Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Βαρουφάκης περιγράφει τους πέντε μήνες των εκβιασμών

«Ένα παράνομο Eurogroup υπό γερμανική κυριαρχία»

Ο Βαρουφάκης περιγράφει τους πέντε μήνες των εκβιασμών

PHASMA / ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ
«Υπάρχει παντελής έλλειψη δημοκρατίας από εκείνους που υποτίθεται ότι είναι οι υπερασπιστές της δημοκρατίας της Ευρώπης. Όταν έχεις πολύ ισχυρές προσωπικότητες να σου λένε ότι “έχεις δίκιο με αυτά που λες, αλλά θα σε συνθλίψουμε ούτως ή άλλως”». 

Έτσι περιγράφει ο Γιάνης Βαρουφάκης την κατάσταση στο Eurogroup και τα όσα συνέβησαν τους τελευταίους μήνες των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της ευρωζώνης. 

Μιλώντας στο newstatesman.com, σε συνέντευξη που δόθηκε πριν από τη συμφωνία και τις τελικές διαπραγματεύσεις, ο πρώην υπουργός Οικονομικών περιγράφει την άκαμπτη στάση των δανειστών, κατηγορεί ανοικτά τη Γερμανία και τον Σόιμπλε και αποκαλύπτει την πρότασή του για IOU's ως απάντηση στις κλειστές τράπεζες.

Ο απόλυτος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

«Υπήρχε μια ξεκάθαρη άρνηση εντός του Eurogroup για να υπάρξει συζήτηση επί των οικονομικών αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης προσθέτοντας ότι στις αρχές υπήρχαν συμπάθειες σε προσωπικό επίπεδο, ιδιαίτερα από το ΔΝΤ και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο.

«Ωστόσο, ο Σόιμπλε ήταν συνεπής πάντα. Η άποψή του ήταν “δεν συζητάω το πρόγραμμα. Αυτό έγινε αποδεκτό από την προηγούμενη κυβέρνηση και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να το αλλάξουν οι εκλογές. Έχουμε εκλογές και στις άλλες χώρες και δεν γίνεται κάθε φορά να αλλάζουμε τις συνθήκες μας» τονίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Σημειώνει, ακόμη, ότι σε κάποιο σημείο ο ίδιος είπε ότι «Τότε ίσως να μην κάνουμε εκλογές σε υπερχρεωμένές χώρες». «Δεν μου απάντησαν, αλλά η δική μου εκτίμηση είναι ότι σκέφτονταν “ναι αυτό θα ήταν μια καλή ιδέα, αλλά θα ήταν δύσκολο να το κάνουμε οπότε ή υπογράφεις ή φεύγεις”» συμπληρώνει.

Επιπλέον, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο πρώην υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι τόσο ο Βόλφγκνγκ Σόιμπλε, όσο και ο Γερούν Ντάισελμπλου του είπαν απροκάλυπα από την πρώτη τους συνάντηση ότι «αυτό είναι ένα άλογο και είτε ανεβαίνεις πάνω είτε πεθαίνει».

Απαντώντας στο γιατί η κυβέρνηση επέμεινε μέχρι το καλοκαίρι ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε ότι «η κυβέρνησή μας εκλέχθηκε για να διαπραγματευτεί . Περάσαμε πολύ καιρό δίνοντάς τους προτάσεις τις οποίες απέρριπταν χωρίς αντιπρόταση. Οταν τους πρότεινα να συμφωνήσουμε σε τέσσερα βασικά νομοσχέδια (φορολογία, ΦΠΑ κλπ) και να τα εφαρμόσουμε αμέσως μου απάντησαν πως πρέπει να υπάρχει συνολική συμφωνία και οτιδήποτε άλλο θα θεωρηθεί μονομερής ενέργεια».

Οι άλλες χώρες με χρέος ήταν οι πιο εχθρικές

Στη συνέντευξή του ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε ότι δεν υπήρχε λόγος να προσπαθήσει να συνεργαστεί με τις άλλες υπερχρεωμένες χώρες, καθώς, αυτές ήταν ξεκάθαρα οι πιο εχθρικές απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση. «Ο λόγος ήταν ξεκάθαρος: η δική μας επιτυχία για καλύτερη συμφωνία θα μπορούσε να τους εξαφανίσει πολιτικά και θα έπρεπε να δώσουν λόγο στους λαούς τους».

Ενα ανύπαρκτο όργανο που αποφασίζει υπό γερμανική κυριαρχία

Λάβρος εμφανίζεται ο Γιάνης Βαρουφάκης και για τις διαδικασίες που ακολουθούνται εντός Eurogroup.

Με αφορμή την απόφαση του Γερούν Ντάισελμπλουμ να τον εκδιώξει από μια συνεδρίαση και να μιλήσουν οι υπόλοιποι 18 επισημαίνει ότι «Έχουμε ένα μη θεσμικό όργανο το οποίο έχει μεγάλη δύναμη να καθορίζει τις ζωές των Ευρωπαίων. Δεν δίνει λόγο σε κανέναν, από τη στιγμή που δεν υπάρχει νομικά, δεν κρατούνται πρακτικά και είναι εμπιστευτικό. Συνεπώς κανένας πολίτης δεν γνωρίζει τι λέγεται εντός. Αυτές είναι αποφάσεις σχεδόν ζωής και θανάτου και κανένα μέλος δεν χρειάζεται να λογοδοτήσει σε κανέναν».

«Και ελέγχεται απόλυτα από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας. Είναι μια καλοκουρδισμένη ορχήστρα και αυτός είναι ο μαέστρος. Οποτε η ορχήστρα βγαίνει εκτός... τόνου παρεμβαίνει εκείνος και όλα μπαίνουν ξανά σε τάξη» λέει ο κ. Βαρουφάκης. 

«Μόνο ο Γάλλος υπουργός έχει πει κάτι που είναι λίγο διαφορετικό από τη γερμανική γραμμή, αλλά και αυτοί οι “θόρυβοι” είναι πολύ προσεκτικοί ώστε να μην φανεί ότι πάει αντίθετα. Στην τελική ανάλυση, όμως, όταν ο ο δόκτωρ Σόιμπλε απαντά και θέτει την επίσημη γραμμή, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών υπαναχωρεί και συμφωνεί» σημειώνει με νόημα ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Τι αναφέρει για το Grexit

Παράλληλα, ο Γιάνης Βαρουφάκης παραδέχεται ότι έγιναν συγκεκριμένες προετοιμασίες για την πιθανότητα ενός Grexit. 

«Είχαμε μια μικρή ομάδα μέσα στο υπουργείο, περίπου πέντε ατόμων: Προετοιμάσαμε στην θεωρία και την πράξη όλα όσα θα έπρεπε να συμβούν, αλλά είναι άλλο πράγμα να υπάρχει μια ομάδα πέντε ατόμων και άλλο να προετοιμάζεις μια χώρα για έξοδο από το ευρώ. Για να ετοιμαστεί η χώρα έπρεπε να υπάρξει εκτελεστική απόφαση και τέτοια δεν υπήρξε ποτέ» λέει ο Βαρουφάκη.

«Η δικιά μου άποψη τις τελευταίες ημέρες ήταν ότι έπρεπε να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μην ενεργοποιήσουμε ένα τέτοιο σενάριο. Πίστευα όμως ότι από τη στιγμή που το Eurogroup θα μας έκλεινε τις τράπεζες θα έπρεπε να βάλουμε σε κίνηση αυτή τη διαδικασία» προσθέτει.
Πρότεινα IOU's και κούρεμα ομολόγων της ΕΚΤ
Ερωτηθείς για τις επιλογές που είχε η κυβέρνηση ο Γιάνης Βαρουφάκης δηλώνει ότι ποτέ δεν υποστήριξε την ιδέα ενός άμεσου, άτακτου Grexit.
«Η άποψή μου ήταν, και είχα ενημερώσει την κυβέρνηση, ότι εάν τολμούσαν να μας κλείσουν τις τράπεζες, κάτι το οποίο θεωρούσα επιθετική κίνηση απίστευτης ισχύος, θα έπρεπε να απαντήσουμε επιθετικά χωρίς να φθάσουμε σε σημείο χωρίς επιστροφή».

«Θα έπρεπε να εκδώσουμε τα δικά μας IOUs ή τουλάχιστον να ανακοινώσουμε ότι πρόκειται να κάνουμε κάτι τέτοιο. Θα έπρεπε να κουρέψουμε τα ομόλογα του 2012 που έχει η ΕΚΤ ή να ανακοινώσουμε κάτι τέτοιο και θα έπρεπε να πάρουμε τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδας. Αυτό ήταν το τρίπτυχο, τα τρία σημεία με τα οποία θα έπρεπε να απαντήσουμε εάν η ΕΚΤ έκλεινε τις τράπεζές μας».

«Προειδοποιούσα για περίπου έναν μήνα το υπουργικό συμβούλιο ότι αυτό θα συνέβαινε ώστε να μας σύρουν σε μια εξευτελιστική συμφωνία. Όταν συνέβη, και αρκετοί από τους συναδέλφους μου δεν το πίστευαν, η πρότασή μου να δράσουμε πιο ενεργά απορρίφθηκε».

Καταλήγοντας, ο Γιάνης Βαρουφάκης εξέφρασε την άποψη ότι η επερχόμενη συμφωνία (η συνέντευξη είναι πριν τις τελικές διαπραγματεύσεις) θα είναι χειρότερη, καθώς, δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσει, πλέον, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε μια αναδιάρθρωση χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου