Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΤΣΕΖΩΝ :Πώς επικράτησε το «όχι» στην απόσχιση

Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΤΣΕΖΩΝ

Πώς επικράτησε το «όχι» στην απόσχιση

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

Πώς επικράτησε το «όχι» στην απόσχιση  Πολλοί ήταν εκείνοι που είδαν το ιστορικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας ως μια... μάχη ανάμεσα στη λογική (που έλεγε «όχι» στην απόσχιση) και στο συναίσθημα (που ζητωκραύγαζε υπέρ του «ναι»).


Αμφίρροπη έως και την τελευταία στιγμή, η μεγάλη μάχη της Σκοτίας ολοκληρώθηκε τελικά με νικητή του στρατοπέδου του «καλύτερα μαζί» παρά μόνοι. Συγκεκριμένα, το «όχι» στην απόσχιση συγκέντρωσε ποσοστό 55,3% και το «ναι» 44,7%.
Η αλήθεια είναι βέβαια πως παρά την ανησυχία των τελευταίων εβδομάδων, οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν στη συντριπτική τους πλειονότητα πως η Σκοτία θα παραμείνει μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου. Από τις περίπου 80 δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια για το θέμα, αυτές που έδιναν τη νίκη στους αυτονομιστές ήταν μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Εάν δεν είχε έρθει μάλιστα εκείνη η σφυγμομέτρηση των «Sunday Times» στις 7 Σεπτεμβρίου να ταράξει ξαφνικά τα νερά δίνοντας ένα αναπάντεχο προβάδισμα στο «ναι», τότε μάλλον ο πολιτικός υδράργυρος θα είχε παραμείνει σε φυσιολογικά για την εποχή (και την περίσταση) επίπεδα.
Από την άλλη, βέβαια, ακριβώς το γεγονός πως η ανησυχία χτύπησε ξαφνικά «κόκκινο» ήταν αρκετό ώστε να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του «όχι» και να ωθήσει πολλούς αναποφάσιστους προς την κατεύθυνση της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν είναι τυχαίο πως η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ήταν υψηλότερη στις περιοχές εκείνες όπου επικράτησε το «όχι». Οπως προκύπτει άλλωστε από τις δημοσκοπήσεις, οι περισσότεροι ψηφοφόροι αναγνώριζαν ως «κίνδυνο» την ανεξαρτητοποίηση, αλλά αντιθέτως δεν έβλεπαν ως «κίνδυνο» την παραμονή.
Πώς επικράτησε το «όχι» στην απόσχιση

Σε αυτό βέβαια συνέβαλε και το κλίμα «κινδυνολογίας» . Ηγέτες χωρών, διευθυντές τραπεζών, πολιτικοί, οικονομολόγοι και λοιποί αναλυτές από ολόκληρο τον κόσμο έσπευσαν να προειδοποιήσουν τους Σκοτσέζους για τους οικονομικούς και γεωπολιτικούς κινδύνους μιας ανεξαρτησίας, πράγμα που οπωσδήποτε επηρέασε τις εξελίξεις. Ξαφνικά, οι ψηφοφόροι πληροφορήθηκαν πως ίσως αναγκαστούν να βγουν από την ΕΕ και από το ΝΑΤΟ, να χάσουν τη στερλίνα και να δουν πολλές θέσεις εργασίας να μετακομίζουν στο εξωτερικό.
Το στρατόπεδο της ανεξαρτησίας απέτυχε στην προσπάθειά του να κερδίσει το ντιμπέιτ για την οικονομία. Δεν κατάφερε να πείσει τους Σκοτσέζους πως θα είναι σε καλύτερη κατάσταση εάν αποκοπούν από την Αγγλία. Αντιθέτως, μεταξύ των ψηφοφόρων άρχισε να κυριαρχεί τις ο φόβος μήπως ξαφνικά βρεθούν σε χειρότερη κατάσταση. Δεν είναι τυχαίο πως όλοι οι «προνομιούχοι» και υψηλά αμειβόμενοι ψήφισαν στην πλειονότητά τους «όχι» στην ανεξαρτησία.
Πώς επικράτησε το «όχι» στην απόσχιση
Κάπου εκεί ήρθαν και οι υποσχέσεις του Λονδίνου περί ομοσπονδοποίησης και χορήγησης εξουσιών στη Σκοτία, να συμβάλουν ώστε να ξεφουσκώσει περισσότερο η τάση του «ναι», η οποία άλλωστε άντλησε τους πιο φανατικούς υποστηρικτές της από τις ηλικιακές ομάδες 16-17 και 25-34. Αντιθέτως, στους ψηφοφόρους ηλικίας 55 ετών και άνω το «όχι» κυριάρχησε κατά κράτος.
Ανέλαβε την ευθύνη
Την παραίτησή του μετά το υψηλό ποσοστό που έλαβε το «όχι» ανακοίνωσε ο πρώτος υπουργός Αλεξ Σάλμοντ, ο οποίος ήταν και ο πρωτεργάτης του κινήματος για την ανεξαρτησία της Σκοτίας. Ο Σάλμοντ εξέφρασε σκεπτικισμό για το κατά πόσο θα εφαρμοστούν οι υποσχέσεις που έδωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ ανέλαβε την ευθύνη για τα λάθη που έγιναν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας

Δεξαμενές ψηφοφόρων .Ποιοι απέτρεψαν το «διαζύγιο»
«Οχι» στην ανεξαρτησία ψήφισαν κυρίως: οι άνω των 55 ετών, οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών, οι γεννημένοι εκτός Σκοτίας, οι υψηλά αμειβόμενοι, οι γυναίκες (8 στις 10, καθώς αντιπαθούν τον ηγέτη των εθνικιστών Αλεξ Σάλμοντ) και οι ψηφοφόροι του Εργατικών. Αντιθέτως, οι τρεις πόλεις με τη μεγαλύτερη ανεργία ψήφισαν «ναι».

ΘΑ ΗΤΑΝ ΜΟΝΙΜΩΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΑΝ ΑΠΟΣΧΙΖΟΤΑΝ Η ΣΚΟΤΙΑ  

Το αποτέλεσμα έσωσε τους Εργατικούς 

Λονδίνο: Λάμπης Τσιριγωτάκης
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν σπουδαίο νέο για το Εργατικό Κόμμα, καθώς εκλέγει μεγάλο αριθμό βουλευτών του στη Σκοτία. Στην περίπτωση που η Σκοτία αποφάσιζε να ανεξαρτητοποιηθεί, το Εργατικό Κόμμα δεν θα ήταν ποτέ πλέον σε θέση να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα περιοριζόταν στον άχαρο ρόλο της μόνιμης αντιπολίτευσης.
Γι' αυτό, άλλωστε, το Εργατικό Κόμμα έδωσε και τόσο μεγάλη μάχη προκειμένου να ενισχυθεί το στρατόπεδο των ενωτικών στην τελική ευθεία προς την κάλπη. Οι Σκοτσέζοι είναι παραδοσιακά ψηφοφόροι των Εργατικών και η έντονη παρουσία στη Σκοτία τις τελευταίες ημέρες μεγάλου αριθμού στελεχών του κόμματος, με επικεφαλής τον Σκοτσέζο πρώην πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν και τον σημερινό ηγέτη τους Εντ Μίλιμπαντ, έπεισε πολλούς να ψηφίσουν «όχι». Φυσικά είναι ειρωνικό το γεγονός ότι οι Εργατικοί βοήθησαν στο να διασωθεί ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος σε περίπτωση που επικρατούσε το «ναι» δεν θα είχε άλλη επιλογή από το να παραιτηθεί.

Τις πρώτες ώρες μετά την ανακοίνωση της επικράτησης του «όχι», ο Μίλιμπαντ χαιρέτισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος χαρακτηρίζοντάς το «ψήφο αλλαγής».
Σε ομιλία του στη Γλασκόβη, ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών είπε: «Η αποκέντρωση δεν είναι μία καλή ιδέα μόνο για τη Σκοτία και την Ουαλία, είναι καλή ιδέα για την Αγγλία και για τη Βόρεια Ιρλανδία», αναφερόμενος στη διαδικασία αποκέντρωσης των εξουσιών που υποσχέθηκε και ο Κάμερον. «Αν οι πολίτες ψήφισαν ?ναι? ή ?όχι? σε αυτό το δημοψήφισμα, ας είμαστε απολύτως ξεκάθαροι, αυτή ήταν μία ψήφος για αλλαγή... Γνωρίζουμε ότι η χώρα μας χρειάζεται να αλλάξει τον τρόπο διακυβέρνησής της και γνωρίζουμε ότι η χώρα μας χρειάζεται να αλλάξει τα πρόσωπα που την κυβερνούν. Θα παραχωρήσουμε περισσότερες εξουσίες για ένα ισχυρότερο σκοτσέζικο κοινοβούλιο, μία ισχυρή Σκοτία. Και γνωρίζω ότι όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων θα εκπληρώσουν αυτή τη δέσμευσή τους. Θα εκπληρώσουμε επίσης την επιθυμία για αλλαγή στην Αγγλία, στην Ουαλία, σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο».
Απευθυνόμενος, δε, στους Σκοτσέζους εκείνους που ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας, ο Μίλιμπαντ τόνισε: «Το Εργατικό Κόμμα είναι αποφασισμένο να δείξει μέσα στα επόμενα χρόνια ότι μπορεί να είναι το όχημα για τις ελπίδες, τα όνειρά σας, τις φιλοδοξίες για μία καλύτερη ζωή για εσάς, μία καλύτερη ζωή για τη Σκοτία και μία καλύτερη ζωή για ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο».
Πλέον τα τρία κόμματα του Γούεστμινστερ θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το πώς ακριβώς θα δοθεί μεγαλύτερη αυτονομία στο σκοτσέζικο κοινοβούλιο, με μεγαλύτερο σημείο τριβής μεταξύ Εργατικών και Συντηρητικών τη φορολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου