Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Στη Βουλή η δανειακή σύμβαση και οι διαπραγματεύσεις

Στη Βουλή η δανειακή σύμβαση και οι διαπραγματεύσεις


Να διεξαχθεί τη Δευτέρα συζήτηση στη Βουλή με βάση το άρθρο 142 Α, ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ώστε να ενημερωθεί το σώμα για ζητήματα σχετικά με την τρέχουσα διαπραγμάτευση και την παράταση της δανειακής σύμβασης. Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 8.00.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο πρωθυπουργός αναμένεται να καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν στο αν συμφωνούν ή όχι με νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τη ρύθμιση των οφειλών σε 100 δόσεις. Επίσης θα κληθούν να απαντήσουν στο αν ο πρωθυπουργός καλώς έθεσε στη Γερμανίδα καγκελάριο ζητήματα όπως της Siemens ή του κατοχικού δανείου. Τέλος, σύμφωνα πάντα με τα ίδια κυβερνητικά στελέχη, ο πρωθυπουργός αναμένεται να προβεί αύριο σε ένα συνολικό απολογισμό του κυβερνητικού έργου.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, ανέβαλε την προγραμματισμένη για τη Δευτέρα επίσκεψη του στις Σκουριές Χαλκιδικής, προκειμένου να είναι παρών στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει πως η παράταση της δανειακής σύμβασης θα πάει στη Βουλή μόνο για συζήτηση και όχι για ψηφοφορία. Όπως είχε αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, η κύρωσή της δεν επιβάλλεται ούτε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ούτε από το ελληνικό δίκαιο.

«Το περιεχόμενο του κειμένου δεν συνιστά Σύμβαση και κανένας λόγος κυρώσεώς του από τη Βουλή δεν υφίσταται» υπογράμμισε ο Νίκος Παππάς στο έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή, απαντώντας στη σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει προ ημερών ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση διαθέτει και την αντίστοιχη γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

«Ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους εταίρους δεν έχει υπογραφεί καμία νέα δανειακή σύμβαση, πολύ περισσότερο «συμφωνία παράτασης του Μνημονίου» επανέλαβε ο υπουργός Επικρατείας, εξηγώντας: «Στις 26/02/2015 παρατάθηκε η ημερομηνία λήξης της υπάρχουσας δανειακής σύμβασης ανάμεσα στην Ελλάδα και το ΕFSF/ESM, μέχρι το τέλος Ιουνίου του τρέχοντος έτους. Η παράταση της δανειακής σύμβασης έχει ήδη υπογραφεί από όλους τους συμβαλλόμενους. Καθώς δεν υπάρχει καμία διεθνής απαίτηση από τη χώρα μας, ο ΕSM δεν απαιτεί καμία περαιτέρω διαδικασία κύρωσης, πέραν της υπογραφής του υπουργού Οικονομικών κ. Βαρουφάκη. Το ελληνικό δίκαιο ομοίως δεν επιβάλλει την κύρωση της παράτασης της δανειακής σύμβασης για τον ίδιο λόγο».

Καταλήγοντας στο κείμενό του και αφού αναφέρεται στη σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (27/02/2015), ο κ. Παππάς επίσης επανέλαβε πως «η νέα συμφωνία με τους εταίρους, που θα προκύψει μετά τη λήξη της παράτασης της ισχύουσας δανειακής σύμβασης, θα εισαχθεί προς κύρωση στη Βουλή, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από το Σύνταγμα».

Σενάρια ανατροπής

Την ίδια ώρα, σε διαδικασία προετοιμασίας για να αντιμετωπίσει τη μετατροπή της οικονομικής ασφυξίας σε πολιτική βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς τα στελέχη της κυβέρνησης εκτιμούν ότι οι πιέσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό για τη λήψη σκληρών μέτρων, έχουν στόχο να προκαλέσουν είτε ενδοκυβερνητική κρίση μεταξύ των εταίρων είτε εσωκομματική στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι συγκεκριμένοι πολιτικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες αλλά και οι διαπλεκόμενοι σύμμαχοί τους εντός Ελλάδος, επιδιώκουν την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών σε κυβερνητικό επίπεδο. Για τα το πετύχουν αυτό, θα επιχειρήσουν να οδηγήσουν την κυβέρνηση στη λήψη αντιλαϊκών μέτρων, τα οποία θα τη φέρουν αντιμέτωπη με την κοινωνία και θα δημιουργήσουν συγκρούσεις στο εσωτερικό της, ώστε μια οικουμενική κυβέρνηση να πάρει τη θέση της. 

Στήριξη από ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα, η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη στήριξή της στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, καθώς και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σε συνεδρίασή της την Κυριακή, η πολιτική γραμματεία του κόμματος ενέκρινε τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης και επιβεβαίωσε τις κυβερνητικές δεσμεύσεις απέναντι στον ελληνικό λαό, όπως κατεγράφησαν και στις προγραμματικές της δηλώσεις. Σε αυτήν την κατεύθυνση, η πολιτική γραμματεία επαναβεβαίωσε τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση -αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση του κόμματος. 

Οι φόβοι του Μαξίμου

Σε κάθε περίπτωση, οι πρόσφατες μεθοδεύσεις των τεχνικών κλιμακίων, που ακύρωσαν τις πολιτικές αποφάσεις της 20ής Φεβρουαρίου, κάνουν το κυβερνητικό επιτελείο να είναι προσεκτικό στις εκτιμήσεις του για το αποτέλεσμα των συζητήσεων, παρά τις επεξεργασμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις που κατατέθηκαν στην Ομάδα των Βρυξελλών. Ο έντονος προβληματισμός για τις εν γένει πολιτικές στοχεύσεις των ευρωπαϊκών «μνημονιακών» κύκλων αποκρυσταλλώνεται και στην αναφορά στελεχών του Μαξίμου ότι «στις σημαντικές μέρες που είναι μπροστά μας ζητάμε τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας στον αγώνα για αξιοπρέπεια, ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη».

Ο δε Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας την Παρασκευή στο Star επανέφερε το ενδεχόμενο της «ρήξης», σενάριο για το οποίο είναι έτοιμη η ελληνική κυβέρνηση. Αλλωστε, αξιωματούχοι της κυβέρνησης, έπειτα από επαφές σε διπλωματικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αποκομίζουν την εκτίμηση ότι παραμένει σε ισχύ ένα «εναλλακτικό» πλάνο πολιτικής φθοράς της ελληνικής κυβέρνησης, που μπορεί να οδηγήσει και σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Το πλάνο των σκληρών της λιτότητας έχει τρεις «πτυχές»:

Είναι πιθανό «ανεξάρτητα» οικονομικά κέντρα του εξωτερικού να αξιοποιήσουν τους περίφημους «τεχνοκράτες» που κρατούν στην Ελλάδα σημαντικά οικονομικά και τραπεζικά πόστα. Οι κινήσεις άλλωστε των επικεφαλής της Τραπέζης της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχουν θέσει σημαντικά εμπόδια, με τελευταίο «κρούσμα» την αποστολή του 1,2 δισ. ευρώ του Δημοσίου από το ΤΧΣ στον EFSF, που οδήγησε στο να τίθεται πλέον και αυτό το ποσό στη διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και θεσμών. Ακόμα και αν υπάρξει επιτυχία στις διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες, το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί κλίμα τεχνητής οικονομικής «ασφυξίας» παραμένει, ενώ δεν αποκλείεται να τεθούν εμπόδια ακόμα και στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που αφορούν τη φοροδιαφυγή. Σε αυτή την περίπτωση δεν αποκλείεται να διακινηθούν εκ νέου σενάρια που αφορούν την αποπληρωμή μισθών και συντάξεων, έτσι ώστε η αξιοπιστία της κυβέρνησης έναντι του λαού να «καταρρακωθεί», αφαιρώντας από το Μαξίμου το «όπλο» της προκήρυξης νέων εκλογών.

Πέραν αυτού, δεν αποκλείεται οι πολιτικές πιέσεις προς την Ελλάδα να λάβουν τα χαρακτηριστικά των «τελεσιγράφων» για τη λήψη νέων επώδυνων μέτρων περικοπών, αλλά και άμεσης προώθησης ιδιωτικοποιήσεων. Οι εμπνευστές αυτών των σεναρίων παρακολουθούν προσεκτικά τις εσωκομματικές συζητήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και γνωρίζουν ότι πρόκειται για δύο θέματα που ακυρώνουν στην πράξη τις προεκλογικές δεσμεύσεις του. Γνωρίζουν επίσης ότι η προώθηση τέτοιων νομοθετημάτων μπορεί να απειλήσει την κυβερνητική πλειοψηφία, σενάριο που ήδη διαρρέει εντέχνως σε μέσα ενημέρωσης, χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη εικόνα. Ελπίδα των εμπνευστών αυτού του σεναρίου είναι η αναμόρφωση του κυβερνητικού σκηνικού, γιατί όχι και ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης με νέα κομματική σύνθεση. Ούτως ή άλλως το Ποτάμι απολαμβάνει την εκτίμηση αρκετών μνημονιακών παραγόντων στις Βρυξέλλες. Το σενάριο αυτό πάντως αποκρούεται από την κορυφή του Μαξίμου, που διαμηνύει ότι δεν θα γίνει βήμα πίσω από τις αρχές με τις οποίες εξελέγη ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι τρέχουσες συζητήσεις πάντως αφορούν το διάστημα μέχρι τον Ιούνιο. Τότε η Αθήνα θα κληθεί να μπει σε μια ακόμα πιο σκληρή διαπραγμάτευση, που θα αφορά τη νέα διάδοχη δανειακή σύμβαση, η οποία ουκ ολίγοι στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων, εν αντιθέσει με την Αθήνα, θέλουν να έχει τα χαρακτηριστικά ενός νέο μνημονίου λιτότητας. Είναι πιθανό λοιπόν να δημιουργηθεί τότε ένα νέο «τέλμα». Η ελληνική κυβέρνηση, θέλοντας να αποφύγει τέτοιες καταστάσεις, είχε ζητήσει εδώ και εβδομάδες να ξεκινήσει η συζήτηση για το «σύμφωνο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη». Λίγες ημέρες μετά παρουσιάστηκε το «πισωγύρισμα» στις τεχνικές συζητήσεις, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Υπό αυτό το πρίσμα, οι συζητήσεις για το χρέος και τις χρηματοδοτικές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της θα γίνονται υπό νέο ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο.

Τι προβλέπει το άρθρο 142Α

Όπως ειδικότερα ορίζει το άρθρο 142Α «Ανακοινώσεις και δηλώσεις της Κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής»:
Για την έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση της Bουλής, η κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού μπορεί, εκτός από τη «συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως» του επόμενου άρθρου να ζητήσει, οποτεδήποτε, να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιόν της για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση.
Tο αίτημα για ανακοίνωση ή δήλωση μαζί με το αντικείμενό τους διατυπώνεται στον πρόεδρο της Bουλής και γνωστοποιείται από αυτόν στους προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων της αντιπολίτευσης πριν από είκοσι τέσσερις (24) ώρες τουλάχιστον.
H ανακοίνωση ή δήλωση της κυβέρνησης γίνεται αυτοπροσώπως από τον Πρωθυπουργό σε οποιαδήποτε συνεδρίαση νομοθετικής εργασίας ή κοινοβουλευτικού ελέγχου πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και η διάρκειά της δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα (10) λεπτά της ώρας.
Oι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων της αντιπολίτευσης μπορούν να αναπτύξουν αυτοπροσώπως τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ή της δήλωσης της κυβέρνησης για πέντε (5) λεπτά της ώρας, κατ'ανώτατο όριο για τον καθένα. Σε περίπτωση απουσίας ή ασθένειας προέδρου κοινοβουλευτικής ομάδας στη συζήτηση τον αντικαθιστά εκπρόσωπός του οριζόμενος απ'αυτόν.
H απάντηση του πρωθυπουργού στις απόψεις των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε (5) λεπτά της ώρας.
H δευτερολογία των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία (3) λεπτά και του πρωθυπουργού, ο οποίος ομιλεί τελευταίος, τα πέντε (5) λεπτά της ώρας.
Όταν οι ανακοινώσεις και δηλώσεις της Κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής γίνονται από τον πρωθυπουργό, οι αναπληρωτές - εκπρόσωποι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων δεν μπορούν να λάβουν τον λόγο, με την επιφύλαξη του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 4 αυτού του άρθρου.
Η κυβέρνηση, επίσης, ενημερώνει τη Βουλή δια των υπουργών για σοβαρά θέματα της αρμοδιότητάς τους. Ο χρόνος αγόρευσης των υπουργών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα (10) λεπτά της ώρας, των δε αναπληρωτών-εκπροσώπων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων τα πέντε (5) λεπτά της ώρας. Η δευτερολογία των υπουργών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε (5) λεπτά της ώρας, των δε αναπληρωτών - εκπροσώπων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων τα τρία (3) λεπτά της ώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου