Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Η πολιτική του "όλοι ίδιοι είναι" σε διάφορες συσκευασίες

Η πολιτική του "όλοι ίδιοι είναι" σε διάφορες συσκευασίες

Κυρίτσης Γιώργος
Το τελευταίο διάστημα άτομα και ομάδες του αναρχικού χώρου προχωρούν σε καταλήψεις δημόσιων χώρων, αλλά και γραφείων και εγκαταστάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, με αιτήματα που αφορούν τις φυλακές και τους κρατούμενους.
Πολλά από τα αιτήματα "έχουν ονοματεπώνυμο", φωτογραφίζουν δηλαδή συγκεκριμένες υποθέσεις και κρατουμένους, ενώ άλλα εγγράφονται στη γενική αντίληψη - σύνθημα "Το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο απ' όλα τα κελιά".

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, είχε ως προγραμματική θέση, και κατ' επέκταση η κυβέρνησή του ως πολιτική κατεύθυνση, τη νομοθετική παρέμβαση για τον εκπολιτισμό του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας, το οποίο έχει τριτοκοσμικά χαρακτηριστικά ως προς τις συνθήκες κράτησης και εμφορείται από εκδικητικές αντιλήψεις.

Ώς ένα βαθμό οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν ανακοινώσει ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση απαντούν στα αιτήματα των "αλληλέγγυων". Για την ακρίβεια, προηγήθηκαν χρονικά του κύματος καταλήψεων και κινητοποιήσεων. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτά είναι ζητήματα αρχής και ισχύουν για όλους, ανεξαρτήτως του αδικήματος για το οποίο έχουν καταδικαστεί ή του πολιτικού χώρου στον οποίον ανήκουν.

Η αναρχία είναι γενόσημος όρος. Περιγράφει μια τεράστια γκάμα απόψεων και συλλογικοτήτων, οι οποίες συχνά διαφέρουν μεταξύ τους περισσότερο απ' όσο απέχουν άλλοι πολιτικοί χώροι μεταξύ τους. Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κάνεις ότι τα μόνα ενοποιητικά χαρακτηριστικά του ΑΑ χώρου είναι τα στερεότυπα των μίντια απέναντί τους και το αλφάδι. Κοινή, πάντως, είναι η προσήλωση όλων των επιμέρους εκδοχών του χώρου σε θέματα δικαιωμάτων και ελευθεριών, που όμως δεν αποτελούν προνόμιο του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου, αλλά σημείο σύμπτωσης όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων και ανθρώπων.

Προς τι λοιπόν όλη αυτή η ένταση, η οποία υπονομεύει μάλιστα την πρωτοβουλία της κυβέρνησης παρουσιάζοντάς την ως "εκβιασμό" προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τροφοδοτεί τη ρητορική της Δεξιάς ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αποφυλακίσει τους φίλους του τρομοκράτες"; Η απάντηση είναι απλή και ομολογημένη πρόθεση από κομμάτι του ΑΑ χώρου: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει "να ξεσκεπαστεί", όπως λένε, για να αποδειχθεί ότι "όλοι ίδιοι είναι". Και γι' αυτό πρέπει να υποχρεωθεί να χρησιμοποιήσει αστυνομική βία, ώστε να δικαιωθεί ιδεολογικά ο ΑΑ χώρος στην ανάλυσή του για το κράτος.

Πρόκειται για παραπλήσιας λογικής αντίληψη με αυτήν που προβάλλουν οι κ. Σαμαράς, Θεοδωράκης και Άδωνις Γεωργιάδης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εξαναγκαστεί σε κωλοτούμπα και να υπογράψει Μνημόνιο προκειμένου να αποδειχθεί ότι "όλοι ίδιοι είναι" και να δικαιωθεί η πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης.

Καμία από τις δύο λογικές δεν θα δικαιωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου