Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Κρούγκμαν: Θα ψήφιζα Bremain, αλλά μην υπερβάλλετε

Κρούγκμαν: Θα ψήφιζα Bremain, αλλά μην υπερβάλλετε

Ο νομπελίστας Αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν με άρθρο τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν πρέπει να υπερβάλουμε για τις συνέπειες που θα έχει η χώρα αν αποχωρήσει. «Η Βρετανία δεν είναι Ελλάδα», σημειώνει.

Όπως αναφέρει, το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, είναι μια επιλογή ανάμεσα στο κακό και στο λιγότερο κακό. «Θα ψήφιζα “παραμονή”. Θα το έκανα με πλήρη επίγνωση πως η ΕΕ είναι βαθιά δυσλειτουργική και δείχνει λίγα σημάδια μεταρρύθμισης. Αλλά μια αποχώρηση της Βρετανίας θα έκανε τα πράγματα χειρότερα, όχι μόνο για τη Βρετανία, αλλά και για την Ευρώπη συνολικά».

Σχετικά με τα οικονομικά ζητήματα, ο Πολ Κρούγκμαν σημειώνει πως «το Brexit θα έκανε τη Βρετανία πιο φτωχή». «Δεν θα οδηγούσε αναγκαστικά σε ένα εμπορικό πόλεμο, αλλά δίχως αμφιβολία θα έπληττε το βρετανικό εμπόριο με την υπόλοιπη Ευρώπη, μειώνοντας την παραγωγικότητα και τα εισοδήματα. Με βάση τους πρόχειρους υπολογισμούς μου, οι οποίοι ευθυγραμμίζονται με άλλες εκτιμήσεις, η Βρετανία θα κατέληγε περίπου 2% φτωχότερη», εκτιμά, ενώ υπογραμμίζει και το ρίσκο της υπονόμευσης του City του Λονδίνου, που αποτελεί μεγάλη πηγή εξαγωγών και εσόδων για τους Βρετανούς.

Ακόμη τονίζει πως είναι λανθασμένη η εκτίμηση ότι μια αποχώρηση από την ΕΕ θα λειτουργούσε ως ένα ισχυρό σοκ στις ελίτ των Βρυξελλών και θα τις ανάγκαζε να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις. Το πιθανότερο ενδεχόμενο, συνεχίζει, είναι πως ένα Brexit θα ενίσχυε ακόμα περισσότερο τις εθνικιστικές και ακροδεξιές δυνάμεις που εξαπλώνονται σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Ωστόσο ο Πολ Κρούγκμαν χαρακτηρίζει υπερβολικές τις ανησυχίες για πρόκληση οικονομικής κρίσης από μια έξοδο της Βρετανίας. «Η Βρετανία δεν είναι Ελλάδα» σημειώνει. «Έχει δικό της νόμισμα και μπορεί να δανειστεί σε αυτό το νόμισμα, οπότε δεν κινδυνεύει από φυγή κεφαλαίων που θα προκαλούσαν νομισματικό χάος. Τις τελευταίες εβδομάδες οι πιθανότητες μιας ψήφου υπέρ του Leave έχουν ενισχυθεί, αλλά τα βρετανικά επιτόκια έχουν πάει κάτω και όχι πάνω, ακολουθώντας την παγκόσμια πτώση των αποδόσεων» υπογραμμίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου