Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Oι οφθαλμαπάτες διαλύονται και η πραγματικότητα τρομάζει

Ο Ελληνας πρωθυπουργός μπορεί να βλέπει τον ερχομό της ανάκαμψης, ωστόσο ξένοι έγκυροι αναλυτές γκρεμίζουν τις επικοινωνιακές προσπάθειες της κυβέρνησης που επιχειρεί να σταθεί στα πόδια της.

Oι οφθαλμαπάτες διαλύονται και η πραγματικότητα τρομάζει

Του Νίκου Σβέρκου
«Στην Ελλάδα έχει ήδη αρχίσει η ανάκαμψη». Πρόκειται για μια από τις «αγαπημένες» φράσεις του Αντώνη Σαμαρά, των υπουργών της συγκυβέρνησης και των βουλευτών που τη στηρίζουν. Ωστόσο η ίδια η πραγματικότητα, όπως αποτυπώνεται γλαφυρά από τις αναλύσεις διακεκριμένων πρακτορείων και αρθρογράφων, «γκρεμίζει» την προσπάθεια των κυβερνητικών κύκλων για «ενέσεις αισιοδοξίας».


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι εν λόγω αναλύσεις, που βάλλουν κατά πάντων -της ελληνικής και της γερμανικής κυβέρνησης, όπως και των Ευρωπαίων αξιωματούχων- δεν προέρχονται αμιγώς από την «αντίπερα πολιτική όχθη», αλλά ασκούν δριμύτατη κριτική με δομικά χαρακτηριστικά στη διαχείριση της κρίσης σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ενδεικτικό των δυσοίωνων προβλέψεων για την ελληνική οικονομία είναι το άρθρο που δημοσίευσε χθες το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, που υποστηρίζει ευθαρσώς ότι η πολυθρύλητη ανάκαμψη απομακρύνεται διαρκώς. Το πρακτορείο παίρνει αφορμή από την εικόνα που παρουσιάζει το τελευταίο δίμηνο ο δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο το 2013 σημείωσε μια από τις καλύτερες αποδόσεις στην Ευρώπη. Το 2014 όμως, και ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, η πραγματικότητα είναι αποκαρδιωτική για τους θιασώτες του χρηματοπιστωτικού και επενδυτικού συστήματος.

Κατάρρευση του δείκτη

Από το τέλος Ιουνίου ο Χ.Α. έχει χάσει 11%, σημειώνοντας την τρίτη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ 92 εθνικών χρηματιστηρίων ανά τον κόσμο, ενώ σε σχέση με τον Μάρτιο ο ελληνικός δείκτης έχει κάνει ελεύθερη πτώση 21%. Αντίστοιχες τάσεις σημειώνονται σε δείκτες του «υπερχρεωμένου» Νότου, δηλαδή της Ιταλίας (7,7%), της Ισπανίας (17%) και της Πορτογαλίας (17%).

Το Bloomberg ωστόσο δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελπίδας, μια και η πτώση του Χρηματιστηρίου οφείλεται κατά κύριο λόγο στη ραγδαία πτώση 30% των μετοχών -ποιων άλλων;- των μεγάλων τραπεζών, όπως της Τράπεζας Πειραιώς, της Eurobank και της Εθνικής. Σε αυτό το τοπίο, αν προστεθούν η μείωση της βαθμολογίας των ελληνικών τραπεζών από την Bank of America, ελέω των αμφιβολιών για το τι θα δείξουν τα τεστ αντοχής τους, και η αποχώρηση επενδυτών ομολόγων, τότε δημιουργείται ένα επικίνδυνο αδιέξοδο. Και αν συνυπολογιστούν οι ζημιές από το ρωσικό εμπάργκο, τότε η κατάσταση για την «πραγματική οικονομία» γίνεται εκρηκτική.

Το Bloomberg πάντως, διά του αναλυτή Τόμας Γουίλσον της Schroders Plc, που διαχειρίζεται ογκώδη χαρτοφυλάκια, θεωρεί ότι πρέπει «να δούμε την κυβέρνηση να συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας».

Διάσκεψη

Αυτή η νεοφιλελεύθερης κοπής θεώρηση για το τι είναι αναγκαίο να γίνει στην ελληνική κυβέρνηση αποτελεί τη μια πλευρά των «ανησυχούντων» οικονομικών παραγόντων. Στον αντίποδα βρίσκονται αναλυτές όπως ο Γερμανός Βόλφγκανγκ Μίνχαου, τακτικός αρθρογράφος των «Financial Times», που σε άρθρο του στο «Spiegel» βάλλει σφόδρα κατά της Ανγκελα Μέρκελ για την πολιτική που ακολουθεί στην επίλυση της δημοσιονομικής κρίσης. Εκκινώντας από τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης στις χώρες της ευρωζώνης, ο Μίνχαου υπογραμμίζει ότι «ο πολυδιαφημισμένος πραγματισμός της Ανγκελα Μέρκελ αποδεικνύεται οφθαλμαπάτη», συμπεραίνοντας ότι και η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο της κατάρρευσης. Ο Γερμανός αναλυτής επισημαίνει μάλιστα ότι είναι αναγκαία μια διάσκεψη για το χρέος, αλλά αντ’ αυτού «μεταθέτουμε το πρόβλημα, δημιουργώντας πολύπλοκες ομπρέλες προστασίας, οι οποίες μεταφέρουν σε τελική ανάλυση τα χρέη από τη μια γωνία του συστήματος στην άλλη». Και σχετικά με τον ευρωπαϊκό Νότο, επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι η ασκούμενη πολιτική «στην πραγματικότητα δεν αλλάζει τίποτε στην υπερχρέωση της Ελλάδας και της Πορτογαλίας».

Οι οίκοι

Τι συνέτεινε όμως στο να οδηγούμαστε διαρκώς στα «βράχια»; Ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Ζανκτ Γκάλεν, Μάνφρεντ Γκέρτνερ, σε ρεπορτάζ της Deutsche Welle, στρέφει τα βέλη του στους οίκους αξιολόγησης και τις «αυτοεκπληρούμενες προφητείες» τους. Ο πανεπιστημιακός δεν αποκλείει το να υπήρξε υπερβολική υποβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους. «Πολλοί επισημαίνουν ότι στην περίπτωση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας θα ήταν δικαιολογημένη μια υποβάθμιση κατά μία ή δύο βαθμίδες. Αντί γι’ αυτό, οι χώρες αυτές κατρακύλησαν οκτώ, εννέα, έντεκα βαθμίδες. Αποτέλεσμα: επιτόκια δανεισμού στα οποία ούτε καν η Γερμανία και η Ελβετία δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν. Είναι βέβαιο ότι αν η Γερμανία είχε να αντιμετωπίσει επιτόκια δανεισμού γύρω στο 23-25%, θα πήγαινε για κούρεμα χρέους».
……………………..
Μνημονιακός χειμώνας 12 μήνες τον χρόνο, κάθε χρόνο και βαρύτερος…

grafhma20
Του Χ. Χαραλάμπους

«Ψαλίδι» πάνω από 23% έχει πέσει στους μισθούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα την τελευταία τετραετία των μνημονίων, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Η αγοραστική δύναμη των μισθωτών έχει κατρακυλήσει στα επίπεδα της περασμένη εικοσαετίας. Τα βασικά προβλήματα των «τυχερών» που έχουν δουλειά είναι η ανασφάλιστη εργασία, το ελαστικό ωράριο και οι καθυστερήσεις στις πληρωμές, που κυμαίνονται από 2 έως και 12 μήνες. Η απλήρωτη εργασία υπολογίζεται ότι πλήττει περίπου 850.000 εργαζόμενους! Η έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για τους μισθούς το 2013 επικεντρώνεται στα εξής στοιχεία:

Τέσσερις στους δέκα εργαζόμενους, ποσοστό 39,9% και περισσότερα από 629.000 άτομα, αμείβονται με λιγότερα από 750 ευρώ τον μήνα, που σημαίνει περίπου 630 ευρώ καθαρά. Μέσα σε δύο χρόνια ο αριθμός τους σχεδόν διπλασιάστηκε, αφού το 2012 στην κατηγορία αυτή ανήκε το 31,1% και το 2011 ήταν μόλις 20,5%.

Στο τέλος της περασμένης χρονιάς ένας στους τέσσερις εργαζόμενους είχε απολαβές χαμηλότερες από αυτές του ανειδίκευτου εργάτη, όταν το 2011 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 17%.

Ο πραγματικός μέσος μισθός διαμορφώνεται στα 750-800 ευρώ μεικτά, έναντι 1.100 που ήταν στην αρχή της κρίσης και ισοδυναμεί με μείωση 23%. Μόνον την περασμένη χρονιά η μείωση σε σχέση με το 2012 διαμορφώθηκε στο 10%.

Ο κατώτερος μισθός, σε σχέση με τα 751 ευρώ του 2012, κατρακύλησε κατά 22% για εργαζόμενους άνω των 25 ετών και διαμορφώθηκε στα 560 ευρώ, ενώ για νέους κάτω των 25 ετών η πτώση ήταν 32% και έφθασε στα 510 ευρώ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αλλαγή του χρόνου απασχόλησης, με το ελαστικό ωράριο να έχει κάνει… λάστιχο τη ζωή αλλά και τα οικονομικά των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Το 23,2% των εργαζομένων, περίπου 372.808 άτομα, ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, όταν πριν από δύο χρόνια ήταν μόνον 12%. Οσο για τις αποδοχές τους, διαμορφώνονται κάτω από τα 500 ευρώ τον μήνα. Το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ αποκαλύπτει ότι οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης τείνουν να γίνουν «μόδα», αφού με αυτό το καθεστώς υπογράφηκε το 51% των νέων συμβάσεων του 2013, όταν το 2009 αντιπροσώπευαν το 26%.

Aνάλογη εικόνα προκύπτει και από τα στατιστικά στοιχεία απασχόλησης του ΙΚΑ. Η επεξεργασία των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ), που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ταξινομεί στοιχεία 206.557 κοινών επιχειρήσεων, που ασφαλίζουν το προσωπικό τους στο ΙΚΑ, καθώς και 16.046 που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο οικοδομικό τομέα, με συνολικό αριθμό ασφαλισμένων 1,621 εκατ. άτομα. Από την επεξεργασία τους προκύπτει ότι το 2013 οι ασφαλισμένοι αυξήθηκαν κατά 13%, αλλά μειώθηκε η μέση απασχόληση! Για άλλη μια χρονιά ο μέσος μισθός μειώθηκε στα 1.265 ευρώ μεικτά για πλήρη απασχόληση και στα 445,33 για μερική. Μάλιστα οι μισθοί μειώνονται έως και 60% στις μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερα από 10 άτομα. Το μέσο ημερομίσθιο διαμορφώθηκε στα 54,66 ευρώ για πλήρη απασχόληση και στα 25,07 ευρώ για μερική. Στον οικοδομικό τομέα ο μέσος μισθός ήταν 561,33 ευρώ και το μέσο ημερομίσθιο 43,08 ευρώ. Από την αξιολόγηση των στοιχείων του ΙΚΑ για το 2013 προκύπτουν τα εξής:

Αυξήθηκαν στο 22,19% οι εργαζόμενοι κάτω των 29 ετών, έναντι 21,5% το 2012, ενώ το 56,78% είναι κάτω των 39 ετών. Υπάρχει μείωση στις ηλικίες άνω των 50 ετών, που μόλις ξεπερνούν το 15%.

Μειώθηκε το ποσοστό των ασφαλισμένων γυναικών στο 46,22% (από 46,5% το 2012), παρόλο που το μέσο ημερομίσθιό τους αντιστοιχεί στο 84,4% των ανδρών συναδέλφων τους.

Αυξήθηκε κατά 19,41% ο αριθμός των ασφαλισμένων αλλοδαπών, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως στην οικοδομή, όπου αντιπροσωπεύουν το 28,31% του ασφαλισμένου προσωπικού. Το 36,84% των αλλοδαπών αμείβονται με το καθεστώς του ανειδίκευτου εργάτη.

Περιορίστηκε κατά 10,27% ο μέσος μισθός στις κοινές επιχειρήσεις και ειδικά στον τομέα της οικοδομής η μείωση έφθασε στο 15,82%.

…………………………………………….

 ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

«Οικονομική, κοινωνική και ανθρωπιστική καταστροφή» έφεραν στη χώρα τα μνημόνια, επισημαίνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης, σχολιάζοντας τις εκθέσεις του ΙΚΑ και του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για τους μισθούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα το 2013. «Επιβεβαιώνουν το πρωτοφανές ιστορικά μέγεθος της μνημονιακής λεηλασίας και την ακραία φτωχοποίηση, την οποία υπέστησαν τα εργατικά και λαϊκά εισοδήματα λόγω της εφαρμογής των καταστροφικών πολιτικών της κυβέρνησης», τονίζει, προσθέτοντας πως οι εργαζόμενοι με τους αγώνες και την ψήφο τους μπορούν να ανατρέψουν την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.

…………………………………………….

Πάνω από 23% οι μειώσεις στους μισθούς την τελευταία τετραετία. TΕΣΣΕΡΙΣ στους ΔΕΚΑ αμείβονται με λιγότερα από 630 ευρώ καθαρά τοΝ μήνα.

Ενας στους 4 έχει απολαβές χαμηλότερες από αυτές του ανειδίκευτου εργάτη.

Περίπου 850.000 εργαζόμενοι πληρώνονται με καθυστέρηση από δυο έως… 12 μήνες!

Οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης (αμοιβή κάτω από 500 ευρώ τοΝ μήνα) γίνονται της μόδας. Το 51% των συμβάσεων που υπογράφηκε το 2013 ήταν με αυτό το καθεστώς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου