Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

ΗΠΑ: φασισμός ante portas

ΗΠΑ: φασισμός ante portas

Κώστας Ζώρας *
ΧΑΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Η ιστορία είναι απρόβλεπτη: δεν μπορούμε να συλλάβουμε ούτε να προβλέψουμε τα πολιτικά γεγονότα. Προκύπτουν για λόγους ανεξιχνίαστους, που δεν μπορούμε να ανασυνθέσουμε παρά a posteriori

Μπεάτε και Σερζ Κλάρσφελντ
Πλήγμα οδυνηρό η δέουσα πραγματικότητα. Πώς να την ξεπεράσεις; Εντυπώσεις αλγεινές. Τα κλειστά σύνορα, ιστορικά, με μαθηματική ακρίβεια έφερναν απώλειες ανθρώπινων ζωών.

«Αφορά εξίσου τους μεγάλους Συμμάχους, ακόμα και αν αγωνίστηκαν γενναία κατά των χωρών του Αξονα: τη Βρετανία που, από φόβο μη στρέψει εναντίον της τον αραβικό κόσμο, έκλεισε τις πόρτες της Παλαιστίνης και άφησε να βυθιστούν πλοία φορτωμένα με Εβραίους.
»Τις ΗΠΑ, που απλώς μισάνοιξαν ανεπαίσθητα τις δικές τους πόρτες και δεν έκαναν τίποτα το 1938 για να βρεθεί στη διάσκεψη του Εβιάν μια λύση για μαζική υποδοχή των Ευρωπαίων Εβραίων» (Μπεάτε και Σερζ Κλάρσφελντ, «Απομνημονεύματα, κυνηγώντας τους Ναζί», μετάφραση Κ. Λάμψα, Αθήνα 2015, εκδόσεις Καπόν). «Θα σπάσουν» τα σύνορα οι πρόσφυγες και θα επιφέρουν την κοινωνική μεταλλαγή σε Ευρώπη και Ελλάδα;
Ομως, ήρθε ο καιρός να πάρουμε στα σοβαρά τον Ντόναλντ Τραμπ. Η επικρατέστερη προεδρική υποψηφιότητα στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Παρενθετικά: ο πλήρης ευτελισμός της παράταξης, στην οποία ανήκε κάποτε ο Αβραάμ Λίνκολν.
Ιδρυτής (ο Τραμπ) μιας κίνησης ολοκληρωτισμού, γεμάτης μίσος. Της λεγόμενης «εξέγερσης των ανάρμοστων ή των απρεπών» που φιλοδοξεί να υπερκεράσει το «κίνημα» των λευκών συντηρητικών Αμερικανών.
Ο δημοσιογράφος Τζορτζ Πάκερ στο βιβλίο του «Η διαδικασία» επισημαίνει, με ιδιαίτερη ενάργεια, σαφήνεια και καθαρότητα, τα φασιστικά στοιχεία στον πολιτικό λόγο του Τραμπ. Οταν λέει (ο Τραμπ) «ας κάνουμε την Αμερική και πάλι μεγάλη» εννοεί σαφώς, όπως προκύπτει από τα συμφραζόμενα, ας κάνουμε την Αμερική και πάλι φόβητρο, δηλαδή μια μεγάλη χώρα που δεν θα σέβεται τους διεθνείς κανόνες και ιδιαίτερα την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων.
Ως μέγιστη απειλή θεωρεί την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των έγχρωμων και των ομοφυλόφιλων. Επικρίνει τα θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα, τις περίφημες «τροπολογίες» του αμερικανικού Συντάγματος και υπεραμύνεται μόνον του δικαιώματος της οπλοκατοχής.
Σε ένα συνδυασμό ρατσισμού και βίας κηρύσσει αμείλικτο πόλεμο στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Εξαγγέλλει την ανέγερση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, το οποίο παρομοιάζει με το Σινικό τείχος, ως σύμβολο της αμυνόμενης, απέναντι στους ξένους, Αμερικής.
Παροτρύνει τους οπαδούς του να πυροβολήσουν εναντίον διαδήλωσης μαύρων και εκείνοι απαντούν με το γνωστό «Sieg Heil» (ζήτω η νίκη), συνθηματικό απόσταγμα της ιδεολογίας του χιτλερισμού. Εάν πυροβολήσω στη μέση της 5ης Λεωφόρου, τονίζει, δεν πρόκειται να χάσω ούτε έναν ψηφοφόρο.
Καταγγέλλει τον ελιτισμό των Σάντερς και Κλίντον και των πανεπιστημίων, ενώ ο ίδιος ανήκει στην οικονομική ελίτ και ολιγαρχία της χώρας του.
Θεωρεί ότι οι άνθρωποι προσδιορίζονται μόνο από τις γενετικές και φυσικές τους ιδιότητες και αποκλείει κάθε είδους κρατική παρέμβαση για την άρση ανισοτήτων και αδυναμιών (το εφιαλτικό τρίγωνο νεοφιλελευθερισμός, αυταρχισμός, φασισμός).
Στο ερώτημα αν θα επιλέξει τους συμβούλους του από τα πανεπιστήμια απαντά όχι, από την τηλεόραση (!).
Κηρύσσει ολοκληρωτικό πόλεμο στον μουσουλμανικό κόσμο και απειλεί με αντίποινα όποιον Ευρωπαίο «προδότη» δεν ακολουθήσει.
Λοιπόν: Οι πολιτικοί επιστήμονες και οι κοινωνιολόγοι στις Ηνωμένες Πολιτείες επισημαίνουν ότι έπειτα από μια οκταετία του αυτού προσώπου στον Λευκό Οίκο, οι εκλογείς συνήθως έχουν την τάση να επιλέγουν πρόσωπο και κατάσταση με διαφορετικά πολιτικά διακριτικά γνωρίσματα. Από την «επανάσταση» Ομπάμα στην «αντεπανάσταση» Τραμπ; Λέτε; Το λυκόφως των ελευθεριών;
Διαγωνισμός γνώσεων για την Ελλάδα: Σε ποια τηλεοπτικά μέσα ή πολιτικά κόμματα συναντάτε καθ’ ολοκληρία ή μερικώς τον πολιτικό λόγο του Τραμπ; Η απάντηση υπόσχεται απροσδόκητες εκπλήξεις.
*καθηγητής της Πολιτικής Κοινωνιολογίας, πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου