Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Χρήστος Κάτσικας «Επί Λοβέρδου η άδεια»


«Επί Λοβέρδου η άδεια»

Χρήστος Κάτσικας
Το υπουργείο Παιδείας, σε απάντηση σχετικών δημοσιευμάτων, εντύπων και ηλεκτρονικών, καθώς και της ανακοίνωσης του Συλλόγου Διδασκόντων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γιώργος Σεφέρης» για τη δυνατότητα παρουσίας κληρικών στο μάθημα των Θρησκευτικών, με ανακοίνωσή του διευκρινίζει:


«1. Δεν έχει χορηγήσει άδεια εισόδου κατά το τρέχον σχολικό έτος (2015-16) σε μητροπολίτες ή εκπροσώπους εξωσχολικών θεσμών να παρακολουθούν μαθήματα, όπως π.χ. το μάθημα των Θρησκευτικών, και
2. Αδεια εισόδου και παρακολούθησης του μαθήματος των Θρησκευτικών, αλλά όχι βέβαια διδασκαλίας είχε χορηγηθεί με το υπ’ αριθμ. 6482/δ2/15-1-2015 έγγραφο του ΥΠΑΙΘ, όταν υπουργός Παιδείας ήταν ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος και πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015.
»Συνεπώς η επίρριψη ευθυνών στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και στις διοικητικές υπηρεσίες είναι το λιγότερο άστοχη. Οι συντάκτες των σχετικών δημοσιευμάτων και της ανακοίνωσης του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γιώργος Σεφέρης» όφειλαν πρώτα να απευθυνθούν στο υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να αποφύγουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες».

Απάντηση συντάκτη

Δημοσίευμα ΕΦ.ΣΥΝ.
Σωστά και δίκαια ώς εδώ. Σε ό,τι αφορά το δικό μας χθεσινό δημοσίευμα, με τίτλο «Θρησκευτικά... με τον παπά μέσα στην τάξη;», σημειώναμε ότι το έγγραφο του υπουργείου είχε αριθμό πρωτοκόλλου 15/1/2015 (άρα πριν από τις εκλογές της 20ής Ιανουαρίου 2015).
Και φυσικά δεν γράψαμε ότι εκπρόσωποι της Μητρόπολης θα κάνουν μάθημα!
Βεβαίως ο τρόπος, με τον οποίο είχε συνταχθεί το άρθρο, άφηνε την εντύπωση ότι επρόκειτο για μια απόφαση της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.
Στο σημείο αυτό σαφώς υπάρχει μια δική μας αστοχία (και δεν έχουμε κανένα λόγο να μην την παραδεχθούμε), την οποία η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας σωστά επισημαίνει.
Ωστόσο, η ίδια η ανακοίνωση αφήνει εύλογα ερωτήματα: Ισχυε ή όχι μέχρι σήμερα το υπ’ αριθμ. 6482/δ2/15-1-2015 έγγραφο του ΥΠΑΙΘ; Γίνονται ή όχι επισκέψεις του μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ σε σχολικές μονάδες;
Οσο για την αναφορά της ανακοίνωσης του υπουργείου Παιδείας ότι «έγιναν με τη σύμφωνη γνώμη διευθυντών σχολικών μονάδων και με αποκλειστική τους ευθύνη», να θυμίσουμε ότι και το έγγραφο του προηγούμενου υπουργού Παιδείας Αν. Λοβέρδου, με το οποίο δινόταν η δυνατότητα της παρουσίας εκπροσώπων της Μητρόπολης κατά τη διεξαγωγή του μαθήματος των Θρησκευτικών προέβλεπε ότι«αυτό δύναται να πραγματοποιηθεί με την προϋπόθεση της συναίνεσης των διευθυντών και των Συλλόγων Διδασκόντων των σχολικών μονάδων των ανωτέρω περιοχών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου