Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Η κυβέρνηση στην... αντιπολίτευση

Η κυβέρνηση στην... αντιπολίτευση

Οι μετρημένες και στοχευμένες προτάσεις που παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ προκαλούν σπασμωδικές αντιδράσεις στην κυβέρνηση, ενώ βρίσκουν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ σε κατάσταση νευρικού κλονισμού. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να μη δώσει λαβές προκειμένου να μην κατηγορηθεί για παροχολογία και κράτησε χαμηλούς τόνους. Είναι φανερό ότι δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε αριστερό ακροατήριο, αλλά σε ευρύτερο, και το διαμηνύει με διαφορετικούς τρόπους και αφορμές.


Ενδεικτική του εκνευρισμού που φαίνεται να έχει κυριεύσει το μέγαρο Μαξίμου είναι η αντίδραση της κυβερνητικής εκπρόσωπου. Αλλοιώνοντας το νόημα των εξαγγελιών του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, η Σοφία Βούλτεψη κατάλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε να μοιράζει χρήματα στους πολίτες και προσπάθησε να το εμφανίσει ως κλίμα παροχολογίας. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια, επιχείρησε να ανασύρει το περίφημο σύνθημα «λεφτά υπάρχουν», αποδίδοντάς το στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι πολίτες δεν χρειάζονται αυτόκλητους «μεταφραστές» μηνυμάτων. Επαθαν, έμαθαν και όλοι καταλαβαίνουν ότι δεν αποτελεί παροχολογία η εξασφάλιση βασικών αγαθών, όπως ο ηλεκτρισμός, η σίτιση και οι μετακινήσεις στους πλέον αδύναμους πολίτες. Είναι στοιχειώδης υποχρέωση όχι μόνο μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, αλλά και κάθε κυβέρνησης, όταν ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας δίνει αγώνα επιβίωσης.

Οι εταίροι επιμένουν να υπερασπίζονται τη συνταγή της σκληρής λιτότητας, ενώ πλέον καλούνται να αντιμετωπίσουν νέα προβλήματα στο εσωτερικό τους. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. μοιάζει με καζάνι που βράζει, ο εκνευρισμός είναι διάχυτος και οι βουλευτές έχουν βάλει στο στόχαστρο όχι μόνο τον υπουργό Οικονομικών, αλλά και την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης.

Η Χαριλάου Τρικούπη, από την άλλη, μοιάζει με πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί. Μετά τη διχαστική αντιπαράθεση Βενιζέλου - Παπανδρέου, που σημάδεψε τις επετειακές εκδηλώσεις της 3ης του Σεπτέμβρη, το φιτίλι άναψε και πάλι. Ο Ευ. Βενιζέλος βλέπει να εξυφαίνονται σχέδια των παπανδρεϊκών και φτάνει στο σημείο να μιλά για «φαντάσματα» και «καλικάντζαρους της παράταξης», που «χαίρονται και στήνουν χορό κάθε φορά που πάμε να κάνουμε κάτι, και επενδύουν στην ήττα». Μόνη διέξοδος για τους κυβερνητικούς εταίρους είναι η καλλιέργεια κλίματος πόλωσης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στερούνται, όμως, επιχειρημάτων...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου