Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
 
Την επαναφορά του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων


Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων Οι βασικές ρυθμίσεις αφορούν τη μετενέργεια των συμβάσεων, την επεκτασιμότητα αλλά και τον ρόλο του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).
Συγκεκριμένα, το προωθούμενο νομοσχέδιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις -που έχει αναλυτικά παρουσιάσει το «Εθνος της Κυριακής»- προβλέπει τα εξής:

1 Είδη συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Τα είδη των συλλογικών συμβάσεων είναι: η εθνική γενική (που αφορά τους εργαζόμενους όλης της χώρας), οι κλαδικές, οι επιχειρησιακές, οι ομιλικές συμβάσεις (που καθιερώνονται σε επίπεδο ομίλων), οι εθνικές ομοιοεπαγγελματικές (αφορούν εργαζόμενους ορισμένου επαγγέλματος σε όλη τη χώρα) και οι τοπικές ομοιοεπαγγελματικές.
2 Μετενέργεια συμβάσεων. Προβλέπεται πως «οι κανονιστικοί όροι συλλογικής σύμβασης που έληξε ή καταγγέλθηκε εξακολουθούν να ισχύουν για ένα εξάμηνο και εφαρμόζονται και στους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται στο διάστημα αυτό. Η ως άνω παράταση αναστέλλεται σε περίπτωση προσφυγής στη διαδικασία Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Μετά την πάροδο του εξαμήνου οι όροι εργασίας εξακολουθούν να ισχύουν έως ότου λυθεί ή τροποποιηθεί η ατομική σχέση εργασίας».
3 Επεκτασιμότητα των συμβάσεων. Συγκεκριμένα αναφέρεται πως: με απόφαση που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, ο υπουργός μπορεί να επεκτείνει και να κηρύξει υποχρεωτική για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου ή του επαγγέλματος συλλογική σύμβαση εργασίας η οποία δεσμεύει ήδη εργοδότες που απασχολούν το 50% συν ένα των εργαζομένων του κλάδου ή επαγγέλματος.
Παράλληλα προβλέπεται πως την επέκταση μπορεί να ζητήσει και αρμόδια συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων ή των εργοδοτών με αίτησή της που υποβάλλει στον υπουργό Εργασίας.
4 Διαδικασία προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Μία από τις κεντρικές ρυθμίσεις που προωθούνται επαναφέρει τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ (ρύθμιση που είχε καταργηθεί). Συγκεκριμένα προβλέπεται πως «η προσφυγή στη διαιτησία γίνεται σε οποιοδήποτε στάδιο των διαπραγματεύσεων με συμφωνία των μερών. Είναι δυνατή η προσφυγή στη διαιτησία μονομερώς: από οποιοδήποτε μέρος εφόσον το άλλο μέρος αρνήθηκε ή απέρριψε τη μεσολάβηση».
Σημειώνεται πως για πρώτη φορά προβλέπεται η ίδρυση «Σώματος Εμπειρογνωμόνων» που υπάγεται στον ΟΜΕΔ. Σε αυτούς θα μπορούν να προσφεύγουν σε κάθε στιγμή της διαδικασίας οι μεσολαβητές ή και οι διαιτητές, προκειμένου να λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα οικονομικά χαρακτηριστικά και στοιχεία της επιχείρησης ή και του κλάδου που εξετάζεται κάθε φορά, για τη λήψη της οριστικής απόφασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου