Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Προγραμμένοι Σύροι πολίτες στην Βέροια

Προγραμμένοι Σύροι πολίτες στην Βέροια

prosfiges.jpg

Γιώργος Ν. Ουρσουζίδης*
«Πείνασα και μου δώσατε να φάω, δίψασα
και μου δώσατε να πιω, ξένος ήμουν και με
περιμαζέψατε, γυμνός ήμουν και με
ντύσατε...»
(από το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο)

Πόση αλήθεια, πόση αγάπη, πόση στοργή, πόσο τυχεροί οι χριστιανοί που διδάσκονται ένα τόσο μεστό λόγο, ενώ ορισμένοι τον περιφρονούν και τον αγνοούν. Είναι αδιανόητο!


Την Παρασκευή, ανήμερα της πιο τρανής εθνικής γιορτής της Ρωμιοσύνης, Σύριοι πρόσφυγες, ικέτες, έφθασαν στη Βέροια. Το αυτονόητο αίτημά τους, προσωρινή φιλοξενία μέχρι να διευθετηθεί το ζήτημα της εξόδου από τη χώρα μας.

Τόπος εγκατάστασης, ένας απόλυτα ασφαλής χώρος στο στρατόπεδο «Αρματολός Κόκκινος» του Δ.Δ. Αγίας Βαρβάρας του Δήμου Βέροιας. 

Είναι γνωστό, ότι ο νομός Ημαθίας, είναι από εκείνους τους νομούς, που απέδειξε έμπρακτα την αλληλεγγύη του, στους δυστυχισμένους αυτούς ανθρώπους – γιατί αν αυτό δεν είναι δυστυχία – τότε, σε τούτο τον κόσμο δεν υπάρχει δυστυχία.

Άνθρωποι που αναγκάστηκαν, όπως πολλοί από τους προγόνους μας, να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες και να αναζητήσουν ένα προσωρινό τόπο επιβίωσης, μέχρι να καταλήξουν σε ένα ασφαλές λιμάνι, όσο αυτό είναι δυνατό, με την επιδεικνυόμενη συμπεριφορά των «κραταιών» της οικουμένης.

Όμως κάποιοι συμπολίτες μας, θεώρησαν, ότι μπορούν να αμαυρώσουν αυτή την εικόνα - που με κόπο και θυσίες δημιούργησαν οι κοινωνικοί και αθλητικοί φορείς των τριών πόλεων του νομού- δήθεν «διαμαρτυρόμενοι» για την επικείμενη άφιξη των πρώτων προσφύγων στο νομό μας.

Είτε από παραπληροφόρηση, είτε από «κομματική» επιταγή, βρέθηκαν περί τους 50 - 60 πολίτες, λίγο μακρύτερα από την πύλη του στρατοπέδου, προκειμένου να εμποδίσουν την εγκατάσταση των προσφύγων.

Πιστεύω όμως, ότι «αυτοί» ήταν οργανωμένοι, κι ότι εκπροσωπούν συγκεκριμένο χώρο. Μακεδονία, (στην ανθρωπιστική παράδοση του Ελληνικού Πολιτισμού), είναι αυτή που περιθάλπει τους Πρόσφυγες. «Δήθεν» είναι αυτή που τους καταδιώκει.

Μετά από επικοινωνία με τον αρμόδιο υπουργό κ. Τόσκα, έσπευσα να ενημερώσω τους «ανησυχούντες» συμπολίτες μου, ότι τίποτα κακό δεν πρόκειται να τους συμβεί, από την άφιξη 200 περίπου Σύριων προσφύγων, σε πρώτη φάση, και μετέπειτα άλλων τόσων, τονίζοντας ότι πρόκειται για ταλαιπωρημένους και δυστυχισμένους οικογενειάρχες με τα παιδιά τους.

Μετά την αρχική μας κουβέντα, είχα την εντύπωση, ότι τα πράγματα «μπήκαν στη θέση τους» - εκτός απ΄ τις ακραίες φωνές και συμπεριφορές συγκεκριμένων ατόμων - επιτέλους θα επικρατούσε η λογική. Όμως αποδείχθηκε, πως το «επεισόδιο» ήταν αναγκαίο, αφού μετά την είσοδο του πρώτου λεωφορείου, όπου θα περίμενε κανείς να επικρατήσει η ηρεμία και η σύνεση, ξαφνικά – χωρίς καμία απολύτως ενέργεια -άρχισε ο προπηλακισμός, τα σάλια, και οι ύβρεις, από εκεί και πέρα, ανέλαβαν οι ειδικοί τηλεαστέρες.

Αποσιωπήθηκε το γεγονός της μετεγκατάστασης - από τις λάσπες της Ειδομένης, σε ένα απόλυτα αξιοπρεπή χώρο στέγασης των προσφύγων- δηλαδή η ουσία, και αναλωθήκαμε στις ακραίες και αχαρακτήριστες συμπεριφορές ορισμένων, που προφανέστατα βρίσκονταν σε διατεταγμένη υπηρεσία.

Η διάσταση του «επεισοδίου», όπως προβλήθηκε, καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα – ήταν πολύ μικρότερης σημασίας. Όσο για τους πολίτες της Βέροιας, στο χώρο δεν υπήρχε…ούτε ένας κάτοικος της πόλης της Βέροιας!

Το «επεισόδιο», ήταν εντελώς περιορισμένης κλίμακας και διάρκειας, ενώ αμέσως ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης μου συνέστησε να αποχωρήσω, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις- και αυτό έπραξα.

Οι πρόσφυγες ήταν ήδη εντός του στρατοπέδου, ασφαλείς και ευγνώμονες στην κοινωνία της Βέροιας, το έβλεπα στα νεύματά τους. 

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ στον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, που τούτες τις Άγιες μέρες του Θείου Δράματος - γι αυτούς - αφιέρωσε την ουσία του πασχαλιάτικου μηνύματός του, στους «Πόντιους Πιλάτους» της σύγχρονης Ευρώπης. Εκθειάζοντας έμμεσα, τη συμπεριφορά των Ελλήνων πολιτών, απέναντι στο πραγματικό Θείο δράμα των προσφύγων.

*Βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου