Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Υπέγραψαν σύμβαση; Φάτε τους

Υπέγραψαν σύμβαση; Φάτε τους 

Της Ντίνας Μπατζιά
Ένας μηχανισμός στοχοποίησης εργαζομένων και συνδικαλιστών μπήκε από χτες σε λειτουργία από τα κυρίαρχα ΜΜΕ, παρασύροντας σε έναν πρωτοφανή κοινωνικό αυτοματισμό εκατοντάδες πολίτες που προφανώς αγνοούν όλες τις πτυχές του θέματος. Στόχος της επίθεσης οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, γιατί κατάφεραν να υπογράψουν ΣΣΕ. 
Ναι, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, τις δύσκολες για τα εργασιακά δικαιώματα, μετά από πέντε χρόνια σκληρών μνημονιακών πολιτικών, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, κατάφερε μετά από μήνες διεκδικήσεων, να υπογράψει μία ΣΣΕ, που ούτε αυξήσεις προβλέπει, όπως προπαγάνδιζαν, ούτε τίποτα εξασφαλίζει μιας και πρόκειται για μνημονιακό νόμο που πάει προς κατάργηση, ούτε δημόσια είναι η ΔΕΗ, άρα δεν τα πληρώνουμε από τη τσέπη μας, όπως διαμαρτυρόταν ο κόσμος που τηλεφωνούσε στο Κόκκινο. Κι αντί χιλιάδες εργαζόμενοι να χρησιμοποιήσουν την υπογραφή της συγκεκριμένης ΣΣΕ, ως εφαλτήριο, για να πετύχουν τις δικές τους νίκες, είναι σα να εγκαλούν την κυβέρνηση να καταργήσει τις ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις.

Αλλά, ας δούμε τι ακριβώς προβλέπει η συγκεκριμένη σύμβαση και γιατί αντιδρούν ορισμένοι πολίτες, κι όχι μερίδα του τύπου που προφανώς εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα.

H Γενική Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού του Κλάδου Ηλεκτρικής Ενέργειας υπέγραψε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας την Παρασκευή 27/1/2015, με την Διοίκηση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού Α.Ε.(Δ.Ε.Η. Α.Ε., στην οποία προβλέπεται η επιστροφή του επιδόματος επικινδύνου για τους εναερίτες -ποιος μπορεί να έχει αντίρρηση σ' αυτό;- και η νομοθετημένη κοινωνική παροχή με την ονομασία «τροφείο» που θα αποδίδεται σε όλους τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, όχι σαν χρήματα, αλλά με τη μορφή κουπονιού και θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την καθημερινή σίτιση των εργαζόμενων. 

Μιλάμε δηλαδή για ένα σάντουιτς και καφέ, που σε καμία περίπτωση δεν επιβαρύνει την τσέπη μας (δεν μπαίνει στον προϋπολογισμό) και που πάμπολλες ιδιωτικές εταιρείες προσφέρουν στους εργαζόμενους. Και λέμε ιδιωτικές, διότι η ΔΕΗ είναι ΑΕ, κι όχι δημόσια επιχείρηση, εισηγμένη στο χρηματιστήριο, με το δημόσιο να είναι ένας από τους μετόχους. Ανεξαρτήτως, αν η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ διεκδικεί, μαζί και χιλιάδες πολίτες, μια ΔΕΗ δημόσια, κάτι που δεσμεύθηκε η νέα κυβέρνηση. Όπως η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, με επιστρατευμένους συνδικαλιστές κι εργαζόμενους ρίσκαρε με την συμμετοχή στις απεργίες ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΕΗ, έχει οδηγηθεί στα δικαστήρια γιατί έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των "μεγάλων" που δεν πλήρωναν χαράτσι και σε πολλές περιπτώσεις λειτούργησε ακτιβιστικά για επανασυνδέσεις ρεύματος.

Αν σε όλα αυτά, προσθέσει κανείς πως οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ έχουν χάσει πάνω πάνω από 50% του μισθού τους λόγω του μνημονιακού νόμου 4024, αλλά και όλα τα χρήματα του ασφαλιστικού ταμείου τους, τα οποία ενσωμάτωσε η εταιρεία στην περιουσία της, για να αυξήσει το μετοχικό της κεφάλαιο και να μπει στο χρηματιστήριο, αναρωτιέται κανείς προς τι αυτή η επίθεση προς την Ομοσπονδία.

Κι επειδή τα βέλη προέρχονται κι εξ αριστερών, λες και η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ χαλάει τη πιάτσα, καλό θα είναι να αναρωτηθούμε για τον ίδιο το νόμο 4024, ο οποίος ψαλίδιζε τους μισθούς των εργαζόμενων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Τομέα, κι αν καταργηθεί, αυτοί οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στις μισθολογικές συμβάσεις του 2009, με μειωμένους μισθούς. Ας φανταστούμε σε αυτή την περίπτωση, πως θα έκριναν οι εργαζόμενοι τους συνδικαλιστές τους για την ΣΣΕ που μόλις υπέγραψαν. Κι όλα αυτά, καμία σχέση δεν έχουν -οποία σύγχυσις!- με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης στα πλαίσια της ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης, για επανασυνδέσεις ρεύματος, για δωρεάν ρεύμα ή μειωμένα τιμολόγια σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Και λίγο χιούμορ: Αν προχωρήσουμε σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα κοινωνικού αυτοματισμού, τότε ίσως να φτάσουμε στο σημείο ο άνεργος που παίρνει επίδομα ανεργίας να διαβάλλει και να προπηλακίζει τον άνεργο που δεν έχει καταγραφεί γιατί εκτελούσε μαύρη εργασία, κι άρα δεν παίρνει επίδομα.

Για το ρεπορτάζ να παραπέμψω και στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Κώστα Κουτσοδήμα, εδώ στο Κόκκινο, που κάνει λόγο για συκοφάντηση και στοχοποίηση της ΓΕΝΟΠ, αλλά και στην ίδια τη ΣΣΕ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου