Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

#ThisIsaCoup: Το χρονικό μίας ήττας

Η ιστορία της σύγκρουσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον ΣΥΡΙΖΑ

#ThisIsaCoup: Το χρονικό μίας ήττας

Επιμέλεια: Χρήστος Καλλιμάνης
Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ, η σύγκρουση με την Ευρώπη, το δημοψήφισμα και η τελική επικράτηση των Ευρωπαίων εις βάρος της δημοκρατίας σημάδεψαν το μεγαλύτερο κομμάτι του 2015. Αυτά τα γεγονότα πραγματεύεται το ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου Πολ Μέισον, με κριτική διάθεση απέναντι στην Ε.Ε. αλά και στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του.


Το ντοκιμαντέρ, το οποίο έχει σκηνοθετήσει η Θεόπη Σκαρλάτου, περιέχει δηλώσεις, αναλύσεις και σπάνια πλάνα με τον Βρετανό δημοσιογράφο να παρακολουθεί την διαδρομή της πρώτης αριστερής κυβέρνησης στη σύγχρονη Ευρώπη και τις οριακές στιγμές που έζησε η Ελλάδα.
Χωρισμένη σε τέσσερα επεισόδια, τα οποία ανέβηκαν στο Διαδίκτυο από την Τρίτη έως και σήμερα, η έρευνα του Πολ Μέισον μιλάει για τις προσδοκίες που δημιούργησε το κόμμα, περιγράφει τις οριακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., ανατρέχει στην ιστορική εβδομάδα του δημοψηφίσματος και καταγράφει την αποτυχία της πρώτης αριστερής κυβέρνησης να βάλει τέλος στη λιτότητα.
Και καταλήγει:
«Οι Έλληνες δοκίμασαν τα χαρακώματα και μετά την κάλπη, αλλά για την Ευρώπη η Δημοκρατία δεν είχε σημασία. Κανείς δεν ξέρει τι θα δοκιμάσουν μετά» 

«Άνγκελα πάρε τα α@@@@@α μας» 

Το πρώτο επεισόδιο που φέρει τον «ανάγωγο» τίτλο «Άνγκελα πάρε τα α@@@@@α μας» ξεκινάει με τη βραδιά των εκλογών του Ιανουαρίου, τους πανηγυρισμούς των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα να λέει «Παιδιά κερδίσαμε μην κλαίτε. Την άλλη φορά που χάσαμε γελάγατε».
Ο Πολ Μέισον, που είναι ο αφηγητής και ο παραγωγός, σημειώνει για τη βραδιά της 25ης Ιανουαρίου «Κάποιοι περίμεναν ολόκληρη τη ζωή τους να ανέβει η Αριστερά στην εξουσία. Καλύπτουμε την ελληνική κρίση εδώ και χρόνια, αλλά αυτό που δεν καταλαβαίνει κανένας είναι ότι μόλις άρχισε ένας οικονομικός πόλεμος».
Μετά τα πανηγύρια έρχονται τα δύσκολα και το ντοκιμαντέρ ακολουθεί την σκληρή διαπραγμάτευση Τσίπρα-Βαρουφάκη με την Ευρώπη, την δήλωση του τότε υπουργού Οικονομικών για το «σαθρό οικοδόμημα της Τρόικα» και την σκληρή απάντηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σταματώντας τον δανεισμό προς τις τράπεζες.
«Από εδώ και πέρα η μάχη είναι Ελληνική Δημοκρατία εναντίον Ευρωζώνης» σχολιάζει ο Βρετανός δημοσιογράφος.
Ο Πολ Μέισον κατεβαίνει και στο λιμάνι του Πειραιά, το οποίο αποτέλεσε και την πρώτη απαίτηση των δανειστών για ιδιωτικοποίηση. Οι ναυτεργάτες περιμένουν από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλαγές και δεν τρέφουν καμία συμπάθεια για την Άνγκελα Μέρκελ...
Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου αποτελεί το πρώτο «επεισόδιο» της μάχης, όταν, τη στιγμή που οι Έλληνες αποσύρουν 8 δισ. μέσα σε 20 ημέρες από τις τράπεζες, ο Γιάνης Βαρουφάκης αποδέχεται συμφωνία για επέκταση του προγράμματος και της λίτότητας για τέσσερις μήνες, ενώ η Ευρώπη αποκτάει δικαίωμα βέτο για όλους τους ελληνικούς νόμους. 
«Πιθανώς είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που πληρώνουμε τους πιστωτές μας με το αίμα μας» δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας.
«Είναι δύσκολο να μιλήσεις με ανρθώπους που δεν μιλάνε. Δεν απαντούν με επιχειρήματα παρά μόνο λένε "αυτοί είναι οι κανόνες"» λέει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο Πολ Μέισον κάνει λόγο για μια πολύ κακή συμφωνία η οποία δημιουργεί αμέσως εντάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. 


«Να πληρώσουμε ή να μην πληρώσουμε;»

Το δεύτερο επεισόδιο ξεκινάει με τις τότε πορείες διαμαρτυρίας και την παραδοχή ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει παγιδευτεί, τα μέτρα λιτότητας συνεχίζονται και οι περισσότερες προεκλογικές εξαγγελίες παγώνουν.
«Στην αρχή έγιναν κάποια συμβολικά πράγματα, αλλά τώρα δείχνει να είναι ίδιοι με τους προηγούμενους« λέει η ηθοποιός Ντίνα Καφτεράνη.
«Όλοι ζητούν από την νέα κυβέρνηση να διαγράψει το μεγάλο χρέος της χώρας» σχολιάζει ο Πολ Μέισον και φιλοξενεί δηλώσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου, της τότε προέδρου της Βουλής, για τις ενέργειές της για να κηρυχθεί το χρέος παράνομο και επονείδιστο.
«Οι εβδομάδες περνούν τίποτα δεν αλλάζει και αισθάνεσαι ότι οι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ χάνουν την υπομονή τους» σχολιάζει ο Πολ Μέισον και προσθέτει «Για την Ευρώπη οποιαδήποτε προσπάθεια συμβιβασμού από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αρκετός και ο χρόνος είναι εναντίον της κυβέρνησης».
Ο Τσίπρας κάνει κάτι ριζοσπαστικό και περνάει νόμο με τον οποίο δίνει δωρεάν φαγητό και ρεύμα στους φτωχότερους κατοίκους, αλλά η Ευρώπη του λέει να μην το κάνει. Ο πρωθυπουργός παραδέχεται πως η χώρα έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητας και δεν έχει πολύ χρόνο, ενώ προσανατολίζεται στο να πληρώσει συντάξεις και μισθούς και να μην αποπληρώσει το ομόλογο του ΔΝΤ.


«Εν τω μεταξύ η επιτροπή για το χρέος συνεχίζει τις εργασίες της και η Ζωή Κωνσταντοπούλου «ανακρίνει» πρώην αξιωματούχους για να φθάσει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα εξαναγκάστηκε να συμμετάσχει στο πρώτο πρόγραμμα, παραβιάστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα και αυτό σημαίνει ότι σε ένα διεθνές δικαστήριο το χρέος θα μπορούσε να διαγραφεί» σημειώνει ο Πολ Μέισον.
Το ντοκιμαντέρ μιλάει για τη μεγάλη λαϊκή αποδοχή που απολαμβάνει ο Γιάνης Βαρουφάκης, τη στιγμή που Ευρωπαίοι δεν τον αντέχουν. Τον θεωρούν ερασιτέχνη, λένε πως σπαταλάει χρόνο και θέλουν να φύγει.
Η ριζοσπαστική του τακτική δεν λειτουργεί και ο Αλέξης Τσίπρας τον αποκλείει από τη διαπραγμάτευση, αλλά η συμφωνία δεν έρχεται και η Ευρώπη ζητάει νέα μέτρα.
Η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει να κάνει αυτό δεν είχε κάνει καμία χώρα του αναπτυγμένου κόσμου. Σταματάει να πληρώνει το ΔΝΤ, η Επιτροπή ανακηρύσσει το χρέος επονείδιστο, παράνομο και απεχθές και η πραγματική μάχη αρχίζει.

Το «Όχι»

Στο τρίτο επεισόδιο του ντοκιμαντέρ με τον τίτλο «Όχι» ο Πολ Μέισον παρακολουθεί τα γεγονότα πριν και μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα και την προετοιμασία για την τελική σύγκρουση της ελληνικής κυβέρνησης από την Ευρώπη.
Ξεκινάει με τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 21 Ιουνίου όταν έμεναν χρήματα μόνο για εννέα ημέρες στην Ελλάδα. «Ή θα αψηφήσουν την Ευρώπη ή θα συμβιβαστούν» σχολιάζει ο δημοσιογράφος και σημειώνει ότι η απόφαση είναι μεν να γίνει μια τελευταία συμβιβαστική πρόταση, αλλά κανείς δεν πιστεύει ότι θα πετύχει.
Στο τρίτο επεισόδιο μιλά ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος διαισθάνεται να έρχεται το κλείσιμο των τραπεζών. «Η υποψία μου είναι ότι θα μας δώσουν μια προσφορά που δεν μπορούμε να δεχθούμε. Και κατά συνέπεια θα υπάρξει κλείσιμο τραπεζών την Τρίτη μετά τη Σύνοδο Κορυφής» λέει ο τότε υπουργός Οικονομικών λίγο πριν την διεξαγωγή του υπουργικού συμβουλίου και προσθέτει ότι «κανένας δεν είναι έτοιμος για έναν τέτοιο Αρμαγεδδών».
«Ποια συμφωνία; Μακάρι να φύγουμε από την Ευρώπη. Στο λέω και έχω δύο παιδιά» σχολιάζει ένας ναυτεργάτης στον Πειραιά.

«Οι δρόμοι γεμίζουν από ένα νέο είδος διαδηλωτών οι οποίοι είναι τρομοκρατημένοι πως η περιφρόνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει την Ελλάδα εκτός του Ευρώ» αναφέρεται το ντοκιμαντέρ για τις εκδηλώσεις του «Μένουμε Ευρώπη».
Την ίδια στιγμή, άλλο κατεβαίνουν στους δρόμους γιατί θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συμβιβαστεί ήδη αρκετά, ενώ και οι συνταξιούχοι ξεκινούν κινητοποιήσεις.
Κάπως έτσι η αφήγηση φθάνει στην 26η Ιουνίου και η ανακοίνωση διεξαγωγής δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό και στο bank run...
Την Κυριακή ανακοινώνεται το κλείσιμο των τραπεζών και η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και αρχίζουν οι εντάσεις στα ATM και τους δρόμους, ενώ η Ευρώπη ζητάει από τους Έλληνες να ψηφίσουν «Ναι».
Οργισμένες διαδηλώσεις πραγματοποιούνται έξω από το κτίριο της Ε.Ε. με τους πολίτες να δηλώνουν εξοργισμένοι που η Ευρώπη τους διατάζει τι να ψηφίσουν. 
«Ο πρωθυπουργός αισθάνεται ότι χάνει, καθώς όλοι οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί της χώρας στηρίζουν ανοιχτά την καμπάνια του "Ναι"» λέει ο Πολ Μέισον.
Εν μέσω διαδηλώσεων ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δηλώνει ότι δεν ξέρει αν θα μπορέσει να υπάρξει συμφωνία, γιατί δεν ξέρει τι θέλουν οι δανειστές.
«Την Παρασκευή πριν από το δημοψήφισμα η αγωνία στα στελέχη της κυβέρνησης είναι εμφανής. Ο Αλέξης Τσίπρας ξέρει ότι εάν χάσει το δημοψήφισα η πρώτη αριστερή κυβέρνηση της σύγχρονης Ευρώπης έχει τελειώσει» αναφέρεται στο ντοκιμαντέρ λίγο πριν την ομιλία του πρωθυπουργού στο Σύνταγμα.
Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται για πρώτη φορά και πλάνα από το Μαξίμου την Κυριακή 5 Ιουλίου μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος και τη νίκη του «Όχι» με τον Γιάνη Βαρουφάκη να δηλώνει «Ο ελληνικός λαός μας επιτρέπει να επιστρέψουμε στο τραπέζι με μια τεράστια διαπραγματευτική δύναμη και τεράστια υπερηφάνεια».
Ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει «Το μήνυμα είναι ότι αν ο λαός πιστεύει στη δύναμή του μπορεί να νικήσει τον φόβο του».

«Παραδοθείτε ή πεθάνετε»

Οι επόμενες ημέρες μετά το δημοψήφισμα δεν ήταν το ίδιο πανηγυρικές, καθώς, όπως επισημαίνει ο Πολ Μέισον «Οι Έλληνες μετέτρεψαν την ελληνική λέξη "όχι" σε παγκόσμιο μήνυμα και τώρα υποπτεύονται ότι πρόκειται να τους προδώσουν».
Ο Τσίπρας ανακοινώνει ότι η εντολή που του δόθηκε δεν είναι εντολή ρήξης, αλλά νέα διαπραγμάτευσης και υποβάλει ένα τελευταίο σχέδιο συμβιβασμού με τις τράπεζες ακόμη κλειστές και την οικονομία σταματημένη.
Το τελικό κείμενο της Ελλάδας είναι πολύ κοντά σε αυτά που θέλει η Ευρώπη και που πολλοί Έλληνες τα θεωρούν παράδοση. Τα μέλη της την Κ. Ο. συνεδριάζουν και υπάρχει μεγάλη αναταραχή εντός του κόμματος. Το σχέδιο, πάντως, περνάει από τη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει μεγάλο μέρος της κοινοβουλευτικής του δύναμης και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών παίρνουν το «πράσινο» φως για την τελευταία διαπραγμάτευση.
Στις Βρυξέλλες, όμως, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη και ο εκβιασμός των Ευρωπαίων και κυρίως της Γερμανίας είναι ο ίδιος και πάντα ωμός :«Παραδώστε τον έλεγχο ή φύγετε από το ευρώ».
Το τελεσίγραφο αυτό προκαλεί οργή και Twitter επικρατεί αναβρασμός με το hashtag #Thisisacoup γίνεται  η φράση της βραδιάς. Περισσότεροι από 1 δισ. άνθρωποι στον πλανήτη είδαν τη φράση εκείνο το βράδυ.
«Ήταν ένας εφιάλτης. Μια βραδιά από την κόλαση» σχολιάζει η ηθοποιός Ντίνα Καφτεράνη «Είναι δυνατόν το 61% του λαού να ψηφίζει "όχι" και η κυβέρνηση να κάνει τα ίδια και χειρότερα επειδή λέει ότι είναι αριστερή;».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να φυτέψει έναν μικρό σπόρο αμφιβολίας για την πεποίθηση ότι οι ευρωπαϊκές ελίτ νοιάζονται για την Ελλάδα. Δεν δίνουν δεκάρα» λέει η δημοσιογράφος Αναστασία Γιάμαλη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διασπάται και οι κουβέντες για προδοσία δυναμώνουν. Ο Γιάνης Βαρουφάκης δηλώνει «Ένιωσα ότι η γη βυθίστηκε κάτω από τα πόδια μου. Αισθάνομαι ότι προδώσαμε τους Έλληνες που αντιστάθηκαν στα μίντια, την ΕΚΤ, την τρόικα, τις κλειστές τράπεζες» και η Ζωή Κωνσταντοπούλου σημειώνει «Δεν μπορεί ποτέ να πιστεύεις ότι η διέξοδος βρίσκεται στις κλειστές πόρτες του Eurogroup, αλλά έξω στην κοινωνία με τον λαό».
Στο τελευταίο μέρος του ντοκιμαντέρ γίνεται αναφορά στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου και τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία για τους υποστηρικτές είναι πικρή.
«Ήρθε η ώρα για απαντήσεις» λέει ο Πολ Μέισον και ρωτά «γιατί η πρώτη αριστερή κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς;».
«Γιατί απλά δεν φύγατε;» ρωτάει τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος απαντάει «Αν έφευγα εκείνο το βράδυ θα ήμουν ήρωας για δύο, τρεις νύχτες, αλλά θα ήταν η απόλυτη καταστροφή για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού».


«Η ψυχή μου έλεγε "φύγε", αλλά το μυαλό μου έλεγε να βρω μια λύση ακόμη και μιαν δύσκολη και σκληρή λύση» προσθέτει ο πρωθυπουργός.
Στην ερώτηση «τι θα κάνατε διαφορετικά» ο Αλέξης Τσίπρας απαντάει «Χάσαμε πολύ χρόνο. Ίσως θα έπρεπε να πάρουμε πιο γενναίες αποφάσεις πιο νωρίς».
«Έκαναν ότι έκαναν σε εμένα, σε εμάς, στην Ελλάδα το έκαναν όχι επειδή δεν μας συμπαθούν, αλλά επειδή δεν ήθελαν ένα ντόμινο στην υπόλοιπη Ευρώπη» σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας και υπογραμμίζει «Το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν τη δ ευκαιρία να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να αισθανθούν αξιοπρέπεια ήταν ιστορική στιγμή για την Ευρώπη.
«Ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε να βάλει τέλος στη λιτότητα, αλλά απέτυχε. Η χώρα είναι πάλι μπλεγμένη σε ένα χρέος που δεν μπορεί να αποπληρώσει, με πρόγραμμα λιτότητας που δεν μπορεί να δουλέψει» λέει ο Πολ Μέισον.
«Οι Έλληνες δοκίμασαν τα χαρακώματα και μετά την κάλπη, αλλά για την Ευρώπη η Δημοκρατία δεν είχε σημασία. Κανείς δεν ξέρει τι θα δοκιμάσουν μετά» καταλήγει ο Βρετανός δημοσιογράφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου