Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Νέο Μνημόνιο, σκληρά μέτρα, ανεργία, φτώχεια: Απελπισία

Νέο Μνημόνιο, σκληρά μέτρα, ανεργία, φτώχεια: Απελπισία

του Άρη Δαβαράκη
Πέρασα όλη την Κυριακή μου διαβάζοντας ειδήσεις και κείμενα στο Ελληνόφωνο διαδίκτυο, από τα γνωστά μεγάλα sites, μέχρι τα blogs και τους μικρότερους διαδικτυακούς τόπους, τα facebook πόστ, τα twitterίσματα – και ότι έβρισκα μπροστά μου (σχετικό πάντα με την ύλη της Δευτέρας για toportal.gr και για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στον τόπο μας σε αυτή την κρίσιμη φάση).
Το συμπέρασμά μου είναι πως η κατάσταση είναι κυριολεκτικά τραγική, οδεύουμε σταθερά για ακόμα περισσότερα μέτρα, λιτότητα και έλλειψη ρευστότητας και, φυσικά, μας είναι απαραίτητο τουλάχιστον άλλο ένα Μνημόνιο, κι’ άλλα δανεικά (αφού ούτε για αστείο δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές). Αυτό σημαίνει φυσικά και άλλη επιτήρηση, ακόμα πιο αυστηρή. Όσο για όλα αυτά που επιμένει να λέει ο τσουρουφλισμένος μας πρωθυπουργός είναι ιστορίες για αγρίους – ότι δηλαδή τελειώσανε τα δύσκολα και πάμε για μεγάλες χαρές, «ανάπτυξη» και δεν συμμαζεύεται. Θα μου πείτε ποιός τον πιστεύει πια; Πρέπει να είσαι πολύ μειωμένης αντίληψης για να δεχτείς τους ακραίους παραλογισμούς των δύο αρχομανών «συγκυβερνώντων».

Τι γίνεται όμως; Τι θα γίνει; Αν διαβάσετε τον Κώστα Καλλίτση της «Καθημερινής» εδώ πιο κάτω, θα εκπλαγείτε πολύ δυσάρεστα. Προχθές, οι αποδόσεις του ελληνικού 3ετούς ομολόγου ήταν 6,85% ενώ της Πορτογαλίας ήταν 1,06%, της Ιταλίας 0,73% και της Ισπανίας 0,57%. Το διανοείστε; Μιλάμε για τον Νότο λες και βρίσκεται όλος ο Νότος στην ίδια κατάσταση. Η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία μπορούν να δανειστούν από τις αγορές όποτε θέλουν. Εμάς δεν μας δανείζει κανείς – γιατί δεν έχουμε κανένα σχέδιο και δεν προβλέπεται καμία ανάκαμψη που θα μας φέρει χρήματα για να πληρώνουμε, έστω, τους τόκους. «Τώρα, όλα έχουν καταστεί πιο δύσκολα, πιο σύνθετα», καταλήγει ο Καλλίτσης στην «συστημική» όπως μάθαμε να την λέμε «Καθημερινή» - και όχι σε κάποιο αντιπολιτευόμενο έντυπο ή site.

Και έτσι είναι. Μετά από 4 ½ χρόνια απίστευτων θυσιών και σκληρών δοκιμασιών, είμαστε και πάλι στην «μαύρη λίστα» ως αναξιόπιστοι κακοπληρωτές και δεν έχουμε κάνει ούτε ένα βήμα μπρός. Οι κυβερνήσεις που διαχειρίστηκαν την κρίση, με αποκορύφωμα αυτήν την απερίγραπτη από πάσης απόψεως «συγκυβέρνηση» της συμφοράς, οδήγησαν τη χώρα ένα βήμα πιο κοντά στην καταστροφή με την πρόσφατη κυβερνητική στρατηγική του 2014 και με « ένα απίθανο συνονθύλευμα τακτικισμών προεκλογικού χαρακτήρα, παντελώς έωλων, με άγνοια ακόμη και των ορίων που θέτουν και των διαθέσεων που έχουν οι δανειστές μας». Αυτοί που ειρωνευόντουσαν τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα «σκίσει τα μνημόνια» (και αυτό «δεν γίνεται» και είναι μόνο «για γέλια»), αποφάσισαν μέσα σε μια τρελή περιδίνηση να τα σκίσουνε μοναχοί τους, να «απαλλαγούν από το ΔΝΤ», να βγουν στις αγορές, να αποκλείσουν άλλο μνημόνιο, να καταθέσουν προϋπολογισμό ερήμην των αφεντικών τους – και να δημιουργήσουν μιαν κατάσταση ακραία αρνητική και για αυτούς τους ίδιους –πράγμα αδιάφορο αν σταματούσε εκεί - αλλά και για τον τόπο. Αντί να προσπαθήσουνε να διαπραγματευτούν σοβαρά και λογικά (όπως διατείνεται τουλάχιστον ότι θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας), συμπεριφέρθηκαν με μια νευρικότητα και ένα πολιτικό θράσος απερίγραπτο για ανθρώπους που μέχρι τώρα οι δανειστές τους είχανε κυριολεκτικά στη σφαλιάρα –αρκεί να υπενθυμίσουμε τον αναξιοπρεπέστατο τρόπο με τον οποίον έβαλαν τους βουλευτές τους να ψηφίσουν για τον ΕΝΦΙΑ και τις 100 δόσεις το αντίθετο από αυτό που είχαν ψηφίσει χτές – λόγω μιας διαταγής των αφεντικών τους που ήρθε με μέηλ και τους ψάρωσε σε βαθμό αξιοθρήνητο.

Τώρα από την σφαλιάρα περνάμε σε άλλες φάσεις σαδομαζοχιστικών απολαύσεων. Θα πέσουνε στα τέσσερα γιατί τώρα πια οι δανειστές τους έχουν καταλάβει και δεν τους εκτιμούν ούτε τους σέβονται. Δεν θέλουν, λένε, εκλογές. Θέλουν να βγάλουν Πρόεδρο και να επιμείνουν ως την άνοιξη του 2016. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει τώρα οι ίδιοι κυριολεκτικά να παρακαλέσουν ενώπιον όλων μας για «άλλο ένα μνημόνιο» που θα στριμώξει τον Ελληνικό λαό σε αποπνικτικό πια βαθμό –και θα δώσει στους ίδιους παράταση ζωής ενός χρόνου. Οι όροι για να εγκριθεί το επόμενο μνημόνιο θα είναι βέβαια σκληρότεροι και οι έλεγχοι αυστηρότεροι, συχνότεροι και ακόμα πιο εξευτελιστικοί για την Ελλάδα που οι Σαμαροβενιζέλοι, χάρη στην ακόρεστη τρέλλα τους για λίγη ακόμα εξουσία με οποιοδήποτε κόστος, όχι μόνο την έχουν εκθέσει όσο δεν πάει άλλο, αλλά την έχουν αφήσει και εντελώς ακάλυπτη, έρμαιο οιουδήποτε θέλει να την ζορίσει και να εκμεταλλευτεί την πασιφανή αδυναμία της. Χειρότερη κυβέρνηση δεν νομίζω να πέρασε ποτέ από αυτόν το τόπο, τον χιλιοταλαιπωρημένο από τόσους και τόσους καιροσκόπους και νταβατζήδες. 

Η νέα συμφωνία με την τρόϊκα λοιπόν, που θα υπογραφεί για να αντέξει λίγους μήνες ακόμα η «συγκυβέρνηση» της συμφοράς, στην ουσία καταργεί την μονιμότητα –πράγμα που θα ήταν μέχρι και ευχάριστο αν δεν συνοδευόταν από ακόμα πιο άγριες μειώσεις αποδοχών, πιο σκληρή λιτότητα, ακόμα μεγαλύτερη έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. Για το 2015, διαβάζουμε, προβλέπονται προσλήψεις «μονάχα εκπαιδευτικών, ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού». Η αρχή γίνεται με την μείωση αποδοχών των νεοπροσλαμβανόμενων κατά 96 ως 148 ευρώ. Για έναν εργαζόμενο βασικής εκπαίδευσης ο μισθός θα είναι 684 από 780 ευρώ που είναι σήμερα. Οδεύουμε δηλαδή ακάθεκτοι για την Αλβανία του Χότζα – ή αν το θέλετε λιγότερο ακραίο για συνθήκες Βουλγαρίας και βάλε. Για τους τυχερούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που θα καταφέρουν να προσληφθούν, ο μισθός θα διαμορφωθεί στα 752 από τα 858 ευρώ – εκατό ευρώ λιγότερα δηλαδή, προφανώς λόγω του κόστους που είχε το Σαμαρικό Success Story που δεν θα το πληρώσει βέβαια ο ίδιος ούτε οι λαμπτήρες σύμβουλοί του που μας έχουνε οδηγήσει σ’ αυτή την κατάντια. Για τους νεοπροσλαμβανόμενους τεχνικής εκπαίδευσης ο μισθός θα πέσει από τα 1037 στα 889 ευρώ – 150 ευρώ λιγότερα. Και, ακούστε το κι’ αυτό για να μην αεροβατείτε, για τους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης οι αποδοχές θα πέσουν από τα 1.092 στα 957 ευρώ – άλλα 150 ευρώ τιμωρία γι’ αυτούς που τελειώσανε και πανεπιστήμιο με ποιος ξέρει τι θυσίες από τους ίδιους και τους γονείς τους.

Έτσι, με αυτούς τους μισθούς, θα κάνουνε οικογένειες και θα μεγαλώνουνε παιδιά οι Έλληνες. Με 684 ευρώ τον μήνα, με 752 ευρώ, με 889 αν έχουν τεχνική εκπαίδευση – και με 957 αν έχουν τελειώσει πανεπιστήμιο.

Και μιλάμε για τους τυχερούς, αυτούς που θα βρουν δουλειά.

Καταλάβατε πόσο άσχημα έχουμε μπλέξει;

Γράφουν ιστορία οι συγκυβερνώντες Σαμαροβενιζέλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου