Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Πώς μπορώ να γίνω καστανάς στη Θεσσαλονίκη;

Ο Μπουτάρης τον χαρακτήρισε «ηθοποιό» και «παράνομο». Ο ίδιος παραδέχεται ότι χρωστάει πάνω από 100.000 ευρώ. Και απολαμβάνει τη δημοσιότητα του!

Πώς μπορώ να γίνω καστανάς στη Θεσσαλονίκη;

Νικόλας Τριανταφύλλου
Ο καστανάς της Αριστοτέλους είναι στο πόστο του κι άντε να τολμήσουν να ξαναπάνε οι αστυνομικοί να τον γράψουν. Αφού είναι διάσημος! Κάθε μέρα τα κανάλια στριμώχνονται μπροστά στο μαγκάλι του, οι δημοσιογράφοι παρακαλούν για μια δήλωση. Ο ίδιος κάνει ό,τι μπορεί για να το εκμεταλλευτεί, it takes two σε αυτό το παιχνίδι. Ετσι, το πρωί της Τετάρτης πήγε φουριόζος στο Δημαρχείο και ζήτησε τα ρέστα από την υπάλληλο που ρώτησε το όνομά του: «Μα καλά, εσύ πού ζεις, δεν είδες τηλεόραση; Είμαι ο καστανάς της Αριστοτέλους! Και βιάζομαι, με περιμένουν τα κανάλια στην Αριστοτέλους».

Το βράδυ της Τετάρτης έκανε έφοδο στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, επειδή έμαθε ότι ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης τον χαρακτήρισε «ηθοποιό, να πάει να παίξει στο ΚΘΒΕ». Απείλησε ότι θα τον βγάλει στα κανάλια κι απαίτησε άδεια πλανόδιου εμπορίου. Όταν του είπαν ότι τις άδειες αυτές τις βγάζει η Περιφέρεια, πέρασε στην επίθεση: «Ε τότε θα βγάλω και τον Τζιτζικώστα στα κανάλια». Ο δήμαρχος επιμένει: «Είναι καθ’ έξιν παράνομος, όπως οι ναρκομανείς». Ο καστανάς δε χαρίζει κάστανο: «Είναι ψεύτης ο Μπουτάρης, αυτός φταίει που χρωστάω στο ΤΕΒΕ».

Αυτό που ξεκίνησε ως μια καλοπροαίρετη συμπαράσταση του κόσμου στο φτωχό καστανά, αποδεικνύεται μια φάρσα ισάξια των Μόντι Πάιθονς. Ο καστανάς της Αριστοτέλους είναι γνωστός στο δήμαρχο, στους δημοτικούς συμβούλους, νυν και πρώην, στους δημοτικούς υπαλλήλους, στη Δημοτική Αστυνομία, στην Αστυνομία. Έχει επανειλημμένα εμφανιστεί στο Δήμο απαιτώντας άδεια, έχει απλώσει πανό σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έχει ένα θορυβώδες ιστορικό, με πολλές «λιποθυμίες».

Σύμφωνα με τα έγγραφα που υπάρχουν στις υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης, διέθετε παλαιότερα άδεια (μάλιστα λέγεται ότι στο φάκελό του υπάρχουν και ιδιόχειρα σημειώματα παλαιοτέρων δημοτικών αρχόντων «Να του δοθεί άδεια») για ένα συγκεκριμένο πόστο κοντά στο παλιό Δημαρχείο. Πολύ καλό πόστο για όσους ξέρουν τη Θεσσαλονίκη. Όντως, κρατούσε τη θέση, πλην όμως, όχι ο ίδιος: την παραχωρούσε σε συγγενή του για να στήνει εκείνος πάγκο εκεί. Ο ίδιος ο καστανάς πήγαινε σε άλλα σημεία για να πουλήσει. Υπάρχουν πάρα πολλά έγγραφα της Αστυνομίας, με τα οποία ζητούνται από το Δήμο εξηγήσεις σχετικά με τον καστανά και την άδειά του. Από το 2010, δεν διαθέτει καμιά άδεια.

Ο πλέον διάσημος καστανάς της χώρας ισχυρίζεται ότι χρωστάει 100.000 ευρώ στο ΤΕΒΕ και 70.000 στην Εφορία. Όπως τα υπολογίζει ο πρώην επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης στη Θεσσαλονίκη, Χρήστος Μάτης, χρωστάει στο ΤΕΒΕ 206 μήνες, δηλαδή περίπου 17 χρόνια υπολογίζοντας την ανώτερη κλίματα των 485 ευρώ, κι αν υποθέσουμε ότι χρωστά και στην Εφορία για αντίστοιχο διάστημα, υπολογίζεται φόρος 4.100 ευρώ το χρόνο (!).

Επίσης, σύμφωνα με την ενδιαφέρουσα εκδοχή του κ. Μάτη, συμφέρει περισσότερο να πληρώνει κάποιος τα πρόστιμα παρά να είναι νόμιμος. Βλέπετε, η Αστυνομία επιβάλλει πρόστιμα για κατάληψη δημοσίου χώρου μόνο δυο φορές το χρόνο σε κάθε καταληψία. Μη ρωτάτε γιατί, «έτσι είναι ο νόμος», είναι η απάντηση, αλλά μήπως θα πληρώνονταν εάν επιβάλλονταν περισσότερες φορές πρόστιμα; Το ποσό, ανάλογα με το χώρο κατάληψης, ξεκινά από τα 250 ευρώ. Αρα, με 500 ευρώ το χρόνο μπορεί να γλιτώνεις όλα τα υπόλοιπα.

Μια φορά το χρόνο, ο Δήμος Θεσσαλονίκης κάνει διαγωνισμό για άδειες σταθερού εμπορίου. Απευθύνεται σε κατασκευαστές κοσμημάτων, σαλεπιτζήδες, καστανάδες, κουλουρτζήδες, πωλητές ειδών προικός, πωλητές σάμαλης, πωλητές παστελιού, βιβλιοπώλες, καλλιτέχνες και μια περιορισμένη γκάμα επαγγελματιών. Οι ενδιαφερόμενοι κάνουν αιτήσεις κι εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις (κοινωνικά κριτήρια και πολύ χαμηλά εισοδήματα) παίρνουν άδεια. Αυτή κοστίζει από 500 έως 3.500 ευρώ το χρόνο, ανάλογα με το σημείο. Η περιοχή της Αριστοτέλους ανήκει στα περιζήτητα σημεία των 3.500 ευρώ, ενώ κάποια σημεία όπως έξω από μια εκκλησία στην Τούμπα στα 500 ευρώ. Βεβαίως, προκειμένου να εξασφαλίσει κάποιος άδεια, απαιτείται να διαθέτει ενημερότητες: φορολογική και ασφαλιστική.

Οποιοσδήποτε δεν έχει άδεια ανταγωνίζεται κάποιον ο οποίος έχει. Για παράδειγμα, οι καντίνες έξω από τα γήπεδα δεν έχουν άδεια και είναι παράνομες, ενώ ο άνθρωπος ο οποίος έχει δώσει ένα σωρό χρήματα για το κυλικείο στο γήπεδο πρέπει κι αυτός να πουλήσει λουκάνικα. Αντίστοιχα, και οι νόμιμοι καστανάδες και λοιποί επαγγελματίες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θέλουν να πουλήσουν κάστανα ενώ, ταυτόχρονα, πρέπει να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους: 3-3.500 ευρώ για το ενοίκιο στο Δήμο Θεσσαλονίκης συν το ΤΕΒΕ, 230 ευρώ το μήνα στην κατώτατη κλίμακα.

Οι παράνομοι καστανάδες και λοιποί επαγγελματίες δεν πληρώνουν το αντίτιμο στο Δήμο Θεσσαλονίκης, ούτε το ΤΕΒΕ, ούτε την Εφορία. Αλλά άντε να παν οι αστυνομικοί να συλλάβουν τους παράνομους μικροπωλητές, μετά το κύμα συμπάθειας που σηκώθηκε για τον «καστανά της Αριστοτέλους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου