Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Φθινοπωρινή σύγκρουση

Φθινοπωρινή σύγκρουση

Η πολιτική περίοδος στην οποία εισέρχεται η πατρίδα μας είναι ίσως η πιο κρίσιμη μετά τις εκλογές του 2012, από την εποχή που η χώρα μπήκε στη στενωπό του Μνημονίου. Σ' αυτό το διάστημα θα κριθεί η συνολική πορεία της οικονομίας αλλά και της χώρας σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με τους δανειστές της. Εκ των πραγμάτων τίθενται σε δοκιμασία οι στρατηγικές τής κυβέρνησης, αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν αποφασισμένοι να τα παίξουν όλα για όλα. Η κυβέρνηση για να διατηρηθεί στην εξουσία, ο ΣΥΡΙΖΑ για να την ανατρέψει.

Το βασικό σχέδιο της κυβέρνησης, παρά τις εξαγγελίες της για μετάβαση στη «μεταμνημονιακή εποχή», είναι η συνέχιση της καταστροφικής και αδιέξοδης εφαρμογής του Μνημονίου. Μόνος λόγος που επιχειρεί επικοινωνιακά να αλλάξει περιτύλιγμα στην πολιτική που ασκεί, είναι για να διασωθεί το μνημονιακό πολιτικό κατεστημένο και να προχωρήσει στην επανασυσπείρωση δυνάμεων γύρω από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε όλη η ατζέντα περί φοροελαφρύνσεων και αποκατάστασης των αδικιών αποδεικνύεται μέχρι στιγμής ένα αδειανό πουκάμισο, που η μόνη χρησιμότητά του αφορά στις εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου.

Αλλωστε η στάση της κυβέρνησης στο ρωσικό εμπάργκο απέδειξε ακόμα μια φορά ότι η πολιτική της είναι τα «θέλω» της Ανγκελα Μέρκελ, ακόμα και όταν έχουν καταφανώς αρνητικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία, όπως οι κυρώσεις Πούτιν στις ελληνικές εξαγωγές. Πάνω από όλα για αυτή την κυβέρνηση είναι τα δάνεια της Δύσης.

Εκ των πραγμάτων η σύγκρουση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ αποκτά ευρύτερες διαστάσεις και σημασία για το μέλλον αυτού του τόπου. Συγκρούονται δύο διαφορετικά πολιτικά σχέδια. Συνέχιση των Μνημονίων ή ανατροπή της λιτότητας και ανόρθωση της λεηλατημένης ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας;

Αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα των εξελίξεων. Μπροστά σ' αυτό το δίλημμα βρίσκονται οι πάντες. Αυτό το δίλημμα έχουν να απαντήσουν και οι βουλευτές που τελούν υπό την πίεση της κυβέρνησης που ψάχνει εναγωνίως τους 180 για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=443439

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου