Σάββατο, 30 Απριλίου 2016

Σε αναζήτηση ισορροπιών για να κλείσει η αξιολόγηση

Σε αναζήτηση ισορροπιών για να κλείσει η αξιολόγηση

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την αξιολόγηση του Ελληνικού προγράμματος με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στο Eurogroup της 9ης Μαΐου.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται με τις ελληνικές αρχές, τους θεσμούς (ΕΚΤ, ΕΜΣ, ΔΝΤ) και τα κράτη-μέλη για τα τελικά στοιχεία ενός συνολικού πακέτου μέτρων που θα πληροί το γράμμα και το πνεύμα της δήλωσης της Συνόδου της Ευρωζώνης του περασμένου Ιουλίου. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την εξεύρεση συμφωνίας σύντομα», ανέφερε τη Μ. Παρασκευή η εκπρόσωπος Τύπου για θέματα Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,Αννίκα Μπράιντχαρτ.

Με αφορμή την πρωτοβουλία του προέδρου του Εurogroup Γερούν Ντεισελμπλουμ να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών της Ευρωζώνης στις 9 Μαΐου για την Ελλάδα και την πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία, η εκπρόσωπος επικαλέστηκε τον Επίτροπο οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, που όπως είπε έχουν συμφωνηθεί με την Ελλάδα μέτρα ίσα με το 3% του ΑΕΠ, τα οποία σύμφωνα με την άποψη της Κομισιόν επαρκούν για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2018.
Τόνισε ακόμα πως οι δύο πλευρές συζητούν δύο πράγματα, το δημόσιο χρέος και ταεφεδρικά μέτρα, με στόχο να «τελειώσουμε το συντομότερο», όπως είπε.
Τέλος, όσον αφορά στο ενδεχόμενο σύγκλησης Συνόδου Ευρωζώνης, η Α. Μπράιντχαρτ, είπε, πως η Επιτροπή συμμερίζεται την άποψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντάνολντ Τουσκ, ότι χρειάζεται περισσότερη πρόοδος σε επίπεδο υπουργών.

«Δεν μπορούν να εγκριθούν εκ των προτέρων μέτρα»  

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Λα Στάμπα» κράτησε αποστάσεις από τις απαιτήσεις του ΔΝΤλέγοντας «στην Ελλάδα δεν μπορούν να εγκριθούν μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να μην μπουν σε ισχύ».
Ερωτηθείς από την ιταλική εφημερίδα σχετικά με το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις απάντησε: «Στο Εκοφίν του Άμστερνταμ επιτελέσαμε σημαντική πρόοδο. Υπάρχει μια συμφωνία αρχής σε σχέση με την πρώτη δέσμη που ισοδυναμεί με το 3% του ΑΕΠ. Λείπει η συμφωνία για το δεύτερο κεφάλαιο, τα αυτόματα μέτρα έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που η Αθήνα δεν πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% το 2018. Οι προβλέψεις αποκλίνουν, το ΔΝΤ επιθυμεί να έχει μια ασφάλεια. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό είναι δύσκολο. Στην Ελλάδα δεν μπορούν να εγκριθούν μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να μην μπουν σε ισχύ».
Σχετικά με την εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα υπογραμμίζει ότι «πριν από ένα χρόνο ήταν μηδενική, αλλά στη συνέχεια έγιναν μεγάλα βήματα προόδου».
«Είμαστε κοντά, χρειάζεται μόνον μια επιπλέον εγγύηση», τόνισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου