Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Η τελευταία ευκαιρία για εκτόνωση

Η τελευταία ευκαιρία για εκτόνωση

Η πρόσκληση της Βουλής για διάλογο με τους εκπροσώπους των αγροτών, και μάλιστα το ταχύτερο δυνατόν, την προσεχή Τρίτη το μεσημέρι, αποτελεί χωρίς υπερβολή την τελευταία ευκαιρία για την εκτόνωση της κρίσης.
Μιας κρίσης που, σε ό,τι αφορά τις συνέπειες από τον αποκλεισμό οδικών αξόνων, λιμένων και αεροδρομίων, αν παραταθεί, θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι Έλληνες αγρότες, των οποίων τα προϊόντα έχασαν τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές από τη διακοπή των εξαγωγικών ροών.


Το αίτημα των αγροτών για συζήτηση στο ανώτερο διακομματικό επίπεδο ουσιαστικά καλύπτεται και με το παραπάνω, καθώς η πρόσκληση για συζητήσεις και με τον πρωθυπουργό παραμένει ανοιχτή. Αυτό που απομένει είναι η απάντηση των κινητοποιημένων αγροτών μετά τις συσκέψεις που θα πραγματοποιήσουν έως και την Κυριακή. Στο σημείο όπου έχουν φτάσει τα πράγματα, άλλη δημοκρατική διέξοδος δεν υπάρχει. Οι αγρότες ζουν και εργάζονται σε αυτή τη χώρα και γνωρίζουν ότι βρίσκεται εδώ και πέντε και πλέον χρόνια σε καθεστώς επιτήρησης για το υπερβολικό της χρέος.

Το ποιοι και γιατί δημιούργησαν αυτό το τεράστιο χρέος το ξέρουμε πλέον καλά όλοι. Και οι αγρότες. Το ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να ικανοποιήσει ταυτόχρονα όλα τα αιτήματα των κλάδων της οικονομίας στις σημερινές ασφυκτικές συνθήκες είναι, για κάθε κοινό νου, κατανοητό. Ασφαλώς το ασφαλιστικό νομοσχέδιο είχε αρκετές ατέλειες και αδικίες, οι οποίες διορθώνονται μέρα με τη μέρα με τον διάλογο που πραγματοποιείται τόσο σε θεσμικά όργανα όσο και ανοιχτά στην κοινωνία. Σε καμιά περίπτωση το νομοσχέδιο πριν γίνει τελικά νόμος δεν θα είναι ίδιο με εκείνο στην αρχική μορφή του. Γι' αυτό άλλωστε αποκαλείται σχέδιο νόμου.

Φτάσαμε λοιπόν στην κρίσιμη στιγμή. Βρέθηκε -υποθέτουμε- το βήμα διαλόγου που απαίτησαν οι αγρότες. Αν αποφασίσουν να αρνηθούν τον διάλογο και αυτή τη φορά, οι ευθύνες θα χρεωθούν αποκλειστικά σε αυτούς. Η κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή και την ευθύνη να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα. Να οδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη χώρα στην έξοδο από την κρίση, να δημιουργήσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, ώστε όλοι οι Έλληνες εργαζόμενοι να μπορούν να απολαμβάνουν δίκαια τους κόπους τους.

Η κυβέρνηση έχει διάθεση να συζητήσει, να ακούσει και να βρει όσες δίκαιες λύσεις μπορεί να υπάρξουν στο ασφυκτικό πλαίσιο στο οποίο κινείται. Αν οι αγρότες από τη δική τους πλευρά κατανοούν την κρισιμότητα των στιγμών, θα το μάθουμε σύντομα. Ελπίζουμε πως η φωνή της λογικής θα πρυτανεύσει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου