Σάββατο 23 Μαΐου 2015

ΜΕΤΑ- ΟΤΑ : ''Αλληλεγγύη στους συναδέλφους μηχανικους του Δημου Καλαμαριάς''

ΜΕΤΑ- ΟΤΑ

''Αλληλεγγύη στους συναδέλφους μηχανικους του Δημου Καλαμαριάς'' 

Την  Τετάρτη 27 Μαΐου και την επόμενη 3 Ιουνίου γίνεται η εκδίκαση δύο εφέσεων που αφορούν τρεις υπαλλήλους μηχανικούς του Δήμου Καλαμαριάς.
 Στην πρώτη περίπτωση η υπόθεση αφορά δυο υπαλλήλους της πολεοδομίας (Ταξή Χρήστο και Τσιωνά Ιωάννη που είναι και πρόεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ/ΚΜ) οι οποίοι καταδικάστηκαν  πρωτόδικα σε 18 μήνες φυλάκιση για παράβαση καθήκοντος για περίπτωση έκδοσης οικοδομικής άδειας.

 Η υπόθεση αφορά τις υπηρεσιακές ενέργειες το 2006 των δύο υπαλλήλων που προβλέπονται από τη νομοθεσία για να εξετάσουν εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος για την έκδοση της αδείας, για ένα οικόπεδο που βρίσκεται στην οδό Σοφούλη δίπλα στη θάλασσα, σε μια περιοχή δηλαδή με πολλά χρόνια προβλήματα. Τα προβλήματα περιλαμβάνουν θέματα με τον αιγιαλό και την παραλία, με δημόσια περιουσία, με τον αρχαιολογικό χώρο του λιμένα Κελλαρίου, με πολεοδομικές εκκρεμότητες όπως το ότι έχει οριστεί ως περιοχή πολεοδομικής ανάπλασης  και ιστορικό διαδοχικών χαρακτηρισμών και αποχαρακτηρισμών της περιοχής ως πράσινο. Μια περιοχή στην οποία η τελευταία οικοδομική άδεια εκδόθηκε από την χούντα με τις γνωστές διαδικασίες «αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Παρά την πολυπλοκότητα της περίπτωσης οι συνάδελφοι απλά έκαναν τη δουλειά τους.
 Στην δεύτερη περίπτωση έχουμε την περίπτωση της Χριστίνας Μακνέα (ταμία της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ και μέλος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ) η οποία καταδικάστηκε σε 27 μήνες φυλάκιση με στέρηση  πολιτικών δικαιωμάτων, για συκοφαντική δυσφήμηση , ψευδή καταμήνυση και νόθευση εγγράφου.
Τα γεγονότα αφορούν ενέργειες που έγιναν απο την Μακνέα το 2010 όταν ως προϊσταμένη Τεχν. Υπηρεσιών στο Δήμο Εχεδώρου (νυν Δέλτα), ανέφερε εγγράφως στην Διευθύντριά της απουσία υπαλλήλου δίχως να είναι γνωστοί οι λόγοι της απουσίας στην υπηρεσία. Η μετά από ένα χρόνο άδεια ανατροφής που προσκόμισε η ανωτέρω υπάλληλος (όταν και κατέθεσε την μήνυση), δεν αναγράφει υπηρεσία η οποία την εξέδωσε, δεν έχει πρωτόκολλο δήμου, βγήκε με αρ. απόφασης από το βιβλίο Δημάρχου, κυκλοφορεί σε δύο έγγραφες παραλλαγές έντυπων άδειας, υπερβαίνει τα χρονικά όρια που θα μπορούσε να ληφθεί κλπ, όπως επισημαίνεται και στο πόρισμα της ΕΔΕ που διενεργήθηκε κατόπιν.
 Όσον αφορά την νόθευση εγγράφου αφορά ένα πρόχειρο ευρετήριο που δεν έχει καν σφραγίδα, δεν ήταν αρχειοθετημένο ως βιβλίο ή επίσημο έγγραφο του Δήμου, ούτε έφερε κανενός είδους  πρωτόκολλο και τηρούνταν προκειμένου να μπορεί η υπηρεσία να έχει μια άμεση γνώση για το ποιος τηρούσε το φάκελο του έργου. Άρα, το τι αναγράφονταν πάνω σε αυτό, ουδεμία έννομη συνέπεια μπορούσε να επιφέρει.
 Η Μακνέα η οποία είχε δεχθεί όσο ήταν υπάλληλος στο συγκεκριμένο Δήμο επιθέσεις και από συνδικαλιστές του τοπικού σωματείου, μηνύθηκε απο συναδέλφισά της με μάρτυρες κατηγορίας τον πρώην πρόεδρο σωματείου (σύζυγο της μηνύτριας) και τον πρώην Δήμαρχο, (το 2010).
 Οι εξοντωτικές ποινές που επιβλήθηκαν στους συναδέλφους πρωτόδικα και στις δύο περιπτώσεις, μαζί με τις οικονομικές αποζημιώσεις που τους ζητούνται, πέρα από την συκοφάντηση και των στιγματισμό τους, έχουν ως αποτέλεσμα την ποινικοποίηση της ίδιας της εργασίας, την επικράτηση κλίματος φόβου και άρνησης ανάληψης ευθυνών από τους υπαλλήλους, εντέλει διάλυσης των ίδιων των υπηρεσιών. Παράλληλα η τυχόν καταδίκη τους στο εφετείο, σε περίπτωση που οι σχετικές αποφάσεις καταστούν αμετάκλητες, θα επιφέρει, εκτός από τις ποινικές και αστικές συνέπειες, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και την έκπτωσή τους από την υπηρεσία.
 Σε κάθε περίπτωση οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι έκαναν ως όφειλαν την δουλειά τους, προασπίστηκαν το δημόσιο συμφέρον και αρνήθηκαν να υποκύψουν σε εκβιασμούς και απειλές.
 Η παρουσία μας στα δικαστήρια τις ημέρες εκδίκασης των εφέσεων είναι επιβεβλημένη ως ελάχιστο δείγμα αλληλεγγύης που οφείλουμε να επιδείξουμε στους συναδέλφους οι όποιοι άδικα ταλαιπωρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και γιατί ο καθένας μας στο μέλλον μπορεί να βρεθεί στην θέση τους.


ΜΕΤΑ- ΟΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου