Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Well done!

Well done!

ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΤΕΡΟΥ
Με τους δανειστές, τον Σόιμπλε, το ΔΝΤ, τη Λαγκάρντ ξεμπερδεύουν εύκολα. Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε. Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση, αντιπαράθεση με τους σκληρούς των δανειστών, εκβιασμός σε επανάληψη. Υπάρχει «δραματοποίηση» της κατάστασης, θέατρο δηλαδή, κατά τον Μητσοτάκη. Καραγκιοζιλίκια ενός παραδομένου πρωθυπουργού κατά τον Λαφαζάνη. Πλήρης ανευθυνότητα και επικοινωνιακά κόλπα κατά το Ποτάμι και τη Συμπαράταξη της Φώφης. Στημένο παιγνίδι και από πριν ξεπουλημένο, κατά το ΚΚΕ.

Αυτή είναι η συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης που κάνουν, με μικρές αποχρώσεις, όλοι τους. Για να προσγειωθούν εν συνεχεία στο «διά ταύτα»: Για όλα φταίει ο Τσίπρας. Να φύγει ο ψεύτης, ο απατεώνας, ο επικεφαλής του θλιβερού θιάσου -Μητσοτάκης. Ο Τσίπρας θα φύγει νύχτα -Λαφαζάνης. Ο Τσίπρας καταστρέφει τη χώρα -Φώφη. Μόνο το ΚΚΕ μένει στα παραδοσιακά -πολύ πιο σοβαρά από τους άλλους, πάντως- να οργανώσει ο λαός την πάλη του, χωρίς ημερομηνία λήξης, ενάντια στα μέτρα.

Αντέχει κάποια σοβαρή κριτική αυτή η ανάλυση κι αυτή η στάση; Κι αν μιλάμε για τον Μητσοτάκη, εντάξει. Τόσος ήτανε και είναι. Από το βαθύ κράτος του εκπεσόντος δικομματισμού έρχεται η πολιτική του σκέψη: Να φύγει ο Κακός για να έρθει ο Καλός. Αλλά οι άλλοι; Αριστεροί, πολύ αριστεροί, του μεσαίου χώρου, δημοκρατικοί, πασόκοι, σοσιαλιστές; Πώς τη βουτάνε έτσι από τα μαλλιά την πραγματικότητα και την κάνουν τρεις παράδες για να καταλήξουν στον Τσίπρα; Λες και όταν δεν υπήρχε ο Τσίπρας όλα πήγαιναν πρίμα!

Μπορείς να φανταστείς τη Λαγκάρντ, τον Τόμσεν, τον Σόιμπλε, να παίρνουν κάθε πρωί το δελτίο τύπου από την Ελλάδα, να διαβάζουν ανακοινώσεις και δηλώσεις και να επιτρέπουν στη συνοφρυωμένη φάτσα τους να χαμογελάσει: Well done! Διότι, όταν ο Τσίπρας υποχρεώνεται να κινηθεί μεταξύ αλλοδαπών εκβιασμών, και ημεδαπών αφορισμών του χειρίστου είδους, δεν είναι και στην καλύτερη θέση. Και διότι, επίσης, μέσα σε όλο αυτό το ντουμάνι για τον Τσίπρα μπορούν να απλώνουν πιο άνετα τα χέρια του πάνω από τη χώρα.

Έτσι έχει η κατάσταση, δυστυχώς. Και ευτυχώς ο κατά Μητσοτάκη θλιβερός θίασος του Τσίπρα έπαθε κι έμαθε. Και όσοι φαντάζονται ότι με τα ξου και τα ου θα φύγει από τη μέση, για να ευοδωθούν τα -αντιδραστικά ή «επαναστατικά»- σχέδιά τους- καλά ξυπνητούρια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου