Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Το ΜΕΤΑ/ΕΡΑ για τις μετατάξεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση


Το ΜΕΤΑ/ΕΡΑ για τις μετατάξεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση


Το 2013 ο υπουργός κ. Αρβανιτόπουλος με το νόμο Ν. 4172/2013 (άρθρο 82, παρ.11) και με τις οδηγίες της Τρόικας, αύξησε το ωράριο των εκπαιδευτικών στη Δευτεροβάθμια και κατάργησε σχολεία, ανάγκασε σε υποχρεωτική μετάταξη από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση χιλιάδες εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων. Κάτω από το φόβο της απόλυσης πολλοί συνάδελφοί μας μετατάχθηκαν στην Πρωτοβάθμια απαγορεύοντας παράλληλα, τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων που ήδη υπηρετούσαν στην Πρωτοβάθμια με την ίδια ειδικότητα την πολυπόθητη μετάθεση για την περιοχή των συμφερόντων τους.

Και από τη στιγμή αυτή αρχίζουν τα περίεργα, τα άδικα, τα παράτυπα, τα ρουσφέτια που κορυφώθηκαν το 2014 επί αυτοκρατορίας Λοβέρδου. (συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ). Είχαμε διαπιστωτικές πράξεις για νέες μετατάξεις, ακόμα και λίγες ημέρες πριν τις εκλογές. Φυσικά, αυτές πρακτικές δεν αφορούν τη μεγάλη πλειοψηφία των μεταταχθέντων.

Επειδή οι άνθρωποι, οι συνάδελφοι που προϋπήρχαν στην πρωτοβάθμια και όσοι βρέθηκαν σ’ αυτή μετά τη μετάταξη δεν είναι αριθμοί, ούτε μπορεί να παραμένουν ως αναθήματα στον βωμό των μνημονίων και επειδή μια αδικία δεν μπορεί να αρθεί με νέα αδικία, η όποια λύση δεν μπορεί παρά να είναι συνδυασμός που θα άρει τις επιπτώσεις και τις εκκρεμότητες του 4172/2013 (άρθρο 82, παρ.11).

Έτσι ενώ κατανοούμε την πρόθεση του υπουργείου να μην κλείσει τα μάτια στην αδικία που έγινε εις βάρος των συναδέλφων της πρωτοβάθμιας που είχαν κοινές ειδικότητες αλλά και να μη νομιμοποιήσει μια αδιαφανή διαδικασία, δεν κατανοούμε σκέψεις και προτάσεις που εφ’ όσον υλοποιηθούν θα έχουν ως αποτέλεσμα να «στείλουν από εκεί που ήρθαν» τους συναδέλφους από μετάταξη.

Τα λάθη, η αδιαφάνεια και οι αδικίες της τότε διοίκησης του υπουργείου δε μπορούν να διορθωθούν σήμερα με τη συνολική ακύρωση των μετατάξεων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους:

Προτείνουμε:

  • Δημιουργία οργανικών θέσεων στην Πρωτοβάθμια σύμφωνα με τις εισηγήσεις των Δ/νσεων Πρωτοβάθμιας και των ΠΥΣΠΕ ώστε να καλύψει τους μεταταχθέντες αλλά και να δώσει τη δυνατότητα στην ικανοποίηση όσων συναδέλφων ειδικοτήτων που προϋπήρχαν στην πρωτοβάθμια αιτούνταν μετάθεση το 2013. Επιπροσθέτως οι συνάδελφοι των ειδικοτήτων που προϋπήρχαν στην πρωτοβάθμια, αλλά ήταν στη διάθεση του ΠΥΣΠΕ, να προηγηθούν στις τοποθετήσεις των οργανικών θέσεων στις σχολικές μονάδες.
  • Έλεγχο νομιμότητας και καταμέτρηση των μορίων όλων των μεταταχθέντων. Ανακοίνωση των μορίων και επιστροφή στη Δευτεροβάθμια όσων έχουν κάνει ψευδή δήλωση.
  • Δυνατότητα της ανάκλησης των μετατάξεων σε όσους το επιθυμούν.
  • Οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι ανήκουν σε ειδικότητες που δεν προϋπήρχαν στην Πρωτοβάθμια να τοποθετηθούν άμεσα βάσει των μορίων τους στις νέες οργανικές θέσεις.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Τα προβλήματα του κλάδου μας είναι τόσα, που το μόνο που δε μας χρειάζεται είναι ένας εμφύλιος ανάμεσά μας. Δεν αποδεχόμαστε να ξεχωρίσουμε τους συναδέλφους σε προερχόμενους από την Πρωτοβάθμια και από τη Δευτεροβάθμια.

- Να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία των υπηρεσιακών μεταβολών όλων των ειδικοτήτων που δεν εμπλέκονται.

- Άμεση υλοποίηση της διαδικασίας λύσης του θέματος των μετατάξεων, κοινών ειδικοτήτων, ώστε να ολοκληρωθεί ομαλά και η διαδικασία των φετινών μεταθέσεων και τοποθετήσεων που αφορά το σύνολο των εκπαιδευτικών.

Καλούμε το Υπουργείο να δρομολογήσει άμεσα λύσεις στην κατεύθυνση της ανατροπής της μνημονιακής πολιτικής που δημιούργησε τα συγκεκριμένα προβλήματα και της ικανοποίησης των αναγκών της δημόσιας εκπαίδευσης και των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των εκπαιδευτικών της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου