Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Το (πελατειακό) κράτος πρόνοιας

Σύμφωνα με την αν. υπουργό Θ.Φωτίου, ο Βασ. Κεγκέρογλου υπέγραψε προγραμματικές συμβάσεις με εκκλησίες ύψους 10 εκατ. ευρώ

Το (πελατειακό) κράτος πρόνοιας
Αντα Ψαρρά
Την ώρα που κατέρρεαν οι πόροι και οι δομές του υφυπουργείου Πρόνοιας λόγω κρίσης αλλά και λόγω της διαχρονικής αδιαφάνειας των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα δεκάδες φορείς δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου, οργανισμοί πρόνοιας και ΜΚΟ να χρηματοδοτούνται χωρίς κανέναν έλεγχο, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εξαγγείλει «νοικοκύρεμα».


Συχνά μάλιστα σκανδαλώδεις υποθέσεις διαχείρισης στα διάφορα ιδρύματα έβλεπαν μόνο για λίγο το φως της δημοσιότητας ενώ οι εξαγγελίες για κλείσιμο οργανισμών-φαντασμάτων και κερδοφόρων ΜΚΟ έδιναν κι έπαιρναν.

Επί υφυπουργίας Βασ. Κεγκέρογλου, του Ηρακλειώτη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ που πήρε στις τελευταίες εκλογές περισσότερες από διπλάσιες ψήφους από τον αμέσως επόμενο, τα πράγματα δεν είχαν διορθωθεί και τόσο... πολύ, παρ’ όλο που ο ίδιος δήλωνε ότι έκανε σκληρές προσπάθειες εξυγίανσης.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε προ ημερών σε ανοιχτή συγκέντρωση στη Μεταμόρφωση η νέα αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, την Παρασκευή πριν από τις εκλογές ο Βασ. Κεγκέρογλου υπέγραψε προγραμματικές συμβάσεις με εκκλησίες ύψους 10 εκατ. ευρώ -τα ποσά μάλιστα εκταμιεύτηκαν αμέσως.

Μάλλον στην προεκλογική αυτή κίνηση του τ. υφυπουργού ταιριάζει γάντι η ρήση «χέρι που δεν μπορείς να δαγκώσεις φίλα το» και μένει να αποδειχτεί τώρα πώς θα κινηθεί το σημερινό υφυπουργείο στην κατεύθυνση όχι απλά παροχής αλλά και εξυγίανσης των δομών Πρόνοιας, που επί δεκαετίες ήταν άλλο ένα βολικό πεδίο «τακτοποίησης πολιτικών και κομματικών υποχρεώσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου