Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Όχι σε έναν πόλεμο των πολιτισμών

Όχι σε έναν πόλεμο των πολιτισμών

Μικαέλ Λεβί*
Σε όλους μας προκαλεί φρίκη η δολοφονική τρέλα των τζιχαντιστικών επιθέσεων στο Παρίσι. Ηταν άραγε «αντίποινα» για τους γαλλικούς βομβαρδισμούς στη Συρία; Ή μήπως μια τιμωρία που επιβλήθηκε στην «ανήθικη και άπιστη» Γαλλία; Μπορούμε να το συζητούμε επ’ άπειρον, αλλά η ουσία βρίσκεται αλλού.

Αυτές οι σφαγές θα έχουν πολιτικό αποτέλεσμα να ενισχυθεί η ρατσιστική και ισλαμοφοβική Ακροδεξιά, να επιδεινωθεί η κατάσταση του μουσουλμανικού πληθυσμού στη Γαλλία που στη συντριπτική πλειονότητά του δεν έχει καμία συγγένεια με τον τζιχαντισμό και θα καταστήσει πιο δύσκολη την αναγκαία υποδοχή των προσφύγων, ιδιαίτερα εκείνων από τη Συρία.

Αναρωτιέται κανείς μήπως ήταν αυτός ακριβώς ο επιδιωκόμενος σκοπός όσων διέταξαν το έγκλημα: η δημιουργία των προϋποθέσεων για έναν «πόλεμο των πολιτισμών» μεταξύ της ρατσιστικής Ευρώπης και του τζιχαντιστικού Ισλάμ.

Η μόνη πυξίδα που μπορεί να μας καθοδηγήσει αυτή την ώρα είναι η άρνηση να πέσουμε σ’ αυτή την παγίδα, επιμένοντας στην καταπολέμηση του ρατσισμού και στην αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες.

*επίτιμος διευθυντής Κοινωνιολογικών Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Ερευνας της Γαλλίας (CNRS)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου