Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Ο Αλ. Τσίπρας στον Πολ Μέισον: «Αν είχα φύγει, θα ήμουν ήρωας για μια βραδιά»(video)

Ο Αλ. Τσίπρας στον Πολ Μέισον: «Αν είχα φύγει, θα ήμουν ήρωας για μια βραδιά»

«Αν είχα φύγει εκείνη τη νύχτα, θα ήμουν ήρωας για μια βραδιά ή δύο, ίσως τρεις, αλλά θα ήταν καταστροφικό για τις επόμενες ημέρες και νύχτες αυτό. Όχι μόνο για μένα, αλλά για την πλειοψηφία των Ελλήνων. Η καρδιά μου είπε 'όχι', αλλά το μυαλό μου έλεγε πως έπρεπε να βρούμε μια λύση. Αν έφευγα θα κατέρρεαν οι τράπεζες και η οικονομία» δηλώνει στον Πολ Μέισον, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ #ThisIsACoup. 

Στο #ThisIsACoup, που ετοιμάζει εδώ και καιρό ο Βρετανός δημοσιογράφος και παρουσιαστής του Channel 4 News και του Guardian, μαζί με τη Θεόπη Σκαρλάτου, ο Αλέξης Τσίπρας συμπληρώνει: «Νομίζω πως χάσαμε χρόνο. Στο τέλος μας τελείωσαν τα χρήματα και οι δυνάμεις. Αν το ήξερα αυτό, θα είχα πάρει πιο γενναίες αποφάσεις από την αρχή».

Για την πορεία της Ευρώπης υπό το φως της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει την ήπειρο μίλησε στους New York Times ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δηλώνει «προβληματισμένος» για το μέλλον, αλλά επισημαίνει ότι «Η Ελλάδα δεν είναι πια μόνη».

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου σημειώνοντας ότι «Καταλάβαμε πως δεν υπήρχε άλλος τρόπος. Οι ευρωπαίοι εταίροι μας και η Γερμανία ήταν πολύ, πολύ σκληροί». 

Επισημαίνει ότι «δεν είναι τόσο εύκολο να αλλάξεις της Ευρώπη μόνος σου», ωστόσο, αναφερόμενος στη άνοδο της Αριστεράς σε Ισπανία και Πορτογαλία υπογραμμίζει ότι «Η Ελλάδα δεν είναι πια μόνη».

Το ντοκυμαντέρ

Η έκφραση This Is a Coup (Αυτό είναι πραξικόπημα) έγινε παγκόσμιο σύνθημα για τη στάση των Βρυξελλών προς τον έλληνα πρωθυπουργό και έγινε νούμερο 1 hashtag παγκοσμίως.

Όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου, το ντοκιμαντέρ εξιστορεί πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέστρεψε την πρώτη ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση της σύγχρονης ιστορίας.


Στα τέσσερα επεισόδια καταγράφονται η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς τη νίκη, η περίοδος της διαπραγμάτευσης και τελικά ο έντιμος συμβιβασμός, ενώ φιλοξενούνται συνεντεύξεις του Αλέξη Τσίπρα, του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Γιάνη Βαρουφάκη και της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Ο Πολ Μέισον σημειώνει: «Οι Έλληνες πίστεψαν πως θα μπορούσαν να νικήσουν τη λιτότητα. Η Ευρώπη τους έδωσε μια επιλογή: Συμβιβαστείτε ή θα καταστρέψουμε την οικονομία σας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου