Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Το εσωτερικό μέτωπο και η αναδιανομή

Το εσωτερικό μέτωπο και η αναδιανομή
 
Εάν και όταν υπάρξει κάποια συμφωνία με τους δανειστές, αυτή θα αποτελέσει το πλαίσιο -καλό κακό, μέτριο- στο οποίο θα κινηθεί η χώρα το επόμενο διάστημα ή τα επόμενα χρόνια. Θα βάζει κάποιους περιορισμούς και θα ανοίγει κάποιες δυνατότητες. Από εκεί και πέρα, το πώς αυτά θα μεταφερθούν, θα σχηματοποιηθούν και θα λειτουργήσουν στο εσωτερικό της χώρας είναι δουλειά της κυβέρνησης. Ακόμη κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μιλώντας το Σάββατο στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε πως το έργο της κυβέρνησης είναι ήδη σημαντικό, αν σκεφτεί κανείς ότι η διαπραγμάτευση απορροφά τον χρόνο και την ικμάδα της κυβέρνησης και διατηρεί τα πράγματα σε εκκρεμότητα.

Με την άρση αυτής της αβεβαιότητας, η κυβέρνηση θα έχει επιτέλους τη δυνατότητα να ξεδιπλώσει πτυχές του προγράμματός της. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στην ομιλία του ότι τα θέματα της αποκατάστασης της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, το χτύπημα της διαπλοκής και της φοροασυλίας των πλουσίων, τα κεκτημένα, δηλαδή, της τρόικας εσωτερικού και των ερεισμάτων της, δεν είναι κάτι με το οποίο η παρούσα κυβέρνηση έχει διάθεση να συμβιβαστεί. Αντιθέτως, η διατήρησή τους αποτελεί τροχοπέδη για την πορεία της χώρας και για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαιοσύνης.

H κυβέρνηση θα κριθεί από τη δυνατότητά της να ασκήσει μεροληπτικές πολιτικές υπέρ των θυμάτων του Μνημονίου, που είναι τα χαμηλά και τα μεσαία στρώματα. Αυτό, άλλωστε, είναι και η ουσία του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Δεν είναι εύκολη δουλειά, δεν διατάσσεται, δεν αρκεί η ψήφιση νόμων και η έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων και εγκυκλίων. Αντιθέτως, μπορεί να αποδειχθεί πως είναι ένας πόλεμος πιο σκληρός από αυτόν που διεξάγεται με τους δανειστές. Και δεν υπάρχουν αυτοματισμοί.

Είναι αφελές να πιστέψει κάποιος πως οι όποιες επενδύσεις ή οι όποιοι πόροι από το εξωτερικό, ιδιωτικοί ή θεσμικοί, θα κατευθυνθούν στα χαμηλότερα και στα μεσαία στρώματα με κάποιον μαγικό τρόπο και είναι σαφές ότι η αναθέρμανση της αγοράς από μόνη της δεν μεταφράζεται σε καλύτερους όρους για τις κοινωνικές κατηγορίες υπέρ των οποίων ο ΣΥΡΙΖΑ μεροληπτεί. Μια επένδυση με χαμηλά, ανειδίκευτα μεροκάματα, που δεν εντάσσεται σε κάποιον στρατηγικό σχεδιασμό ή επιφέρει περιβαλλοντική βλάβη, δεν είναι αυτό που χρειάζεται η χώρα. Αντιθέτως, θα αποτελούσε "δικαίωση" των μνημονιακών πολιτικών που αποσκοπούσαν αυτά τα πράγματα να καταστούν αναγκαστικές επιλογές. Εκεί υπεισέρχεται η πολιτική, και ειδικά η διακυβέρνηση.

Οι πολίτες επέλεξαν την παρούσα κυβέρνηση, όχι μόνο για να μεγαλώσει την "πίττα", αλλά για να τη διανείμει δίκαια και με βάση τις ανάγκες των πολλών. Και αυτό ακριβώς σκοπεύει να κάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου