Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Τζάμπα μάγκες

Τζάμπα μάγκες

Ευτελισμό της λειτουργίας του Κοινοβουλίου και δείγμα υποχώρησης κάθε γραμμής άμυνας απέναντι στις πιέσεις των δανειστών αποτελεί η αλλαγή του νόμου για ευνοϊκή ρύθμιση έως και 100 δόσεων για την αποπληρωμή οφειλών προς το Δημόσιο. Ενός νόμου, που μόλις πριν από λίγες ημέρες είχε ψηφίσει η Βουλή και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει πίσω με συνοπτικές διαδικασίες. Μόλις εντός ολίγων ωρών.


Αφού φρόντισε πρώτα να δημιουργήσει θετικές εντυπώσεις στους πολίτες μπροστά στον δημοσκοπικό πανικό, η κυβέρνηση τελικά ανέκρουσε πρύμναν. Υπέκυψε στις πιέσεις της τρόικας, αφήνοντας εκτός ρύθμισης χιλιάδες φορολογουμένους, που αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ ή του φόρου εισοδήματος και, ως εκ τούτου, δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση. Εξανεμίζονται έτσι οι όποιες ελπίδες για να εισπράξει το κράτος από τους πολίτες και στρώνεται ο δρόμος για νέα τρύπα στα δημοσιονομικά.

Οσο κι αν το επιχείρημα των εκπροσώπων των δανειστών έχει να κάνει με την προβολή της αύξησης του δημοσιονομικού κενού σε επίπεδα άνω των 2,5 δισ. ευρώ -λόγω της ένταξης στη ρύθμιση και των μη ληξιπρόθεσμων οφειλών- πλέον είναι αμφίβολο κατά πόσο η αλλαγή θα πετύχει το στόχο για αύξηση εσόδων. Το ίδιο αποτυχημένο μοντέλο έχει ξαναδοκιμαστεί. Οταν οι πολίτες δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, πιο πιθανό είναι να μπορέσουν να δώσουν έστω λίγα σταδιακά, παρά να δώσουν περισσότερα εδώ και τώρα. Είναι τόσο απλό.

Η επιλογή της κυβέρνησης να αλλάξει το νόμο προτού καν στεγνώσει το μελάνι έρχεται ως προάγγελος της στάσης απέναντι στους δανειστές, που είναι αποφασισμένοι να εξαντλήσουν όλα τα μέσα πίεσης. Έρχεται να ικανοποιήσει μια από τις βασικές απαιτήσεις τους, ενώ ακολουθούν και άλλα καυτά μέτωπα. Εάν δεν κατάφεραν να τους πείσουν σε αυτά, που εδώ και καιρό ισχυρίζονται ότι δεν θα είχαν πρόβλημα να εφαρμόσουν, πώς θα τους αλλάξουν άποψη στα πιο δύσκολα; Η κατάληξη φαίνεται να είναι προδιαγεγραμμένη. Τζάμπα μάγκες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου