Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Πέστε να ‘ρθουν σεισμολόγοι

Πέστε να ‘ρθουν σεισμολόγοι

ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΤΕΡΟΥ

Μήνες έχει που ακούμε για την πρόθεση και το σχέδιο της κυβέρνησης να ενθαρρύνει με φορολογικά κίνητρα τη χρήση πλαστικού χρήματος από τους πολίτες. Ο λόγος απλός: Το πλαστικό χρήμα καταγράφεται και συνεπώς έτσι γίνεται, αν όχι αδύνατη, πάντως δυσκολότερη η φοροδιαφυγή. Μπορεί λοιπόν να πει κανείς ότι δεν φαίνεται να υπάρχει τίποτε αρνητικό, το αντίθετο μάλιστα, ούτε στις προθέσεις ούτε στο σχέδιο των αρμοδίων.

Έλα όμως που η σχετική ιστορία καθυστερεί. Γιατί, παρακαλώ; Γιατί, σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του Τρύφωνα Αλεξιάδη, οι τράπεζες δεν ανταποκρίνονται στην παρότρυνση της κυβέρνησης να μειώσουν τα ποσά που εισπράττουν από κάθε συναλλαγή. Και εισπράττουν τόσα -πολλαπλάσια από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο- ώστε να διεκδικούν με αξιώσεις τον τίτλο του τοκογλύφου, του Σάιλοκ, του loan shark των γκαγκστερικών ταινιών.

Λίγο - πολύ γνωστά όλα αυτά. Εκείνο που δεν είναι γνωστό είναι το πώς οι αρμόδιοι σκοπεύουν να λύσουν το πρόβλημα. Κι αυτό που είπε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών μας μπέρδεψε παρά μας φώτισε: Καλώ για άλλη μια φορά τις τράπεζες να ανταποκριθούν στο εθνικό τους καθήκον! Ε, αφού τις καλείς, εντάξει. Θα σε ακούσουν, υπουργέ μας, θα βάλουν πάνω από το πουγκί τους την πατρίδα και θα κόψουν την τοκογλυφία.

Δεν ξέρω, πραγματικά, ποια λογική έχουν τέτοιες εκκλήσεις. Χαϊδεύουμε τους άρχοντες των δαχτυλιδιών, μην τους κακοφανεί που αποκαλύπτουμε ότι δεν μετακινούνται από τα τοκογλυφικά τους; Περιμένουμε στ' αλήθεια να ξεχάσουν εν ονόματι του έθνους ότι το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα; Ή λέμε και καμιά κουβέντα παραπάνω για να ακούει ο κόσμος και να καταλαβαίνει ότι το κακό παραμονεύει και τη χώρα υπονομεύει, όπως έγραψε κι ο Ρασούλης;

Λένε, ρε παιδί μου, μπορεί να πει κάποιος, όσα μπορούν να πουν επί σκηνής και κάνουν όσα πρέπει να κάνουν στο παρασκήνιο. Κάνουν όμως; Πιέζουν με όλους τους τρόπους που έχουν -και έχουν πολλούς- ως κυβέρνηση τις τράπεζες να περιορίσουν τα κέρδη τους και να δώσουν μια ανάσα στον κόσμο; Η βαυκαλίζονται κάποιοι ότι οι τραπεζίτες θα κουνήσουν το δαχτυλάκι τους για να χτυπήσουν ο Τρύφωνας κι ο Τσίπρας τη φοροδιαφυγή;

Γιατί, αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε πέστε να 'ρθουν σεισμολόγοι, είναι σοβαροί οι λόγοι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου