Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

’’ΑΦΩΝΗ’’ Η ΑΔΕΔΥ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

’’ΑΦΩΝΗ’’ Η ΑΔΕΔΥ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Είναι πλέον κοινή διαπίστωση, πως η μάχη για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου λαμβάνει ιστορικές διαστάσεις και πως το αποτέλεσμα θα αποβεί καθοριστικό στη πενταετή μάχη των εργαζομένων , ενάντια στη λιτότητα και τον αυταρχισμό. Πρόκειται για σύγκρουση που αποκτά πλέον σαφείς ταξικούς προσδιορισμούς και δυναμική που υποχρεώνει τα πολιτικά υποκείμενα να πάρουν θέση. Δεν είναι τυχαίο πως το μέτωπο του ΝΑΙ συγκροτείται από συμμαχία δυνάμεων που ξεκινούν από τις εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΓΣΒΕΕ), Δημάρχους και Περιφερειάρχες, αλλά και τους επαγγελματικούς φορείς που ελέγχονται από δυνάμεις της μνημονιακής συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και φτάνει στα τηλεοπτικά κανάλια της διαπλοκής και σε γνωστούς για τον συντηρητισμό τους ιεράρχες.

Σε αυτή τη κρίσιμη στιγμή, το τριτοβάθμιο όργανο των Δημοσίων Υπαλλήλων, των εργαζομένων που υπέστησαν απολύσεις, μειώσεις μισθών, τον αυταρχισμό και την κατασυκοφάντηση των μνημονιακών κυβερνήσεων, παραμένει δυστυχώς άφωνο.
Κατά τη συνεδρίαση της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ (30.6.15) δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει απόφαση  καθώς αυτή τορπιλίστηκε από την ΠΑΣΚ  και την ΔΑΚΕ, συνεπικουρούμενων από την γνωστή αυτοαναφορική τακτική του ΠΑΜΕ.
Συγκεκριμένα, η ΠΑΣΚ, σε κατάσταση πολιτικού vertigo πρότεινε, την αποχή ή το άκυρο στο δημοψήφισμα, υπό την προϋπόθεση αυτό να οδηγεί  στην παραμονή της χώρας στο ευρώ(!!!).  Η ΔΑΚΕ, εμφανίστηκε με τη θέση πως ενόψει του δημοψηφίσματος θα πρέπει να ανασταλεί η συνδικαλιστική δράση, προκειμένου «οι εργαζόμενοι να μπορέσουν ανεπηρέαστοι να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα». Αυτά διανθίστηκαν από γλαφυρές δηλώσεις υπεράσπισης του Άνθιμου ως υποστηρικτή του ΝΑΙ, έως «βαρυσήμαντές» δηλώσεις περί συμμετοχής, τόσο στις συγκεντρώσεις του ΚΚΕ όσο και σε αυτή των υποστηρικτών του ΝΑΙ(!!!).  Είναι προφανές, πως γίνεται προσπάθεια να «φτιασιδωθεί» η οργανική σχέση των παραπάνω παρατάξεων, με το εργοδοτικό και συντηρητικό μπλοκ των υποστηρικτών του ΝΑΙ και των μνημονίων.
Το ΠΑΜΕ, εγκλωβισμένο στην αδιέξοδη στρατηγική του ΚΚΕ, προσπαθούσε να ταυτίσει το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα με την υπερψήφιση νέου Μνημονίου, με μικρή ομολογουμένως επιτυχία, παρέχοντας ταυτόχρονα το απαραίτητο πολιτικό άλλοθι στις δυνάμεις ΠΑΣΚ – ΔΑΚΕ να μπλοκάρουν με τη στάση τους την απόφαση της ΑΔΕΔΥ για το Δημοψήφισμα.
Μπροστά στις εικόνες παρακμής, και περαιτέρω απαξίωσης της συνομοσπονδίας, μοναδική ελπιδοφόρα στιγμή, ήταν η ‘’συνάντηση’’, παρατάξεων που αντιλαμβάνονται το διακύβευμα της συγκυρίας, παρά την – σε πολλά σημεία - διαφορετική οπτική ή τις διαφορετικές  πολιτικές εκτιμήσεις.
Συγκεκριμένα, από τις παρατάξεις του ΜΕΤΑ, των Παρεμβάσεων, της Δημοσιοϋπαλληλικής Ανατροπής και του ανεξάρτητου Οδ. Ντριβαλλά, (συνολικά 8 στους 17) διαπιστώθηκε κοινός τόπος και βούληση για την σύνταξη σχεδίου απόφασης που θα περιελάμβανε: α) την καθολική αντίθεση των εργαζομένων στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της λιτότητας και των μνημονίων, σε όλες τους τις εκδοχές  β) το κάλεσμα προς τους εργαζόμενους του Δημοσίου, να συμμετέχουν μαζικά στο δημοψήφισμα, ψηφίζοντας ΟΧΙ. και γ) τη δήλωση ότι το ΟΧΙ των εργαζομένων στο δημόσιο βρίσκεται πέρα από λογικές στήριξης των όποιων κυβερνητικών επιλογών ή διαπραγματευτικών τακτικών. 
Οι εκπρόσωποι του ΜΕΤΑ στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ


Γρηγόρης Καλομοίρης,  Δημήτρης Μέρκος,  Γιώργος Πετρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου