνουν με ανθρώπους που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να πάνε στο Μέγαρο Μαξίμου, ακόμη και αν δεν υπάρχει χώρα για να κυβερνήσουν. Δεν έχετε καταλάβει καλά με ποιους έχετε να κάνετε. Δεν είμαστε διψασμένοι για την εξουσία, αλλά για να πάρουμε την εξουσία από τα χέρια της ντόπιας κλεπτοκρατίας και να την δώσουμε στον ελληνικό λαό που ανήκει".
Υπογράμμισε ακόμη ο Αλ. Τσίπρας ότι "η ΔΕΗ αποτελεί το πολυτιμότερο εργαλείο της οικονομίας", "εισφέρει το 3% του ΑΕΠ" και "είναι το απαραίτητο εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση και έχει να κάνει με την εθνική ασφάλεια, τον ενεργειακό εθνικό σχεδιασμό, την εθνική ενεργειακή ασφάλεια". Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, "δεν υπάρχει 'μικρή' ΔΕΗ. Υπάρχουν μεγάλα φιλέτα". Υποστήριξε ότι "στην πραγματικότητα βγαίνουν στο σφυρί ολόκληροι νομοί, όπως στη Δυτική Μακεδονία" και ρώτησε τον παριστάμενο υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη: "Πόσο κοστολογείτε αυτό το κομμάτι της χώρας. Πόσο τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, τα φράγματα, τα αποθέματα λιγνίτη, ο ορυκτός εθνικός πλούτος. Οι ειδικοί μιλάνε για αξία εκατοντάδων δισ. Είναι ύβρις όλο αυτόν τον πλούτο να τον αποκαλείται 'μικρή' ΔΕΗ".
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως όπου έγινε ιδιωτικοποίηση στην ενέργεια, ακρίβυνε το ρεύμα (Σουηδία, Νορβηγία κ.α.) και ότι η προηγούμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ έφερε 101% αύξηση στο οικιακό ρεύμα και 80% στο βιομηχανικό, αλλά και "διάφορα κουμάσια". Σημείωσε δε ότι "στη δίκη που έγινε εναντίον αυτών των κυρίων, συνήγορός του ήταν ο υπουργός Υγείας – είχε δικαίωμα να το κάνει – και δεν παρευρέθηκε το Δημόσιο"…
Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να φορτώσει στον ΣΥΡΙΖΑ "τις αμαρτίες του κράτους του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.", όμως ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει "ένα άλλο πρότυπο κοινωνικής ανάπτυξης, νέος τρόπος παραγωγής του πλούτου που θα έχει μηχανισμούς ελέγχου και δεν θα είναι αποκομμένος από τους πολίτες".
Αναφέρθηκε ακόμη στο ενδεχόμενο να αλλάξει το νομικό πλαίσιο για τις απεργίες, προειδοποιώντας: "Μη διανοηθείτε να αγγίξετε το δικαίωμα στην απεργία. Είναι ιερό και κατακτήθηκε με αγώνες. Δεν θα επιστρέψετε τη χώρα στον 19ο αιώνα, όταν οι εργαζόμενοι ήταν έρμαια των εργοδοτών τους. Δεν θα επιτρέψουμε τη μετατροπή της χώρας σε ειδική οικονομική ζώνη".
"Οι μέρες του φόβου τελείωσαν για τον ελληνικό λαό. Εσείς όσο θα είστε στα κυβερνητικά έδρανα θα ζείτε με τον φόβο" είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξε: "Σύντομα ο λαός θα απαλλάξει τον τόπο από αυτό το μαρτύριο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου