Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Φέρτε τον Κυριάκο

 Φέρτε τον Κυριάκο
του Νίκου Μωραΐτη
Για ένα λαό που κουράστηκε να διαπραγματεύεται, για ένα λαό που φοβάται μη ζήσει «ένα νέο καλοκαίρι του 2015», υπάρχει λύση: Ο πρόθυμος να τα υπογράψει όλα τώρα.

Πριν εκλεγεί αυτή η κυβέρνηση για δεύτερη φορά, τον περασμένο Σεπτέμβριο, υποσχόταν ότι «η σκληρή διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί», την ώρα που οι αντίπαλοί της κάγχαζαν: «τι θα διαπραγματευτείτε, τα υπογράψατε όλα!».

Οι μήνες που ακολούθησαν δείχνουν ότι, παρά τη συμφωνία του Αυγούστου, όντως αυτή η κυβέρνηση διαπραγματεύεται, φτάνοντας και πάλι τη διαδικασία στα όριά της. Μέσα σε ένα περιβάλλον σκληρό όσο πάντα (την τελευταία τουλάχιστον εξαετία), δεν νομοθετεί ό,τι της πουν ο Σόιμπλε και το ΔΝΤ, αλλά προσπαθεί να παράξει δικές της λύσεις. Φυσικά οδυνηρές. Ευρώ δεν θες; Το ευρώ κοστίζει ακριβά. Αλλά τουλάχιστον λέει όχι στις ακρότητες των δανειστών.
Λαστέξ έχουν γίνει οι κόκκινες γραμμές, όλο πάνε και πιο 'κει, αλλά δεν έχουν καταρρεύσει. Αυτή η κυβέρνηση δείχνει να έχει όρια, πέρα από τα οποια φαίνεται πως δεν είναι διατεθειμένη να πάει.
Το 2016 όμως δεν είναι 2015. Ο κόσμος έχει κουραστεί, η ήττα μετά το δημοψήφισμα έχει φέρει την ψυχολογική κατάρρευση, δεν υπάρχουν οι αντιστάσεις στην κοινωνία που υπήρχαν πέρυσι.
Εκμεταλλευόμενοι την εξουθένωση του κόσμου, οι συνήθεις ύποπτοι των ΜΜΕ οργιάζουν: Ο Τσίπρας μάς πάει στην καταστροφή! Θα ζήσουμε ένα δεύτερο καλοκαίρι του 2015! Κάποιος να μας σώσει τώρα!
Αν ο κόσμος έχει κουραστεί τόσο, αν εκνευρίζεται με τη νέα συγκέντρωση των αποθεματικών, αν φοβάται ένα νέο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, αν τρέμει μπροστά στο ενδεχόμενο μιας νέας κορύφωσης της σύγκρουσης με τους «εταίρους», υπάρχει λύση.
Να παραδώσει τα κλειδιά της χώρας σε αυτόν που θα υπογράψει ό,τι θέλουν οι δανειστές χωρίς αντιρρήσεις και ενδοιασμούς. Η λύση έχει ονοματεπώνυμο. Κυριάκος Μητσοτάκης λέγεται και είναι διατεθειμένος να υπογράψει μία συμφωνία ό,τι να 'ναι εδώ και τώρα, ώστε μετά, περήφανοι για την ενδοτικότητά μας, να πάμε όλοι μαζί για μπάνιο στη θάλασσα.

1 σχόλιο:

  1. Αν φέρουν τον Μητσοτάκη βεβαίως θα πάμε για μπανιο. Ένα εξόχως " λυτρωτικό " μπάνιο χωρίς αναπνευστήρα. ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή