Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Κυνηγοί κεφαλών συλλαμβάνουν μετανάστες στα σύνορα Βουλγαρίας - Τουρκίας [ΒΙΝΤΕΟ]

Εικόνες ντροπής

Κυνηγοί κεφαλών συλλαμβάνουν μετανάστες στα σύνορα Βουλγαρίας - Τουρκίας [ΒΙΝΤΕΟ]

Τρεις μετανάστες είναι πεσμένοι στο έδαφος. Τα χέρια τους είναι δεμένα πισθάγκωνα. Είναι πολύ φοβισμένοι και δεν μιλούν. Αντιθέτως, ένας άντρας που κραδαίνει ένα μεγάλο μαχαίρι τους λέει να πάνε πίσω στην Τουρκία.
Το βίντεο τραβήχτηκε με κινητό τηλέφωνο σε ένα δάσος της βουλγαρο-τουρκικής μεθορίου. Οι άντρες που έχουν «συλλάβει» τους τρεις νεαρούς μετανάστες, προκαλώντας τους τρόμο δεν είναι συνοριοφύλακες. Πρόκειται για αυτόκλητους πολιτοφύλακες που με την έξαρση της προσφυγικής κρίσης έχουν επιδοθεί σε έναανελέητο κυνήγι κεφαλών στα βουλγαρικά σύνορα.

Δείτε το βίντεο:



Οι πρωτοβουλίες των αυτόκλητων «τιμωρών» που κυνηγούν πρόσφυγες και μετανάστες στην περιοχή των συνόρων έχουν αυξηθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες στη Βουλγαρία, μια χώρα που μοιράζεται χερσαία σύνορα, με την Τουρκία, έκτασης 269 χλμ.

Μερικές ημέρες νωρίτερα ήταν άλλωστε ο ίδιος ο Βούλγαρος πρόεδρος, Ρόσεν Πλεβνελιέφ, που είχε συγχαρεί ομάδα ιδιωτικών πολιτοφυλάκων οι οποίοι είχαν ειδοποιήσει την αστυνομία για την παρουσία περίπου είκοσι μεταναστών στα βουλγαρο-τουρικά σύνορα. Η συνοριακή αστυνομία, είχε μάλιστα παρασημοφορήσει την συγκεκριμένη ομάδα.

Σε ίδιο μήκος κύματος και ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόικο Μπορίσοφ κάλεσε τους πολίτες να επαγρυπνούν για την ενδεχόμενη παρουσία παράτυπων, διερχομένων μεταναστών, προειδοποιώντας τους ωστόσο να μην το παρακάνουν. «Το κράτος είναι για όλους εμάς, όποιος θέλει να βοηθήσει είναι καλοδεχούμενος», είπε.

Η δημοσιοποίηση των εικόνων αυτών έχει θορυβήσει ευρωπαϊκές ΜΚΟ που εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τους «κυνηγούς κεφαλών μεταναστών» και ζητούν τη διερεύνηση αυτών των περιστατικών.

«Πρόκειται για τις πιο άγριες εικόνες συλλήψεων μεταναστών από πολίτες που έχουν μεταδοθεί στη Βουλγαρία. Αν τέτοιες πρωτοβουλίες αφεθούν χωρίς να υπάρξει αντίδραση, θα πολλαπλασιαστούν», προειδοποίησε ο Κρασιμίρ Κάνεφ, πρόεδρος της ΜΚΟ Επιτροπή του Ελσίνκι.

Σημειώνεται ότι πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 60% των Βούλγαρων θεωρούν πως οι μετανάστες συνιστούν «απειλή για την εθνική ασφάλεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου