Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Ροδακινιά Αμφίπολις

Ροδακινιά Αμφίπολις

Του ΒΑΣΙΛΗ Κ. ΚΑΛΑΜΑΡΑ
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει κλειστεί στο μικρόκοσμό του και αδυνατεί να καταλάβει ότι η ιστορική συγκυρία τον ξεπέρασε, ότι ήδη η υστεροφημία του έχει τσαλακωθεί σαν χαρτί, λίγο πριν το πετάξεις στην πυρά. Στο ίδιο μοτίβο και ο συγκυβερνήτης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ως υπουργός Εξωτερικών έχει ανοίξει συγκρουσιακό μέτωπο με τους αδελφούς Κυπρίους.
Καταλαβαίνω ότι ο σαμαροβενιζελισμός, αυτό το μόρφωμα αντεθνικής συγκυβέρνησης, ποντάρει στην υποστήριξη της Αμερικής, μόνο και μόνο για να μην απολέσει την εξουσία. Ομως δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι η σημερινή συγκυρία έχει ξεφύγει από το κυρίαρχο και κυριαρχικό ψυχροπολεμικό δίπολο ΗΠΑ - Σοβιετική Ενωση.

Η αποδέσμευση της Ρωσίας από το κομμουνιστικό παρελθόν της άλλαξε εκ θεμελίων το διεθνή γεωπολιτικό χάρτη, αφού νέες οικονομικές δυνάμεις αναδύθηκαν ως αντίπαλοι παίκτες των ΗΠΑ (π.χ. Κίνα, Βραζιλία, Ινδία).

Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος συντάχθηκαν με τις επιλογές της αμερικανικής επικυριαρχίας αναφορικά με την εμπόλεμη κρίση στην Ουκρανία, και πολύ απλά υπερασπίστηκαν τους Ουκρανούς χρυσαυγίτες, οι οποίοι ξεκλείδωσαν το «κάστρο» του τέως ρωσόφιλου προέδρου Γιανουκόβιτς.

Θέλοντας, λοιπόν, να διασώσουν το «βασίλειό» τους, δεν συνυπολόγισαν ότι ο γεωπολιτικός μέγας παίκτης που ονομάζεται Ρωσία δεν απαντάει εν θερμώ, αλλά όταν απαντάει η αντίδρασή του μοιάζει με κύρωση.

Το ρωσικό «πάρτι» της αποδόμησης της ήδη αποδομημένης ελληνικής οικονομίας ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες με το κλείσιμο δύο σημαινόντων ρωσικών ταξιδιωτικών πρακτορείων και συνεχίζεται -επίτηδες δεν γράφω κορυφώνεται, γιατί ακόμη δεν γνωρίζουμε τι μας έχουν ετοιμάσει- με το εμπάργκο των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

Αντί, η κυβέρνηση, να χρησιμοποιεί τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα σε ρόλο... υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υποσχόμενος αποζημιώσεις στους παραγωγούς (μήπως από τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών;), καλό θα είναι να εγκαταλείψει τις επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους...

Τα ευρήματα της Αρχαίας Αμφίπολης, όσο μοναδικά -αν αποδειχθεί- κι αν είναι, δεν μπορεί να τα εκμεταλλευτεί υπέρ της καταρρακωμένης δημοφιλίας του ο Αντώνης Σαμαράς. Η αρχαία πόλη, ακόμη κι αν γίνει η Βεργίνα του 2014, δεν μπορεί να λειτουργήσει ως επιτυχία του ίδιου του πρωθυπουργού. Δεν θα εισπραχθεί -έστω- ως μία επιτυχία της εθνικής ποδοσφαίρου ή μπάσκετ, με λίγη άχνη επινοημένης αισιοδοξίας.

Με εκατομμύρια ανέργους, υποαμειβόμενους, με έναντι ή μόνο για τα ένσημα εργαζομένους, το τέχνασμα με την ονομασία Αμφίπολις θα αφήσει αδιάφορο/η ακόμη και τον πιο φανατικό/ή φίλο/η της αρχαίας Ελλάδας.

Για να επιστρέψουμε στο εμπάργκο της Ρωσίας, ο Αντώνης Σαμαράς καλό θα είναι να μην επιδίδεται σε... αρχαιολογικούς περιπάτους και να δει -τουλάχιστον- το πώς θα κουκουλώσει αυτή τη νέα ήττα-τρύπα, που εδώ που τα λέμε δεν κουκουλώνεται ούτε με τόνους ροδάκινα.

Τα περισσότερα πρωτοσέλιδα έχουν επιδοθεί σε μια ατελείωωωτη Ροδακινιάδα και έχουν αλλάξει κατεύθυνση στο πρόβλημα: από εξωτερικό το έχουν μετατρέψει σε εσωτερικό, λες και οι αγρότες πρέπει να επιδοτηθούν ή να αποζημιωθούν λόγω κακών καιρικών συνθηκών.

Η στάση της Ρωσίας σηματοδοτεί (μακρά;) ρήξη στις ελληνορωσικές σχέσεις και δεν είμαστε προφήτες για το πότε θα ομαλοποιηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου