Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Υπόθεση Ταχιάου: Πως το απολίτικο βλάπτει τον ασθενέστερο

Δεν πέρασαν παρά μόνο λίγες ώρες από τότε που η πρώην βουλευτής του Ποταμιού κ. Χριστίνα Ταχιάου παραπονέθηκε για το ύψος της βουλευτικής αποζημίωσης, ανοίγoντας έτσι τη δημόσια συζήτηση. Με ανάρτησή της υποστήριξε ότι οι 5.000 € της βουλευτικής αποζημίωσης λίγο πολύ δεν της έφθαναν, ενώ, όπως έγραψε, λόγω της βουλευτικής της ιδιότητας έχασε την δωρεάν είσοδο στο κολυμβητήριο και τους κινηματογράφους που είχε ως μέλος της ένωσης συντακτών.

Η ανάρτηση αυτή έγινε αντικείμενο εκτεταμένου χλευασμού, όπως και ήταν αναμενόμενο για μια ακατανόητη, σχεδόν προκλητική, τοποθέτηση. Η κ. Ταχιάου, όπως υποστηρίζει, θέλει να υπερασπιστεί το ύψος της βουλευτικής αποζημίωσης, μιας αποζημίωσης που οφείλει να ειναι υψηλή ωστε να μπορούν να πολιτεύονται και οι οικονομικά ασθενέστεροι. Ο σκοπός της επομένως είναι κατά την άποψή μουσωστός, καθώς είναι ο μόνος τρόπος να επιτραπεί η συμμετοχή όλων στα πολιτικά αξιώματα. Το ύφος της, ωστόσο, παραμένει επιεικώς απαράδεκτο.

Η κ. Ταχιάου εμπνευσμένη απο την αντιμετώπιση των πραγμάτων ως απολίτικων και λογικών, από την αρχή εώς το τέλος του κειμένου είναι προκλητική. Εκθειάζοντας τα βουλευτικά της προνόμια ένα προς ένα (αμέτρητα δωρεάν εισιτήρια, πληρωμένοι λογαριασμοί, γραφεία, προσωπικό και αυτοκίνητα) ξεχνά οτι οι αναγνώστες της είναι ο Ελληνικός λαός. Ο λαός που ετοιμάζεται να υποστεί το 3ο κατά σειρά μνημόνιο και βρίσκεται για 6η συνεχόμενη χρονια σε οικονομική κρίση και που φαίνεται, επιτέλους, να εχει συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα του προγράμματος.

Σε αυτο λοιπόν το ακροατήριο η κυρία Ταχιάου, η οποία οπως ομολογεί πριν αναλάβει βουλευτής έβγαζε 10.000€/χρόνο (δηλαδή 6 φορές λιγότερα απο όσα εβγαλε κάνοντας αντιπολίτευση στο ΣΥΡΙΖΑ) νομίζει οτι μπορει να απευθύνεται με ποταμίσια εστέτ ανωτερότητα. Πιστεύει άραγε πραγματικά οτι η Ιστορία και η Κοινωνία της χρωστάνε;

Η απολιτίκ υπεροψία έχει τα αντίστροφα αποτελέσματα. Η κ. Ταχιάου με τη συμπεριφορά της έστρεψε τους πολίτες υπέρ της μείωσης της αποζημίωσης. Ήδη στον διάλογο που ξεκίνησε πολλοί βουλευτές, δρώντας πολιτικά - ο πολιτικός θα ακολουθήσει το λαϊκό συναίσθημα για να κερδίσει συμπάθεια-, τάχθηκαν υπέρ της μείωσης της αποζημίωσης, όπως ο ευκατάστατος βουλευτής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Και τελικά ποιος είναι ο χαμένος; Μα φυσικά ο οικονομικά ασθενέστερος που τον εκπροσώπησε ένα Homo apoliticus.

* Κατά τ' άλλα, η Χριστίνα Ταχιάου μπορεί να είναι η πιο αξιόλογη γυναίκα. Ποιος ξέρει...
*Φοιτητής Νομικής, blogger

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου