Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Αλ. Τσίπρας: Παράθυρο ελπίδας η θεραπευτική κοινότητα στις φυλακές Διαβατών (βίντεο)

Αλ. Τσίπρας: Παράθυρο ελπίδας η θεραπευτική κοινότητα στις φυλακές Διαβατών (video)

Την πρώτη στην Ελλάδα μονάδα απεξάρτησης μέσα σε σωφρονιστικό κατάστημα, που θα στεγάζεται σε αυτόνομη πτέρυγα των φυλακών Διαβατών, εγκαινίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σήμερα.
«Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να θεωρείται δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας, χωρίς δικαιώματα»τόνισε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας κατά την ομιλία του επισημαίνοντας ότι δεν εγκαινιάστηκε απλώς μία νέα θεραπευτική μονάδα του ΚΕΘΕΑ, αλλά εγκαινιάζεται και μία νέα αντίληψη στη σωφρονιστική πολιτική, η οποία στηρίζεται στην επιείκεια και στη δυνατότητα παροχής δεύτερης ευκαιρίας.



Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι τα επόμενα βήματα θα είναι η έναρξη συνεργασίας των φυλακών Κορυδαλλού με την ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου Αττικόν για την ψυχιατρική περίθαλψη κρατουμένων και η δημιουργία σχολείων δεύτερης ευκαιρίας μέσα σε τρεις φυλακές.

Ο Αλ. Τσίπρας εξήρε τη συμβολή του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου για την ολοκλήρωση της μονάδας και του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη γιατί επί υπουργίας του, το 2010, αποφασίστηκε η δημιουργία της.

Πρόκειται για την θεραπευτική κοινότητα ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, η οποία θα μπορεί να φιλοξενεί μέχρι 84 άτομα, τα οποία θα ακολουθούν το πρόγραμμά της σε καθημερινή 24ώρη βάση, χωρίς να επιστρέφουν στα κελιά με τους υπόλοιπους κρατουμένους.

Η ομιλία του πρωθυπουργού:

Με αυτή τη δομή και λειτουργία να ευχαριστήσω θερμά τον προλαλήσαντα Υπουργό Νίκο Παρασκευόπουλο, ο οποίος μίλησε για το «κάστρο του φόβου» και για το παράθυρο που πρέπει να ανοίξουμε. Ένα παράθυρο για να δούμε εμείς οι απέξω τι ακριβώς συμβαίνει μέσα. Διότι κανένας άνθρωπος, κανένας πολίτης δεν μπορεί να θεωρείται ως πολίτης δεύτερης-τρίτης κατηγορίας, που δεν έχει δικαιώματα. Εμείς, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει μέσα, ποιες είναι οι συνθήκες και πώς θα δουλέψουμε ώστε να βελτιώσουμε αυτές τις συνθήκες. Κυρίως όμως και ένα παράθυρο για να βλέπουν οι μέσα, έξω. Ένα παράθυρο που θα βλέπει στην ελπίδα και όχι στο φόβο, ώστε θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις για όσους τουλάχιστον το προσπαθήσουν, πάρουν την απόφαση ζωής να δουλέψουν σε αυτή την κατεύθυνση. Την μεγάλη απόφαση να δουλέψουν για να επανενταχθούν στο κοινωνικό περιβάλλον. Και η Πολιτεία να τους δώσει το στήριγμα για να επανενταχθούν. Ένα παράθυρο λοιπόν, στην ελπίδα ώστε να μην γίνεται πράξη πάντοτε αυτό το τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλου «Σαν βγω από αυτή τη φυλακή, κανείς δεν θα με περιμένει». Πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε η διαδικασία της έκτισης της ποινής να έχει πραγματικά σωφρονιστικό περιεχόμενο και να δίνει τη δυνατότητα σε όσους εκτίουν την ποινή να μπορούν να αξιοποιήσουν αυτή τη διαδικασία και να βρουν στηρίγματα για να ξεκινήσουν μια καινούργια ζωή.

Θέλω, λοιπόν, πρώτα από όλα να συγχαρώ τους ανθρώπους που δούλεψαν, ώστε να μπορούμε σήμερα να εγκαινιάσουμε αυτή την εξαιρετική Μονάδα Απεξάρτησης και αυτοί που δούλεψαν δεν ήταν λίγοι. Πρώτα από όλα οι ίδιοι οι κρατούμενοι, όπως ενημερώθηκα με προσωπική εργασία κατασκεύασαν οι ίδιοι ένα μεγάλο μέρος της Μονάδας. Τους αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια για αυτή την μεγάλη προσπάθεια. Και μέσα από την καρδιά μου θα ήθελα να τους ευχηθώ-συνομίλησα με ορισμένους από αυτούς- να πετύχουν στην μεγάλη μάχη ζωής που δίνουν και να επανέλθουν σύντομα στην ελευθερία, καθαροί από ουσίες, ώστε να μπορούν να ξεκινήσουν, να κάνουν μια καινούργια αρχή, να εγκαινιάσουν μια καινούργια ζωή. Και θα ήθελα να τους διαβεβαιώσουμε σήμερα όλοι μαζί ότι σε αυτόν τους τον αγώνα, η Πολιτεία θα κάνει ό, τι μπορεί για να τους στηρίξει.

Συγχαρητήρια, βεβαίως, αξίζουν επίσης στο ΚΕΘΕΑ και στο προσωπικό του για τις μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλε, όπως επίσης συγχαρητήρια αξίζουν και στους υπαλλήλους της φυλακής που δούλεψαν μαζί με το ΚΕΘΕ και το Υπουργείο Δικαιοσύνης . Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να κάνω μια ειδική μνεία και να ευχαριστήσω και από τι δική μου την πλευρά τον παρόντα σήμερα, πρώην Υπουργό,. Χάρη Καστανίδη, που επί των ημερών του ξεκίνησε αυτό το όραμα, που βέβαια χρειάσθηκαν πέντε χρόνια για να γίνει πράξη. Ίσως λοιπόν θα έπρεπε να δούμε ποιες είναι οι γραφειοκρατικές αδυναμίες, λογής προβλήματα και εμπόδια που βρίσκουμε μπροστά μας. Όμως, θα ήθελα να πω ότι πολλές φορές δεν είναι μόνο οι γραφειοκρατικές αδυναμίες. Θα έλεγα ότι τα μεγαλύτερα εμπόδια που έχουμε να ξεπεράσουμε είναι στερεότυπα, θα έλεγα ίσως και πολιτική ατολμία να συγκρουστεί κανείς με αυτά τα στερεότυπα. Θέλω να πως επίσης ότι αυτή η Μονάδα που σήμερα εγκαινιάζουμε, είναι πρότυπο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. 

Θαρρώ πώς ανάλογη μονάδα υπάρχει μόνο στη Μεγάλη Βρετανία και είναι πρότυπη μονάδα γιατί είναι μονάδα απεξάρτησης μέσα σε φυλακή, με αυτονομία από τον υπόλοιπο χώρο και με ολοκληρωμένη ψυχο-κοινωνική προσέγγιση πράγμα το οποίο την καθιστά ως πρότυπη και ξεχωριστή. Γνωρίζω ότι από το 2010 μέχρι σήμερα έπρεπε να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια και θέλω να πω ότι σήμερα με τα εγκαίνια της μονάδας εδώ, εγκαινιάζουμε όχι μόνο μια νέα αρχή για τις φυλακές Διαβατών. Θα έλεγα μια νέα αρχή και μια νέα αντίληψη για τη σωφρονιστική πολιτική στη χώρα μας. Μια νέα αντίληψη που θεωρεί ότι η στερητική της ελευθερίας ποινή είναι ούτως ή άλλως ένα αρκετό-θα έλεγα-κακό. 

Ένα κακό που δεν πρέπει να εντείνεται και να διευρύνεται με άθλιες συνθήκες διαβίωσης, με αυταρχισμό, με στέρηση της ίδιας της δυνατότητας των κρατούμενων να βάλουν τις βάσεις για να ξεκινήσουν μια νέα νομοταγή ζωή μακριά από παραβατικές συμπεριφορές. Μια αντίληψη που έχει στο επίκεντρο την επιείκεια και τη δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας, διότι είναι γνωστό διεθνώς ότι από μόνη της η φυλακή δεν σωφρονίζει. Αντίθετα, η διαδικασία έκτισης της ποινής αποκόπτει τον κρατούμενο από το κοινωνικό περιβάλλον, από την οικογένεια, από την γειτονιά, από την αγορά εργασίας και έτσι δημιουργεί συνήθως προϋποθέσεις για την επιστροφή στην παραβατική συμπεριφορά, εάν ο ίδιος ο κρατούμενος δεν πάρει την μεγάλη απόφαση να κόψει αυτούς τους δεσμούς, αυτές τις συνήθειες.

Νομίζω ότι ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε σε ανθρώπους που πρέπει να ξεφύγουν όχι μόνο από τις συνήθειες της παραβατικότητας, αλλά από τον κόσμο των ναρκωτικών. Η μεγάλη απόφαση είναι μια απόφαση που πρέπει κανείς να πάρει μέσα στην ψυχή του, στο μυαλό του. Και δυστυχώς το σωφρονιστικό σύστημα ακόμα και σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν θέληση και κουράγιο να πάρουν αυτή τη μεγάλη απόφαση, δεν τους δίνει στηρίγματα. Νομίζω λοιπόν ότι πρέπει να είναι συνειδητή η προσπάθεια της πολιτείας και του σωφρονιστικού συστήματος να στέκονται αρωγοί και όχι να δημιουργούν εμπόδια, με εκδικητική συμπεριφορά μάλιστα, πολλές φορές απέναντι σε κρατούμενους που παίρνουν αυτή την μεγάλη απόφαση και κάνουν αυτό το μεγάλο βήμα.

Η Μονάδα αυτή λοιπόν που εγκαινιάζουμε σήμερα, υπηρετεί ακριβώς αυτόν τον στόχο να βοηθήσει τους κρατούμενους να απεξαρτηθούν με ολοκληρωμένο τρόπο, γιατί η ολοκληρωμένη απεξάρτηση δεν προσφέρει μόνο υγεία, αλλά και απαλλαγή του ατόμου από τη μιζέρια, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας από την παραβατική συμπεριφορά και το έγκλημα. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι πρόθεση της Κυβέρνησής μας είναι η πολιτεία από εδώ και στο εξής να συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση και να συνεχίσουμε πρωτοπορώντας αφήνοντας πίσω μας παρωχημένες αντιλήψεις του παρελθόντος, αντιλήψεις ολοκληρωτικές, αυταρχικές και πολλές φορές εκδικητικές.

Όπως είπε πριν ο Υπουργός στην πρώτη κυβερνητική περίοδο, παρά τις δύσκολες, αντίξοες σχεδόν συνθήκες, έγινε προσπάθεια με νομοθετικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα ήθελα να τονίσω ότι φέρουν την σφραγίδα του Νίκου Παρασκευόπουλου, του Υπουργού Δικαιοσύνης, με μεταρρυθμίσεις σε μια κατεύθυνση αποσυμφόρησης των φυλακών, να δημιουργηθούν πιο ανθρώπινες συνθήκες στις φυλακές, ώστε να μπορούν να αναπτυχτούν δράσεις που επιτρέπουν στον πολίτη-κρατούμενο να μένει ενεργός. 

Η Κυβέρνηση από εδώ και στο εξής θα προσπαθήσει να ολοκληρώσει αυτή τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια και να τη συνεχίσει. Θα προσπαθήσει τώρα να δημιουργήσει δομές που θα διευκολύνουν την νέα πορεία των αποφυλακιζόμενων στην ανοικτή κοινωνική ζωή. Μετά τη μονάδα που εγκαινιάζουμε σήμερα θα προχωρήσει η συνεργασία του σωφρονιστικού καταστήματος του Κορυδαλλού με την Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου «ΑΤΤΙΚΟΝ», ώστε να παρέχεται αξιοπρεπής ψυχιατρική περίθαλψη σε κρατούμενους που τη χρειάζονται, που την έχουν ανάγκη, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ολοκλήρωση και η έναρξη της λειτουργίας σχολείων δεύτερης ευκαιρίας μέσα σε τρεις ελληνικές φυλακές.

Επιτρέψτε μου όμως σε αυτό το σημείο να πω και κάτι ακόμη. Η προσπάθεια που κατέβαλαν όλοι όσοι δούλεψαν-και δούλεψαν σκληρά για μέρες και για μήνες ώστε να μπορούμε σήμερα εδώ να εγκαινιάζουμε αυτή την πρότυπη Μονάδα-δίνει ένα γενικότερο μήνυμα: Την προσπάθεια ανθρώπων που δουλεύουν με πείσμα κόντρα σε δυσκολίες και σε εμπόδια. Το μήνυμα είναι ότι παρά τις συνθήκες της κρίσης, παρά τις συνθήκες της οικονομικής δυσκολίας, των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε ως χώρα και ως κοινωνία, έχουμε ακόμα τη δυνατότητα με πείσμα και σκληρή δουλειά, με όραμα να δημιουργούμε, να παράγουμε έργο. Έχουμε τη δυνατότητα με πείσμα και υπομονή να κάνουμε πολλά για να αλλάξουμε τη χώρα και την κοινωνία. Και είναι ακριβώς αυτό το μήνυμα που δίνουμε σήμερα όλοι εδώ με την παρουσία μας, και κυρίως οι άνθρωποι άνδρες και γυναίκες, οι κρατούμενοι που δούλεψαν σκληρά για να μπορούμε να εγκαινιάσουμε αυτή την Μονάδα, καθώς και όσοι οραματιστήκαν, όσοι δούλεψαν και όσοι συγκρούστηκαν με στερεότυπα. Ξεκινώντας από εκεί που πολλές φορές δεν υπάρχει το φως του ήλιου, παρότι σήμερα έχουμε μια ηλιόλουστη ημέρα και αυτό είναι συμβολικό.

Εκεί λοιπόν που δεν συνηθίζουν πολιτειακοί άρχοντες όχι απλά να επισκέπτονται αλλά ούτε να ενδιαφέρονται, ξεκινώντας από εκεί από τα πιο χαμηλά να αλλάξουμε τα πράγματα, μπορούμε να πετύχουμε σημαντικές αλλαγές στον τόπο μας, παρά τις αντίξοες συνθήκες που όλοι βιώνουμε. Θερμά συγχαρητήρια και πολλές ευχαριστίες λοιπόν σε όλους όσοι δούλεψαν σκληρά και θα ήθελα να ευχηθώ αυτό το πρώτο βήμα να είναι ένα βήμα που θα το ακολουθήσουν πολλά ακόμα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά βήματα στην προσπάθεια μιας ουσιαστικής μεταρρύθμισης και ενός ουσιαστικού εκδημοκρατισμού του σωφρονιστικού συστήματος στη χώρα μας, για να μπορούμε όλοι να αισθανόμαστε ότι έχουν γίνει βήματα στην κατεύθυνση μιας δίκαιης και ανθρώπινης κοινωνίας. 
Σας ευχαριστώ θερμά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου